În anul 2018, echipa de futsal Spicom Sfântu Gheorghe, unul dintre cluburile de tradiție din istoria futsalului românesc, retrograda din prima ligă. Și cum un necaz nu vine niciodată singur, cei care se ocupau de destinele grupării covăsnene au decis să desființeze echipa.
În vara anului trecut, la cinci ani după dispariția formației Spicom, orașul Sfântu Gheorghe a revenit pe prima scenă prin înființarea secției de futsal a clubului Sepsi SIC! Misiunea de a reconstrui o echipă și de a readuce strălucirea de odinioară a futsalului la Sfântu Gheorghe i-a revenit internaționalului Szabolcs Mánya, 34 de ani. Revenit din Ungaria, unde evoluase timp de trei sezoane la SG Kecskemét Futsal, Szabolcs Mánya a adus cu el întreaga experiență acumulată de-a lungul anilor. În Ungaria, Szabolcs Mánya s-a ocupat, din postura de antrenor secund de echipele U17 și U20 ale clubului Kecskemét. Ucenicia în antrenorat o făcuse însă cu ceva ani în urmă la FK Odorheiu Secuiesc, sub supravegherea lui Jakab Zoltán.
În ciuda condițiilor foarte bune oferite de oficialii clubului, lui Szabolcs Mánya nu i-a fost ușor să reorganizeze futsalul la Sfântu Gheorghe. Nesfârșite acțiuni de selecție au dus însă la constituirea unui nucleu de jucători cu care Mánya a pornit la drum în Liga 1 Futsal Fortuna. Iar începutul a întrecut orice așteptări. După patru etape, Sepsi SIC era lider cu maximum de puncte! Au urmat însă trei dușuri reci, înfrângeri consecutive cu CSM Deva, FK Odorheiu Secuiesc și CS United Galați. A urmat însă duelul de pe teren propriu cu CFR Timișoara, care înaintea rundei a 8-a ocupa primul loc, cu șapte victorii. Și Sepsi SIC a dat lovitura, 1-0, la capătul unui meci în care bănățenii au dominat, dar covăsnenii, în frunte cu antrenorul-jucător Szabolcs Mánya, au evoluat cu o determinare și cu un spirit de sacrificiu ieșite din comun.
După 12 etape disputate în actualul sezon al Ligii 1 Futsal Fortuna, Sepsi SIC Sfântu Gheorghe ocupă poziția a 5-a, cu 25 de puncte, la egalitate cu FK Odorheiu Secuiesc, păstrând șanse mari pentru accederea în play-off.
„Am decis să mă întorc acasă, în România”
– Domnule Szabolcs Mánya, care a fost secretul evoluțiilor echipei Sepsi SIC Sfântu Gheorghe în actualul sezon?
– Nu e niciun secret! În spatele acestei performanțe stă foarte multă muncă, imensă dăruire și o organizare profesionistă a secției de futsal a clubului nostru.
– A fost greu?
– Foarte greu. Am fost nevoiți să o luăm practic de la zero. Oferta celor de la Sepsi SIC a venit într-un moment în care am decis să mă întorc acasă, în România. Deși mă simțeam bine în Ungaria, la Kecskemét, unde oamenii mă apreciau foarte mult, mi-am spus că am o vârstă și că trebuie să revin. Eu sunt originar din Moacșa, o comună aflată nu departe de Sfântu Gheorghe. Am început cu selecții atât pentru echipa mare, cât și pentru echipa U19. La trialuri am avut 48 de jucători pentru prima echipă și 36 pentru cea de juniori. Au rămas câte 16 oameni pentru fiecare grupă și am pornit la drum. Am avut șansa să mă opresc asupra unor oameni care au dorit în permanență să învețe, să performeze.
„Obiectivele noastre au rămas aceleași”
– Și a început campionatul!
– Sincer, mi-a fost tare teamă. Ne-a ajutat însă acel început, unul formidabil, cu victorii în primele patru etape. Știam însă că greul nu venise încă și așa a fost. Cu toate acestea, nimeni, nici eu și nici ceilalți din jurul meu, nu se așteptam să adunăm atât de multe puncte.
– Care a fost obiectivul la început?
– Au fost mai multe. Mai întâi acela de a construi o echipă cu care să rămânem în prima divizie, apoi de a nu ne face de râs și, de asemenea, să creștem jucători. În ciuda faptului că avem șanse să prindem un loc în play-off, obiectivele noastre au rămas aceleași până la finalul acestui sezon.
„Aș dori să mulțumesc întregului oraș pentru susținere”
– Cum sunt condițiile la Sfântu Gheorghe?
– Foarte bune. Jucăm într-una dintre cele mai frumoase săli din România, iar asta contează mult pentru echipă, pentru băieți. Aș dori să le mulțumesc celor din conducerea clubului, în special domnului Dénes Sándor, managerul secției de futsal din cadrul clubului Sepsi SIC Sfântu Gheorghe. Aș dori să mulțumesc întregului oraș pentru susținere. În aceste condiții suntem obligați să facem performanță, să facem cinste orașului, clubului.
– Cât de mulțumit ești de echipă?
– Foarte mult. Nu sunt însă doar mulțumit, ci mândru de cum băieții au evoluat în această primă parte a campionatului. Unii dintre ei, mai puțin familiarizați cu futsalul la început au învățat în timp record. Eu spun mereu că pentru a învăța futsalul ai nevoie de un an. Ei au învățat în doar jumătate de an.
„Cât voi mai juca?!”
– Cum e în postura de antrenor-jucător?
– Foarte greu, pentru că trebuie să te concentrezi și la jocul echipei și la jocul meu, la tot. Am evoluat în absolut toate meciurile din acest sezon, în unele mai mult, în altele mai puțin. Cât voi mai juca?! Am 34 de ani și atâta vreme cât nu mă voi face de râs voi juca.
– Oamenii vin la meciurile voastre?
– Să știți că vin. Am avut și 700-800 de oameni, dar la cât de mare e „Sepsi Aréna” nu par mulți!
„Máté József e un ajutor de nădejde”
– Cine vă ajută la echipă?
– Alături îmi este Máté József. La 36 de ani, Máté József are o experiență extraordinară, câștigată din perioadele petrecute la FK Odorheiu Secuiesc și Spicom Sfântu Gheorghe. E un ajutor de nădejde.
– Se putea mai mult?
– Cred că da! Și acum mă gândesc la acel egal de la Mărășești cu Mausoleul din etapa a 10-a, scor 5-5. Am fost egalați în ultimul minut. Fără să caut vreo scuză vreau să spun doar că meciul cu Mausoleul Mărășești era al treilea în doar o săptămână.
„Am pierdut un jucător cu experiență, un lider”
– Noutăți pentru 2024?
– Cea mai importantă noutate e acea că l-am pierdut pe Jakab Robert, căpitanul nostru, care, la doar 26 de ani, a decis, din motive personale, să se retragă. Am pierdut un jucător cu experiență, un om care ne ajuta foarte mult. Era un lider. Am adus cu noi în această perioadă câțiva jucători de la echipe U19.
– Ce vă doriți de la 2024?
– Aș dori să le urez tuturor din Liga 1 Futsal Fortuna, tuturor din futsalul românesc multă sănătate și multă baftă!
Articol de Adi Dobre