Sursa foto: Diana Coltofean

Liga 1 Feminin se vede pe FRF TV și pagina de Facebook ”Liga Feminină” începând cu play-off-ul competiției, care debutează pe 14 martie! 

Startul play-off-ului va fi dat de meciul Heniu Prundu Bârgăului vs Universitatea Galați, de la ora 11:00. Acesta va fi urmat de partida Piroș Security Arad vs Fortuna Becicherecu Mic, care se va disputa începând cu ora 12:00, pe stadionul Sânicolaul Mic din Arad!

În fiecare etapă din play-off, un meci va putea fi urmărit în direct pe FRF TV și pagina de Facebook a Ligii Feminine!

Programul primei etape din Liga 1 Feminin! 

Play-off 

Duminică, 14 martie

ora 11:00: Heniu Prundu Bârgăului – Universitatea Galați
ora 12:00: Piroș Security Arad – Fortuna Becicherecu Mic, în direct pe FRF TV

Luni, 15 martie

ora 11:00: Vasas Femina Odorhei – Universitatea Olimpia Cluj

Play-out 

Duminică, 14 martie

ora 11:00: ACS Fotbal Feminin Baia Mare – Universitatea Alexandria
ora 11:00: ACS Fair Play București – AS CS Carmen 1937 Bucureşti
ora 11:00: ACS Selena SN Constanţa – ACS Banat Girls Reşiţa

Piroș Security Arad – Fortuna Becicherecu Mic, duelul revelațiilor din acest sezon!

Derby-ul primei etape a play-off-ului Ligii 1 Feminin este, fără îndoială, confruntarea dintre Piroș Security Arad și Fortuna Becicherecu Mic, duel programat duminică, 14 martie, de la ora 12.00.

Piroș Security Arad și Fortuna Becicherecu Mic au fost echipele care au impresionat în sezonul regular, cele două clasându-se la final pe locurile 3, respectiv 2, în spatele liderului „U” Olimpia Cluj.

Cele două s-au întâlnit în sezonul regular tot pe terenul grupării arădene, în 6 decembrie, într-o partidă contând pentru etapa a 7-a, Piroș Security Arad impunându-se cu scorul de 2-0.

Fetele de la Piroș Security Arad vor să uite cât mai repede anul 2020

Aflată la cel de-al doilea sezon consecutiv în Liga 1, echipa feminină de fotbal Piroș Security Arad a încheiat sezonul regular pe locul 3, în urma multiplei campioane „U” Olimpia Cluj și a fetelor de la Fortuna Becicherecu Mic, dar înaintea unor formații cu pretenții, precum Vasas Femina Odorheiu Secuiesc sau Heniu Prundu Bârgăului.

Anul 2020 nu a fost însă unul ușor pentru Piroș Secutity Arad. Echipa ardeleană i-a pierdut pe antrenorul Florin Bugar, răpus de coronavirus, și pe jucătoarea Alice Cociuba, decedată în urma unui accident de circulație… În ciuda tragediilor, Piroș Security Arad merge mai departe.

„A fost cel mai greu an pentru toți cei care fac parte din familia noastră, familia numită Piroș Security. I-am pierdut pe profesorul Florin Bugar și pe Alice Cociuba… Au fost tragedii care ne-au marcat teribil”, spune Liviu Ilea, directorul sportiv al clubului Piroș Security.

Echipa are un nou antrenor în persoana lui Dan Cuedan, 53 de ani, antrenor cu experiență, fost tehnician la Șoimii Pâncota, UTA, CFR Timișoara. „Dan Cuedan nu mai antrenase fete. Își făcea probleme din acest motiv. Nu cunoștea jucătoarele. Mulți au crezut că nu va continua, dar s-a făcut repede plăcut de jucătoare, care l-au acceptat. Ele ne-au cerut să nu aducem un alt antrenor! Dan Cuedan a venit cu noi metode de antrenament, știe când să le laude, când să le dojenească, are pedagogie. Le dă posibilitatea fetelor să își arate personalitatea în teren, acolo unde le acordă foarte multă libertate. În acest fel, jucătoarele au prins foarte multă încredere în ele”, povestește Liviu Ilea.

