Joi, 18 octombrie, la sediul Universităţii de Vest din Timişoara s-a parafat un parteneriat strategic între instituţia de învăţământ superior şi Federaţia Română de Fotbal.

Prezent la eveniment, preşedintele Răzvan Burleanu a vorbit despre câteva dintre beneficiile comune pe care le va aduce colaborarea dintre cele două organizaţii.

E un parteneriat strategic între Federaţia Română de Fotbal şi Universitatea de Vest din Timişoara, care reuneşte principii şi misiuni comune, le vom regăsi în strategia ambelor organizaţii. Un concept de altfel foarte important e cel de comunitate. Noi ca federaţie considerăm că avem trei piloni foarte importanţi în jurul căruia fotbalul trebuie să se dezvolte, pe de o parte componenta sportivă, cea de business şi, bineînţeles, cea a comunităţii. Fotbalul trebuie dezvoltat ca un fenomen social”, a declarat Răzvan Burleanu.

Preşedintele FRF a subliniat şi câteva zone concrete în cadrul cărorar noul partener poate reprezenta un real sprijin. „În momentul de faţă înţelegem că putem dezvolta mai mult. Zona de marketing e una în care avem o facultate aici, avem o profesionalizare în cadrul Universităţii de Vest în ceea ce priveşte componenta de design. Apoi componenta de psihologie, am introdus încă din 2015 mental coaching-ul, fiecare jucător care ajunge la lotul naţional beneficiază de cel mai bun coach în ceea ce priveşte pregătirea psihică înainte de intrarea pe teren. În urmă cu doi ani de zile am reuşit să absorbim fonduri europene, aici e o altă oportunitate”, a precizat Răzvan Burleanu.

De ce fotbal? Pentru că am văzut la nivelul Federaţiei Române de Fotbal o viziune, o abordare nouă, o schimbare, pe lângă fenomenul social fotbal, asocierea cu educaţia a acestei viziuni e extrem de importantă. De aceea, noi, Universitatea de Vest, am decis să ne implicăm în fotbal. Ne dorim implicarea in fotbalul de masă, vrem să creăm un sistem piramidal prin care în final să câştige România, sportul. Dincolo de rezultatul final al victoriei importantă e îndreptarea tinerilor spre sport, spre mişcare, cu toate beneficiile acesteia. Vom organiza competiţii împreună, vom contribui la identificarea de talente prin reţeaua noastră, prin Alumniul universităţii, în toate mediile”, a spus Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara.

În cadrul aceluiaşi eveniment, s-a menționat și primul curs post-universitar de Dreptul Sportului din România, demarat în 2017 în cadrul unui parteneriat Universitatea de Vest – FRF, care va fi dezvoltat în perioada următoare, un exemplu de concretizarare a colaborării dintre Federația Română de Fotbal și mediul academic.

De asemenea, tot joi, 18 octombrie, Universitatea de Vest din Timişoara a semnat un parteneriat şi cu clubul de Liga a II-a FC Ripensia Timişoara.

Universitatea de Vest din Timişoara s-a înfiinţat în anul 1962 şi are în cadrul ei 11 facultăţi, fiind una dintre cele mai mari şi importante instituţii de învăţământ superior din România.

 

Articol de Cornel Biholari (Timișoara)