Pe 24 și 25 aprilie, cursanții licenței UEFA A-GK au parcurs ultimul modul al acestei formări. Astfel, Școala Federală de Antrenori (SFA) duce la bun sfârșit al doilea curs în vederea obținerii acestei licențe, necesare antrenorilor de portari de la echipele din ligile profesioniste de fotbal europene începând cu sezonul competițional viitor.

Prima zi a debutat cu subiectul Psihologia portarului”, prezentat de Leo Toader, antrenor de portari al Echipei Naționale de Fotbal a României și lector SFA. Sesiunea a fost centrată pe analiza relației dintre antrenor și portarii pe care îi pregătește, modalitățile și tipurile de motivare pe care acesta trebuie să le folosească în diferite momente și situații. Cursanții au analizat și expus propriile tehnici folosite, care le aduc rezultate pozitive în activitate.

Cursul de „Analiza adversarului” a fost susținut de Eugen Anghel, antrenor de portari la FC Argeș și lector SFA, cu scopul de a-i iniția pe cursanți în folosirea platformelor dedicate bazelor de date, statisticilor și instrumentelor care le pot completa și dezvolta activitatea curentă. De exemplu, s-au familiarizat cu platforma Wyscout și au învățat să realizeze analiza jucătorilor cheie, sistemului și stilului de joc, dar și a fazelor fixe, în vederea pregătirii meciurilor.

Pornind de la partea teoretică prezentată în sesiunea „Construcția antrenamentului în funcție de adversar”, fiecare grupă de lucru a avut de urmărit o echipă și de creat un antrenament menit pentru o contracara. Partea practică a constat în prezentarea antrenamentelor concepute, care au fost apoi și lucrate alături de o echipă U18. Pe tot parcursul sesiunii, cursanții s-au autoevaluat și și-au oferit feedback, iar la final, lectorii au tras concluziile primei zile de lucru.

A doua zi, Eugen Anghel ținut sesiunile despre „Coaching” și „Dezvoltarea jocului din faza defensivă cu portarul”; în prima dintre ele le-a detaliat cursanților stilurile și metodele de învățare și componentele pe care antrenorul trebuie să le aibă în vedere la antrenament și meci pentru a-și atinge obiectivele propuse; în cea de-a doua, accentul a fost pus pe jocul și traseele de construcție de la portar, iar apoi fiecare grupă de lucru a avut ocazia de a aplica în practică aspectele teoretice prezentate.

Leo Toader a încheiat modulul cu „Analiza situațiilor de joc ale portarului”; astfel, cursanții au identificat erori făcute de portari în cadrul unor situații de joc prezentate în secvențe video. Pe baza lor, au adus argumente pro și contra, explicații și modalități de corectare. Fiecare grupă a primit apoi sarcina de a crea un plan de antrenament, iar de data aceasta fiecare membru s-a ocupat de câte o componentă de pregătire: încălzire, exercițiu funcțional, fază de joc și jocul cu temă.

Participanții au fost observați și evaluați de lectori SFA, Ioniță Marian, fost antrenor de portari la FC Șahtar Donețk și la FC Rapid 1923, dar și mentor SFA, și Daniel Gherasim, antrenor cu portarii la Naționala Feminină de Fotbal a României. Ei le-au urmărit modul de expunere a antrenamentului în fața jucătorilor, colegilor și lectorilor, dar și felul în care au fost demonstrate părți pregătite individual.

Astfel, cei 16 cursanți au parcurs cele 3 module din cadrul procesului de învățare, iar după ce vor finaliza activitatea de mentorat în cadrul cluburilor în care activează, vor susține examenul final în perioada 15-16 mai.