După un parcurs de vis în sezonul 2020-2021, Ladies Târgu Mureș a obținut promovarea în Liga 1 Feminin. Înaintea debutului pe prima scenă a fotbalului feminin românesc, am stat de vorbă cu președintele clubului, Andras Szekely, antrenorul Mihaly Sandor și jucătoarele Kincso Szekely și David Marta.

Ladies Târgu Mureș a încheiat Seria 2 din Liga 2 Feminin pe primul loc, cu 9 victorii, două remize și o singură înfrângere, la cinci puncte în fața celor de la AFK Csikszereda Miercurea Ciuc, principala contracandidată la promovare.

La barajul de promovare, Ladies Târgu Mureș a avut victorii pe linie, învingându-le pe rând pe Dream Team București (4-1), CSS Târgoviște (4-2) și ACS United Bihor (2-0). De-a lungul întregului sezon, formația pregătită de Mihaly Sandor a înscris 77 de goluri și a primit 19.

“Noi am avut ca obiectiv promovarea în Liga 1. Am început campionatul încă din toamnă, am jucat trei meciuri din care am ieșit destul de bine, cu două victorii și un rezultat de egalitate. În primăvară, am mai adus două jucătoare: Szekely Kinco, care a fost împrumutată la Heniu, și Biro Eniko, de la Vasas Femina Odorheiu Secuiesc, cu care ne-am întărit și nu am avut probleme deosebite ca să nu ne atingem obiectivul, cu excepția unui meci la Miercurea Ciuc, unde am pierdut cu 4-0. A fost totuși un rezultat binevenit pentru că ne-a făcut să revenim cu picioarele pe pământ.

Apoi, au venit rezultatele pozitive, iar în meciurile de baraj am avut chiar o prestație de neașteptat și am câștigat toate cele trei meciuri. A fost un sezon destul de reușit, fără mari investiții. Am avut un spirit de echipă extraordinar! De când sunt eu în fotbalul feminin nu am mai întâlnit. Cred că 50% a contat pentru rezultate acest spirit de echipă.

Am reușit să facem un parteneriat cu Clubul Municipal Târgu Mureș și ne ajută financiar. Nu avem un buget cum ar trebui să fie, dar o să ne ajute cu decontarea deplasărilor, masă, cantonamente”, a declarat Andras Szekely, președintele clubului Ladies Târgu Mureș.

Pentru prima prezență în Liga 1 Feminin, Ladies Târgu Mureș s-a întărit cu trei jucătoare de la Vasas Femina Odorhei: Kinga Barabasi, Biro Anna și Dako Kata. „Vrem să păstrăm echipa, să nu facem mari modificări, să păstrăm același spirit pe care l-am avut și în ediția precendentă. Obiectivul nostru este să ne clasăm între locurile 6-9 la finalul sezonului”, a mai spus Andras Szekely.

Liga 1 Feminin va debuta duminică, 29 august, iar Ladies Târgu Mureș o va înfrunta în prima etapă pe Vasas Femina Odorhei, pe teren propriu. Partida va fi transmisă în direct pe FRF TV și pagina de facebook Liga Feminină! 

Lotul echipei Ladies Târgu Mureș în sezonul 2020-2021:

Portar: Toth Evelin

Fundași: Krall Tímea (9), Nagy Krisztina, Tímár Erika (1), Egyed Kriszta (2) Bereczki Henrietta, Nagy Laura

Mijlocași: Tamás Tímea (2), Székely Kincső (2), Adorjáni Szidonia (5), Dávid Márta (29), Bíró Enikő (9), Bereczki Anita (2), Suciu Alexandra (3), Fekete Andrea, Barabási Salome

Atacanți: Nagy Renáta (12), Csóka Antónia (1), Nagy Zsuzsa (2)

INTERVIU Mihaly Sandor

Care sunt concluziile dvs. în ceea ce privește sezonul 2020-2021, mai ales că a fost unul mai puțin obișnuit din cauza pandemiei?

Da, într-adevăr, a fost un sezon dificil, dar foarte reușit. Cred că ne-am atins scopul cu brio și ne-am descurcat foarte bine în astfel de condiții. Ne-am concentrat pe scopul nostru și am reușit să îl și atingem la finalul sezonului.

Cum ați descrie cursa pentru promovarea în Liga 1? În faza grupelor a fost o luptă destul de strânsă cu Csikszereda. În schimb, la barajul de promovare ați avut un parcurs perfect, cu victorii pe linie.

Eu consider că am avut cea mai grea grupă și din această cauză am avut unele dificultăți în grupă. După meciurile foarte grele, cred că grupul s-a comportat foarte bine și am reușit până la urmă să ne arătăm dorința și talentul cu care fiecare jucătoare este înzestrată.

Ati încheiat competiția din Liga 2 cu 12 victorii, 2 remize și doar o singură înfrângere. Cum ați reușit acest parcurs foarte bun? Care ar fi secretul din spatele acestei performanțe?

