Foto: SC FC Ripensia Timişoara

Doar trei săptămâni a rezistat recordul de vârstă pentru cel mai tânăr jucător folosit în acest sezon, fiind depăşit de două ori sâmbăta trecută, de două rezerve intrate după pauză, portarul Vasile Dumitru de la Astra şi apoi mijlocaşul Micşa (foto) de la Ripensia

Ultima etapă a play-out-ului a consemnat unsprezece debuturi la nivelul eşalonului secund, trei dintre aceştia încadrându-se la categoria U21. Doi dintre ei au fost portari, ambii intraţi în repriza secundă – Ionuţ Alexandru (născut 2002, Dunărea Călăraşi) şi Raul Papp (2001, Unirea Dej), lista fiind completată de fundaşul Peter (2001, Unirea Dej).

În schimb, la U19 lista a fost mult mai lungă, lider de vârstă fiind mijlocaşul Erhan (2003, CSA Steaua), urmat îndeaproape de fundaşul central Huminic (2004, Politehnica Timişoara), acesta din urmă fiind integralist în meciul cu Poli Iaşi.

Cei şase juniori U17 care au intrat pe teren sâmbăta trecută au fost doar de la echipe din play-out, o parte din ei stabilind şi o serie de recorduri ale actualei ediţii de campionat. Csiszereda şi Ripensia au bifat câte doi debutanţi: Búza şi Orbán (ambii 2005) la ciucani, respectiv Baeram (2005) şi Micşa (foto principal) (2006) la timişoreni. Sextetul a fost completat de Toderaşcu (2005, Fotbal Club Braşov) şi Vasile Dumitru (2006, Astra).

Vasile Dumitru, record pentru 41 de minute

Grupa B a play-out-ului a ţinut capul de afiş al acestei runde în ceea ce priveşte recordul pentru cel mai tânăr jucător care a evoluat în acestă ediţie de campionat, stabilit pe 16 aprilie de portarul Csikszeredei, Máté Simon, debutant la 15 ani, 8 luni şi 28 de zile, în meciul cu AFC 1919 Dacia Unirea Brăila.

Astfel, acest record a fost doborât de două ori în repriza secundă, prima dată de portarul de rezervă al Astrei, Vasile Georgian Raul Dumitru (foto jos, al doilea din stânga, alături de colegii de la seniori), care l-a înlocuit la pauză pe titularul Florin Ştefan. Problemele de efectiv ale fostei campioane a României l-au propulsat în lotul echipei de seniori pe tânărul portar născut pe 24 august 2006, acesta bifând până sâmbătă cinci partide pe banca de rezerve, toate în 2022. Cea de-a şasea a fost cu noroc, în condiţiile în care nu doar că a primit botezul eşalonului secund, dar a şi doborât recordul de vârstă al sezonului, prin debutul la 15 ani, 8 luni şi 13 zile!

Chiar dacă echipa sa a pierdut la scor, 6-1 pentru Fotbal Club Braşov, Vasile Dumitru a fost la un pas de a termina primul său meci la seniori fără a primi gol. Cu două minute înainte de finalul timpului regulamentar de joc, el a fost învins de Robert Gherghe, care a marcat ultimul gol al braşovenilor.

Mai tânăr cu o zi, Micşa a doborât noul record pe final de etapă

Vasile Dumitru nu s-a putut bucura până la final de recordul reuşit la debutul său deoarece un alt jucător i l-a doborât cu doar patru minute înainte de finalul ultimei runde din play-out. Dubla schimbare efectuată de Ripensia în minutului 86 al meciului cu Viitorul Pandurii a adus în teren doi juniori U17, Baeram, născut în 2005 şi Micşa, născut în 2006.

Ultimul a devenit cel mai tânăr jucător care a evoluat în acest sezon al eşalonului trecut, Alexandru Micşa (foto principal) fiind mai tânăr decât Vasile Dumitru cu doar o zi!

Astfel, noul record a fost stabilit la 15 ani, 8 luni şi 12 zile şi ţinând cont că a mai rămas o singură etapă de disputat din actualul campionat, ultima din play-off, pare greu de crezut că va mai primi botezul Ligii 2 un alt jucător mai tânăr decât Micşa.

10 juniori a debutat SC FC Ripensia în play-out

Recordul lui Micşa completează campania de întinerire declanşată de clubul timişorean în acest play-out, gruparea de pe Bega debutând nu mai puţin de 10 jucători de la echipele de juniori. Dacă Avrămescu a fost cel mai “bătrân”, fiind născut în 2003, grosul listei a fost alcătuit din jucători născuţi în 2005 – Agapie, Lungu, Nica, Huciu, Radu Ciurel, Butnăraşu, Baeram, în timp ce Careba şi Micşa au fost singurii născuţi în 2006.

De remarcat, că cei mai tineri cinci debutanţi ai sezonului au avut toţi sub 16 ani la momentul debutului. Iată cum se prezintă acest top cu o etapă înainte de finalul play-off-ului:

  1. Alexandru Micşa (SC FC Ripensia) – 15 ani, 8 luni şi 12 zile
  2. Vasile Dumitru (AFC Astra) – 15 ani, 8 luni şi 13 zile
  3. Máté Simon (AFK Csikszereda) – 15 ani, 8 luni şi 28 de zile
  4. Adrian Moldovan (Unirea Constanţa) – 15 ani, 9 luni şi 18 zile
  5. Ianis Gândilă (AFC Hermannstadt) – 15 ani, 10 luni şi 5 zile

Articol scris de Mihai ANDRIEŞ