Sursa foto: Facebook – Piroș Security Lioness – Feminin

Oficialul grupării arădene spune că la Piroș Security Arad nu există vedetă. „Vedeta e echipa”, spune toată lumea! Și totuși una dintre jucătoare a atras atenția tuturor. Este vorba despre Cristina Sucilă, mijlocaș ofensiv, care a jucat la Olimpia Cluj și pentru echipa națională a României. Din lotul echipei din Arad mai fac parte câteva jucătoare interesante:

– Nazlican Parlak, o jucătoare de origine turcă, care evoluează în naționala feminină a Azerbaijanului.

– Maha Sheata, câștigătoare a Cupei Africii pe Națiuni cu reprezentativa Egiptului. Are 30 de ani și a venit din Turcia, de la Trabzonspor.

– Elena Răduc, Dumitrița Prisăcari, componente ale naționalei de fotbal a Moldovei.

Sursa foto: Diana Coltofean

„Avem fete din zona Aradului. Avem de asemenea de la Timișoara, cinci, care fac naveta. Patronul echipei, Pavel Piroș, a cumpărat un imobil pe care l-a transformat în mini-hotel, locația fetelor care nu sunt din Arad. Jucătoarele au toate condițiile pentru a face performanță”, spune Liviu Ilea.

Dacă la început, în Liga a III-a, echipa își desfășura activitatea la Șiria, unde a jucat și UTA la un moment dat, în Liga a II-a fetele de la Piroș Security au jucat pe „Șega”, în Arad, pe sintetic. De la promovarea în Liga I echipa s-a mutat la Sânnicolau Mic, un cartier de case din Arad, unde se bucură de un teren de iarbă întreținut excelent și de o tribună de 1.800 de locuri.

Fortuna Becicherecu Mic are un as în mânecă!

Shaira Pera, 15 ani, este legitimată la Fortuna Becicherecu Mic. Shaira a jucat în fiecare meci din Liga 1 din prima parte a campionatului (intrată ca rezervă), are 2 goluri marcate și 4 pase de gol. Face și karate, are rezultate bune la învățătură, fiind elevă la unul din cele mai bune licee din Timișoara.

– Cum a reușit fotbalul să te atragă în mrejele sale?!

– De când eram mică fotbalul a fost una din pasiunile mele. Mă jucam în fiecare zi împreună cu tata sau cu pietenii. Tot timpul eram fata cu mingea la picior dintre băieți. În cadru organizat am început să joc de la vârsta de 12 ani. O mare influență a avut-o și tatăl meu, care este un mare susținător al echipei ASU Politehnica Timișoara, și al fotbalului în general, și ne lua mereu pe mine și pe sora mea mai mare la meciuri în galerie.

Sursa foto: Diana Coltofean

– Ai avut un idol?! Ai încă un idol, un model?! 

– Mereu i-am admirat pe Messi și Neymar. Încă o fac.

„Vreau să calific România la turnee finale”

– Unde vrei să te oprești?! Ce planuri ai?!

– Țintesc cât mai sus și nu mă opresc până nu ajung în vârf! Vreau să joc la cea mai bună echipă din Europa, vreau să calific România la turnee finale, să fiu golgheterul Champions Leauge, să câștig cât mai multe titluri. Pe termen scurt, vreau să câștig campionatul și Cupa României cu Fortuna Becicherecu Mic.

– Ai tăi ce spun despre pasiunea ta pentru fotbal?

– Părinții mei mă susțin foarte mult, îmi dau sfaturi, vin la toate meciurile mele și le simt emoția transmisă din tribună. Nu există părinți mai buni ca ei.

Shaira Pera, urmărită de pe margine de tatăl său și sora mai mică; Sursa foto: Diana Coltofean

– Dar colegii de școală?