Eu cred că secretul nostru este atmosfera de la echipă, una foarte frumoasă. Este un singur grup, o echipă, și nu mai multe grupulețe. Toată lumea a luptat pentru obiectiv, începând de la președinte, antrenori, jucătoare și toate persoanele din club.

Ați început pregătirea pentru Liga 1?

Am început pregătirea la începutul lunii august, pentru că trebuia să finalizăm câteva transferuri. Din această cauză am început mai târziu, dar avem speranța că vom fi pregătiți pentru Liga 1. Începând cu a doua săptămână de pregătire am desfășurat și un cantonament la Târgu Mureș.

Ce așteptări aveți pentru prima participare în Liga 1? V-ați fixat vreun obiectiv?

Primul obiectiv după promovare este să ne menținem în Liga 1, să creștem treptat ca și club, ca echipă și cu timpul o să ne propunem și obiective mai mărețe.

Cum vedeți nivelul din Liga 1 în comparație cu cel din Liga 2?

Cu siguranță este altceva și o să ne fie foarte greu. Sunt multe echipe valoroase, sunt trei-patru echipe care practic sunt la alt nivel, dar eu consider că avem șansa să jucăm de la egal la egal cu celelalte echipe. Depinde și de noi cum reușim să facem pregătirile.

Aveți modificări în lot? Ați făcut vreun transfer?

A plecat o jucătoare și au venit alte trei jucătoare. Avem o relație bună cu echipele din Ardeal și sperăm că o să reușim să ne ajutăm prin aceste transferuri și să facem o echipă competitivă pentru noul sezon competițional.

În afara promovării în Liga 1, care ar fi aspectele pozitive pe care le-ați remarcat în sezonul trecut la echipa dvs?

În primul rând, pregătirea echipei. Toată lumea s-a pregățit exemplar și toți am fost concentrați către scopul nostru, să ajungem în Liga 1, mai ales că pentru Târgu Mureș înseamnă cel mai înalt nivel. Târgu Mureș nu mai are altă echipă în Liga 1, așa că vrem să ne reprezentăm orașul cu mândrie. Eu sunt convins că dacă vom avea și puțin ajutor local, vom reuși să facem și în acest an, dar și în anii următori o figură frumoasă. Obiectivul nostru este totuși să promovăm fotbalul feminin în județul nostru și să avem o bază de selecție cât mai mare. Asta e cel mai important pentru noi, cu timpul să avem numai jucătoare din localitate sau din apropiere, din județ.

INTERVIU Kincso Szekely

În vârstă de 18 ani, Kincso Szekely a început să joace fotbal la vârsta de 10 ani, chiar la Ladies Târgu Mureș. În perioada 2017-2019 a jucat la U Olimpia Cluj, iar apoi a evoluat un an și jumătate la Heniu Prundu Bârgăului. La sfârșitul anului 2020, Kincso Szekely s-a întors la Ladies Târgu Mureș pentru a ajuta echipa să își îndeplinească obiectivul de a promova în Liga 1.

Kincso Szekely are în palmares două trofee câștigate alături de U Olimpia Cluj, ambele în 2018: titlul de campioană cu echipa de senioare și titlul de campioană cu echipa de junioare U15. La capitolul realizări se adaugă promovarea reușită în acest an alături de Ladies Târgu Mureș. De-a lungul timpului, Kincso a îmbrăcat și tricoul naționalelor feminine U15 și U17.

Sursa foto: Gabor Istvan-Gabor

Cum a fost revenirea la Ladies Târgu Mureș?

Am jucat un an și jumătate la Heniu Prundu Bârgăului, unde m-am acomodat repede și m-am simțit foarte bine, dar, totuși, la sfârșitul anului 2020 am hotărât să mă întorc la Ladies, în primul rând pentru că avea ca obiectiv promovarea în Liga 1. Deja le cunoșteam pe fete, nu a fost deloc grea acomodarea și mi-am dorit foarte mult să pot obține rezultate importante cu această echipă.

Ce înseamnă pentru tine promovarea în Liga 1?

Pentru mine, promovarea în Liga 1 înseamnă că toată munca și tot efortul depus au meritat. S-a muncit foarte mult la această echipă și aici mă refer și la efortul depus de conducere pentru a crea condiții cât mai bune pentru echipă.

Care au fost cele mai frumoase momente ale sezonului 2020-2021 pentru tine?

Unul dintre cele mai frumoase momente din sezonul 2020-2021 a fost cel în care am ridicat trofeul după ultimul meci de baraj.

Ați avut o singură înfrângere în 15 meciuri jucate. Cum ai descrie parcursul echipei tale în Liga 2 și la barajul de promovare?

O singură înfrângere în 15 meciuri jucate cred că spune multe despre dorința cu care am jucat și am luptat pentru orice punct. Am început foarte bine, perfect chiar, câștigând aproape toate meciurile, dar au fost și meciuri foarte grele, însă chiar dacă am fost conduse, am reușit să întoarcem rezultatul. Consider că am înscris foarte multe goluri și acest lucru ne-a dat încredere, iar când ne-am aflat adversarele de la baraj știam că o să fie greu, dar am fost încrezătoare.

