Reprezentativele feminine Under 17 și Under 19 urmează să își afle adversarele pentru turneele de calificare din această toamnă astăzi 16 iunie, în urma tragerilor la sorți care vor avea loc la sediul UEFA de la Nyon.

Astfel, cele două selecționate de junioare vor începe un nou parcurs european, de această dată în două ligi valorice diferite: Under 17 va porni din liga valorică A, în timp ce Under 19 din liga valorică B. Această poziționare vine în urma rezultatelor obținute la turneele de calificare din această primăvară.

 UNDER 17 

Naționala de junioare U17 a fost la un pas de calificarea la turneul final WU17 în această primăvară, când s-a clasat în cele de urmă pe locul doi în grupa de ”Elită” din drumul spre EURO WU17. Cu toate acestea, rezultatele obținute au menținut-o în grupa valorică A, de unde va începe parcursul spre turneul final WU17 din 2024.

În urma tragerii la sorți, România a fost repartizată în grupa A4 alături de Germania, Austria și Ucraina.

Grupa A1: Spania, Portugalia, Cehia, Bosnia și Herzegovina
Grupa A2: Polonia, Irlanda, Norvegia, Islanda
Grupa A3: Franța, Slovenia, Italia, Scoția
Grupa A4: Germania, România, Austria, Ucraina
Grupa A5: Elveția, Regatul Țărilor de Jos, Finlanda, Bulgaria
Grupa A6: Anglia, Belgia, Ungaria, Irlanda de Nord
Grupa A7: Suedia, Danemarca, Belarus, Grecia

Grupa B1: Kosovo, Macedonia de Nord, Georgia, Armenia
Grupa B2: Serbia, Israel, Andorra, Letonia
Grupa B3: Croația, Luxemburg, Azerbaijan, Malta
Grupa B4: Țara Galilor, Insulele Feroe, Kazakhstan, Albania
Grupa B5: Slovacia, Muntenegru, Lituania
Grupa B6: Estonia, Turcia, Moldova

LEAGUE A

Pot 1: Spania, Franța (deținătoarea trofeului), Elveția, Suedia (echipă gazdă), Germania, Anglia, Polonia
Pot 2: Portugalia, Danemarca, Țările de Jos, ROMÂNIA, Slovenia, Irlanda, Belgia
Pot 3: Cehia, Norvegia, Austria, Italia, Ungaria, Finlanda, Belarus
Pot 4: Islanda*, Scoția*, Bosnia & Herzegovina*, Grecia*, Irlanda de Nord*, Ucraina*, Bulgaria*

*echipe promovate din Liga B

Procedura de extragere
În runda 1, cele 50 de echipe participante sunt împărțițe în două grupe valorice: Liga A (28 echipe) și Liga B (22 echipe), pe baza clasamentului după runda 2 din sezonul 2022/23. În Liga A, echipele sunt împărțite în șapte grupe a câte patru echipe, în timp ce în Liga B vor fi două grupe de patru echipe și patru grupe de trei echipe.

În cadrul fiecărei ligi, echipele sunt alocate în patru urne (Liga A – șapte echipe în fiecare urnă, de la 1 la 4; Liga B – șase echipe în urnele 1 și 2 și zece în urna 3). În Liga A, fiecare grupă conține o echipă din fiecare pot. În Liga B, fiecare grupă conține câte o echipă din fiecare din urnele 1 și 2; din urna 3, două echipe sunt extrase în fiecare dintre Grupele B1, B2, B3 și B4, cu una extrasă în fiecare dintre celelalte două grupe.

În Liga A, extragerea începe cu urna 1, continuă cu urna 2, apoi cu urna 3 și se încheie cu urna 4. Fiecare urnă este golită complet înainte de a trece la următorul pot.

De regulă, și pentru fiecare urnă, echipele extrase sunt alocate în ordine numerică din Grupa A1 în Grupa A7.