– Colegii mei din generală mă susțin foarte mult, unii chiar vin și la meciuri. Cei din liceu, deși am început clasa a 9-a în format online și nu am reușit să ne apropiem atât de mult din cauza pandemiei, mă susțin și ei.

„Am avut emoții foarte mari la debutul în Liga 1”

– Cum se împacă școala cu sportul? Am înțeles că înveți bine! Ai o formulă magică prin care îmbini utilul cu plăcutul?!

– Sportul cu școala se împacă bine. Nu am o formulă magică. Dacă îți dorești ceva cu adevărat, trebuie să faci sacrificii și să te concentrezi în viață pe lucrurile cu adevărat importante care te ajută să evoluezi.

– Ce alte discipline sportive îți plac?

– Am practicat karate de performanță de la 7 ani. Încă mai practic, dar nu la aceeași intensitate. Îmi mai plac baschetul, tenisul, înotul.

– Ai debutat în Liga 1. Care a fost primul meci? Cum ai reacționat în momentul în care ai aflat că vei debuta?

– Primul meu meci a fost în prima etapă a Ligii 1 din actualul sezon, contra ACS Banat Girls Reșița. Am fost foarte entuziasmată, fericită și am avut emoții foarte mari pe care am reușit să le transform în emoții constructive, pentru că am avut o prestație bună, dând și o pasă de gol.

„Cea mai neplăcută amintire e înfrângerea cu Piroș din tur”

– Care e cea mai mare bucurie a ta de până acum?! Din fotbal, firește?

– Am mai multe amintiri, dar cea mai frumoasă este dubla reușită în fața echipei Fair-Play București. Au fost primele mele goluri pentru echipa de senioare.

Sursa foto: Diana Coltofean

– Dar amintirea cea mai neplăcută?

– Înfrângerea în fața echipei Piroș Security Arad din turul campionatului.

– Cum te înțelegi cu colegele de echipă?

– Mă înțeleg foarte bine, am legat prietenii strânse cu unele dintre ele. Mă bucur că ne-au integrat foarte bine pe noi, junioarele. Nu există jucătoare în echipă cu care să nu pot să vorbesc, să glumesc.

„Datorită sportului am învățat să fiu mult mai organizată”

– Te-ai fi văzut într-un alt sport, tot de echipă?!

– Poate în baschet.

– Cum stai cu timpul liber? Cum îl gestionezi? Ce pasiuni extrasportive ai?

– Am învățat să îmi gestionez foarte bine timpul, renunțând la activități care îmi ocupau inutil timpul. Datorită sportului am învățat să fiu mult mai organizată. Îmi petrec foarte mult timp cu familia și cu prietenii. Mă uit la seriale, filme.

Ce muzică îți place? Ce fel de filme? Care e culoarea preferată?!

– Îmi plac toate genurile muzicale, nu am o preferință anume. Prefer filmele de acțiune, comedie și romantice. Culoarea mea preferată este albastru deschis (culoarea cerului).

– Îți place să citești? Ce autor preferat ai?

– Da, îmi place să citesc, însă nu am încă un autor preferat. Pot spune că una din cărțile preferate este „Minunea”, scrisă de R.J. Palacio.

Sursa foto: Diana Coltofean

„Jucătoare preferată, Alex Morgan”

– Mâncarea preferată?!

– Pastele

– Te-ai gândit ce vei face după ce termini cu fotbalul?!

– Vreau să devin antrenoare. Pe lângă asta, vreau să călătoresc mult, să cunosc lumea.

– O echipă favorită? Un jucător? O jucătoare?

– Echipa mea favorită este Barcelona. Jucătorii preferați sunt Messi, Neymar și Mbappe. Jucătoare preferată, Alex Morgan.

– Ai tabieturi, superstiții înainte de meci?

– Nu am superstiții înainte de meci. Mereu îmi propun doar să intru pe teren și să dau tot ce-i mai bun din mine.

 

Articol de Adi Dobre