Foto: Facebook FK Csikszereda

Ultima etapă din play-out-ul sezonului 2021/22 în Liga 2 a adus un record în privința tinereții prin portarul ciucanilor, Máté Simon.

Dincolo de lupta la promovare sau pentru evitarea retrogradării, Liga 2 rămâne competiția-platformă pentru tinerele talente sau, după cum spune și sloganul ei, “Marea performanță începe aici!”. Iar ultima rundă ne-a propus un record care merită evidențiat: cel mai tânăr fotbalist utilizat în acest sezon până azi!

Context favorabil pentru record

Cu șanse mari să termine pe primul loc în grupa ei de play-off, Csikszereda a primit vizita unei echipe deja retrogradate, Dacia Unirea Brăila. În aceste condiții, planul antrenorului Francisc Dican, mărturisit și la Sport Total FM, a putut fi pus în aplicare și mai bine: “Suntem în căutări, încercăm să conturăm un lot pentru un sezonul următor și de aceea meciurile pe care le avem, le vom folosi în acest scop“.

Prilej tocmai bun pentru decizia lui Dican de a-l ține pe bancă la această partidă pe titularul din poartă, internaționalul Gyenge, și pentru a-l titulariza, surprinzător, pe un puști de doar 15 ani, 8 luni și 28 de zile, Máté Simon! Goalkeeper-ul a devenit astfel cel mai tânăr jucător utilizat în Liga 2 până azi, a fost titular și integralist cu Dacia Unirea Brăila, păstrând chiar poarta intactă pentru 5-0 la final!

Unirea Constanța și alți tineri fotbaliști

Născut pe 19 iulie 2006, Máté Simon a jucat anterior pentru echipele U16 și U17 ale clubului ciucan, în această etapă având șansa debutului la nivel de seniori. Recordul său vine să doboare performanța lui Ad. Moldovan, jucătorul Unirii Constanța, utilizat în această ediție la vârsta de 15 ani, 9 luni și 18 zile.

Reperul lui Moldovan vine însă după o partidă în care Unirea a folosit, într-un context special, foarte mulți jucători extrem de tineri. E vorba de meciul FC Buzău – Unirea Constanța 14-0, disputat în august 2021.

Alt jucător care nu a împlinit 16 ani când a fost pe teren în acest sezon , până acum, este Ianis Gândilă (FC Hermannstadt, împrumutat de la Interstar Sibiu) – 15 ani, 10 luni și 5 zile. În vreme ce alți jucători extrem de tineri, toți sub 17 ani, sunt Primaru (Dunărea Călărași), Jercălău (ACS Petrolul 52), frații Ciurel (Ripensia Timișoara), Răducan (CSA Steaua), Ciupercă (Unirea Slobozia), Adrian Ghiţă şi Boroșu (Dacia Unirea Brăila), Gancea (Unirea Constanţa) sau Pelivan (Poli Iași).