După tragerea la sorți, vor fi desemnate gazdele pentru fiecare mini-turneu, jocurile urmând a se disputa între 1 august și 20 noiembrie 2023. Turneul final WU17 din 2024 va fi găzduit de Suedia!

 UNDER 19 

Junioarele U19 vor începe în această toamnă parcursul european din Liga B, unde vor ținti din nou promovarea în Liga A și menținerea printre cele mai bune 28 echipe din Europa. Astfel, reprezentativa Under 19 se regăsește în prima urnă din Liga B înaintea tragerii la sorți de vineri, 16 iunie.

În urma tragerii la sorți, România a fost repartizată în grupa B6 alături de Slovacia și Kazakhstan.

Grupa A1: Franța, Italia, Ungaria, Irlanda de Nord
Grupa A2: Cehia, Anglia, Grecia, Țara Galilor
Grupa A3: Austria, Danemarca, Polonia, Muntenegru
Grupa A4: Germania, Finlanda, Norvegia, Israel
Grupa A5: Spania, Portugalia, Suedia, Turcia
Grupa A6: Regatul Țărilor de Jos, Irlanda, Belgia, Insulele Feroe
Grupa A7: Islanda, Serbia, Belarus, Scoția

Grupa B1: Elveția, Albania, Lituania, Cipru
Grupa B2: Bosnia și Herzegovina, Estonia, Gibraltar, Lichtenstein
Grupa B3: Slovenia, Kosovo, Azerbaijan, Moldova
Grupa B4: Ucarina, Macedonia de Nord, Luxemburg, Armenia
Grupa B5: Bulgaria, Croația, Letonia, Georgia
Grupa B6: România, Slovacia, Kazakhstan

Liga B
Urna 1: Elveția*, Ucraina*, Slovenia*, Bosnia&Herzegovina*, Bulgaria*, Romania*,
Urna 2: Croația*, Slovacia, Macedonia de Nord, Kosovo, Estonia, Albania
Urna 3: Lituania, Moldova, Kazakhstan, Armenia, Letonia, Azerbaijan, Georgia, Liechtenstein, Cipru, Gibraltar, Luxembourg

*Retrogradate din Liga A

Procedura de extragere
În runda 1, cele 51 de echipe participante sunt împărțiți în Liga A (28 de echipe) și Liga B (23 de echipe), pe baza clasamentului după runda 2 a sezonului 2022/23.

În Liga A, echipele sunt împărțite în șapte grupe de câte patru, în timp ce Liga B este împărțită în cinci grupe de patru echipe și o grupă de trei.

În cadrul fiecărei ligi, echipele sunt alocate în patru urne (Liga A – șapte echipe în fiecare urnă, de la 1 la 4; Liga B – șapte echipe în urnele 1 și 2 și zece echipe în urna 3).

În Liga B, extragerea începe cu urna, continuă cu urna 2 și se încheie cu urna 3. Fiecare pot este golit complet înainte de a trece la următorul.

De regulă, și pentru fiecare pot, echipele extrase sunt alocate în ordine numerică din Grupa B1 în Grupa B6. Dacă se aplică condiția de tragere la sorti sau se anticipează că se va aplica, echipa extrasă este alocată primei grupe disponibile în ordine numerică. Pentru potul 3, echipele sunt alocate pe poziția a treia a fiecărei grupe înainte ca pozițiile a patra să fie ocupate.

În Liga A, extragerea începe cu Potul 1, continuă cu Potul 2, apoi cu Potul 3 și se încheie cu Potul 4. Fiecare pot este golit complet înainte de a trece la următorul pot.

De regulă, și pentru fiecare pot, echipele extrase sunt alocate în ordine numerică din Grupa A1 în Grupa A7.

Gazdele vor fi desemnate pentru fiecare mini-turneu, care se va juca în principiu la aceste date: între 19/20 și 25/26 septembrie, sau 24/25 și 30/31 octombrie, sau 27/28 noiembrie și 4/5 decembrie 2023. Turneul final WU19 din 2024 va fi găzduit de Lituania!