Primul meci în deplasare cu Dream Team București, un adversar dificil, au fost foarte multe ocazii de ambele parți, dar am reușit să câștigăm cu 4-1. Al doilea meci a fost tot în deplasare, cu CSS Târgoviște. Ne-au condus cu 2-0, dar am întors rezultatul, câștigând cu 4-2. După două victorii, promovarea era asigurata din punct de vedere matematic. În ultimul meci de baraj, acasă, am reușit să ne impunem cu 2-0, astfel terminând barajul cu maximum de puncte.

Tu ești deja obișnuită cu nivelul Ligii 1. Cum crezi că va fi pentru Ladies Târgu Mureș în Liga 1, făcând o comparație cu nivelul Ligii 2?

O să fie foarte greu, cu siguranță! Trebuie să ne obișnuim cu nivelul mult mai ridicat decât în Liga 2. Echipele sunt mult mai bune, jucătoarele mult mai pregătite din toate punctele de vedere, dar sunt încrezătoare că, prin multă muncă și determinare, o să reușim să obținem rezultate cât mai bune.

Care sunt obiectivele tale în fotbal în viitorul apropiat?

Obiectivele mele în fotbal în viitorul apropiat sunt să evoluez cât mai mult din toate punctele de vedere și să pot ajuta echipa să obținem rezultate cât mai bune.

INTERVIU Marta David

Povestea Martei David în fotbal a început în curtea școlii, unde se juca adesea cu băieții. Pentru că ușor-ușor s-a îndrăgostit de acest sport, la vârsta de 11 ani a mers la o echipă de fete din Târgu Mureș. Pe atunci se numea City’us Târgu Mureș, care ulterior a devenit FCM Târgu Mures și mai târziu ASA Târgu Mures, alături de care a cucerit titlul de campioană în anul 2010.

Marta a mai evoluat de-a lungul timpului la echipe precum U Olimpia Cluj, Independența Baia Mare, Vasas Femina Odorheiu Secuiesc, iar în prezent joacă pentru Ladies Târgu Mures. În 2019, pe vremea când era jucătoarea echipei Vasas Femina Odorhei, Marta a câștigat Cupa României. În palmaresul său se adaugă și titlul de campioană a Ligii 2 Feminin, obținut alături de Ladies Târgu Mureș în acest an.

Cu un total de 29 de goluri, Marta David a fost cea mai bună marcatoare a echipei din Târgu Mureș în sezonul trecut din Liga 2 Feminin.

Ai fost cea mai bună marcatoare a echipei în sezonul trecut. Ce înseamnă pentru tine? Ai mai fost golgheter și în alte sezoane?

Am fost foarte fericită că am reușit să fiu golgheterul echipei. Mă bucur că am putut să ajut echipa cu multe goluri, niciodată n-am marcat atâtea goluri într-un sezon. Mi-a dat încredere în mine. Până acum jucasem mai mult ca fundaș, dar mi-a plăcut să ajut echipa în atac și să înscriu goluri importante.

A fost vreunul dintre goluri mai special pentru tine sau a avut o importanță mai mare pentru echipă?

Cred că toate golurile au fost importante atât pentru mine, cât și pentru echipă. Dar dacă ar fi să evidențiez anumite goluri, atunci le-aș alege pe cele șase pe care le-am marcat în play-off-ul pentru promovarea în Liga 1 .

Care au fost cele mai frumoase momente ale sezonului 2020-2021 pentru tine?

Cel mai frumos a fost atunci când am început campionatul după o pauză lungă din cauza pandemiei, am așteptat foarte mult acel moment! Dacă ar fi să aleg cel mai frumos meci al sezonului, a fost victoria de pe teren propriu contra celor de la Miercurea Ciuc. Au fost mulți suporteri care ne-au susținut, părinții, prietenii, a fost o energie de neuitat.

Ce așteptări ai de la noul sezon? Cum vezi competiția din Liga 1?

Liga 1 e mult mai puternică decât Liga 2, toată echipa este conștientă de acestă diferență. Nu o să fie ușor, avem mult de lucrat, avem și jucătoare noi în echipă, dar sperăm să facem meciuri bune și să rămânem în Liga 1 .

Cum decurge pregătirea pentru noul sezon și care este atmosfera de la echipă?

Am început pregătirea cu echipa, în fiecare zi avem antrenament și am jucat și meciuri amicale. Atmosfera este bună, ca și în sezonul trecut, încercam să o menținem la fel.

Ce planuri ai în fotbal în viitorul apropiat?

Mai vreau să joc fotbal câțiva ani, dar planul meu este să continui ca antrenoare de fotbal. Deja am lucrat în domeniul acesta la Odorhei și am venit la Târgu Mureș ca să contribui la dezvoltarea clubului Ladies Târgu Mureș.