Echipa de fotbal Farul Constanța are din acest sezon și echipă de fotbal feminin! Asocierea cu ȘN Selena Constanța a dus la apariția echipei de fete Farul Constanța, care, ca și în cazul băieților, e pusă pe fapte mari.

Fetele de la Farul sunt pe locul 1 în Seria 1 a Ligii 2 Feminin, cu opt victorii din tot atâtea partide, iar obiectivul trasat de conducerea clubului, prin vocea „patronului” Gheorghe Hagi, îl reprezintă promovarea pe prima scenă a fotbalului românesc!

De prima echipă a Farului se ocupă Ionuț Florea, 38 de ani, fost jucător, printre altele, la Farul și Calatis, în timp ce de echipele de junioare U13 și U15 răspunde Niculina Radu, un adevărat pionier al fotbalului feminin constănțean, fostă componentă a echipelor ITC, CFR și ȘN Constanța. Managerul echipei este Dorel Zaharia, în timp ce director tehnic peste întreaga activitate a echipelor Farului, este Constantin Cămui.

„Fetele au un grad de suferință mult mai mare, sunt mai muncitoare”

– Domnule Ionuț Florea, cum e să lucrezi cu fetele?!
Mărturisesc faptul că nu mai făcusem asta înainte. A fost o noutate pentru mine, pentru noi, inclusiv pentru fete. E ceva diferit față de lucrul cu băieții. Am fost însă nevoiți să învățăm repede, practic am crescut odată cu echipa. Nu a fost ușor, pentru că, în primul rând, eram obișnuiți cu marea performanță aici la Farul. A trebuit să o luăm pas cu pas. Acum, după șase luni, cred că suntem pe drumul cel bun. Fetele au înțeles conceptul clubului nostru. Știți ce am descoperit? Faptul că fetele au un grad de suferință mult mai mare, sunt mai muncitoare decât băieții!

– Care este obiectivul echipei?
Domnul Gheorghe Hagi ne-a fixat obiectivul: promovarea în Liga I! Avem opt victorii din opt partide, ne-am calificat mai departe în Cupa României.

Enez Mango, căpitanul naționalei Kenyei

– Cu cine ați plecat la drum?
Nucleul a fost format din fetele de la ȘN Selena. Am adus însă, de la Heniu Prundu Bârgăului, și două jucătoare cu experiență, cu multe meciuri în naționala României. Este vorba despre Andreea Laiu și Nicoleta Deca. A mai venit Diana Năcuță, portar, de la Pașcani.

– Noutăți în această iarnă?
A sosit Enez Mango, căpitanul naționalei Kenyei, fundaș stânga, o jucătoare foarte bună. Sperăm să o putem folosi și pe Felicia Guțu, jucătoare venită din Republica Moldova.

„ Avem un program prin care promovăm sportul, promovăm clubul”

– Cum sunt privite fetele de la Farul?
La fel ca și băieții. În cadrul clubului nostru fetele se bucură de aceeași atenție, de aceleași condiții ca și ceilalți. Domnul Gheorghe Hagi a ținut ca echipa de senioare să își dispută meciurile de pe teren propriu pe terenul central, pentru dânsul fotbalul feminin fiind la fel de important ca și cel al băieților. Dorește să devenim cei mai buni și cu echipa de fete. La Farul, incusiv la fete, avem un singur obiectiv: să devenim cei mai buni!

– Ce altceva mai aveți în plan?
Dorim să organizăm o Academie de Fotbal Feminin. Avem un program prin care promovăm sportul, promovăm clubul. Săptămânal, jucători de la echipa mare, dar și o fată merg prin școli pentru a-i determina pe cei mici să facă sport. Vrem să aducem la fotbal toate fetele din județul Constanța care doresc să practice acest sport. Deja au început să vină fete, să sune telefonul!

„Încercăm să îmbunătățim lotul”

– Cum a fost sezonul de toamnă?
Foarte greu, dar satisfăcător în cele din urmă. A trebuit să muncim foarte mult pentru a elimina din deficiențe. Avem trei puncte avans față de locul secund, dar nu am avut probleme. Cred că modul profesionist de abordare al fenomenului fotbal a făcut diferența între echipa noastră și celelalte. Încercăm să îmbunătățim lotul, să aducem jucătoare de Liga 1 pentru a forma nucleul cu care vom aborda sezonul viitor.

– Când e programată reunirea lotului?
Pe 16 ianuarie. Ne vom pregăti la baza noastră, unde avem toate condițiile. În weekend-ul 11-12 februarie vom participa la un turneu internațional la Giurgiu.