Fotbalist al echipei naționale și al clubului italian Crotone, Ionuț rememorează primele minute la seniori în Liga 2 și încurajează folosirea tinerilor în competiție.

Nedelcearu este unul din cei 43 de fotbaliști din ultimul deceniu care au jucat în Liga 2 pe când nu împliniseră 18 ani, iar astăzi activează în fotbalul din străinătate sau din Liga 1.

Analiza și lotul complet pot fi descoperite AICI.

L-am rugat să ne răspundă la câteva întrebări legate de parcursul său și modul în care acesta a fost influențat de debutul în Liga 2 în care a jucat de foarte tânăr.

– Ionuț, ești în top 10 cei mai tineri fundași folosiți în Liga 2 în ultimul deceniu! Aveai 17 ani și 22 de zile la debut… îți amintești?
– Da, cum să nu! Mai ales că e un debut interesant! Am jucat pentru Dinamo II la Chindia Târgoviște, prin luna mai. Apoi, în octombrie, am debutat la seniori la Dinamo, tot cu Chindia Târgoviște! În Cupa României.

– Așa este! Se întâmpla în 2013, echipa secundă a lui Dinamo activa în Liga 2, Chindia nu promovase încă în prima ligă…
– Fostul internațional Selymes era antrenor la Dinamo II și m-a băgat pe teren în a doua repriză la Chindia. Eram în echipă cu Buia, Dobrosavlevici, Rîmniceanu, Vali Balint…

– Ai făcut repede saltul la seniori, spre Liga 1. A avut vreun rol debutul în L2?
– În mod sigur a avut, sincer! Jucam constant la echipele de juniori ale lui Dinamo, dar vara aceea din 2013 în care am luat pulsul la seniori m-a ajutat enorm. A fost un salt la nivel de intensitate fizică, de concentrare… E cu totul altceva să te duelezi cu adversari care au experiența tactică a jocului, o tehnică mai dezvoltată. Îți dai seama că a fost altceva să joc la 17 ani în fața unor jucători precum Alex Băluță, Voduț, Bușu, Dinu, Gavrilă care erau la Chindia atunci. Iar peste două etape am fost folosit iar, de data asta titular și integralist, deplasare la Brăila.

– Cum vezi încrederea care ți-a fost acordată atunci și dar și curajul, în general, de a folosi tineri în Liga 2 și oriunde?
– Eu nu pot să fiu decât recunoscător celor care au avut încredere în mine și care au apreciat ce fac pe teren, la antrenamente și în meciuri, indiferent de vârsta pe care o aveam. E un curaj pentru antrenori, dar numai cei curajoși sunt răsplătiți! Mă bucur că am avut parte de contextul potrivit. Cine investește în tineri, mai devreme sau mai târziu are doar de câștigat, pe toate planurile! Liga 2 de la noi cred că tocmai asta ar trebui să fie, o competiție unde să se rodeze tinerele talente, un punct de plecare spre marea performanță. Cred că și cluburile ar putea încasa apoi sume bune de bani dacă folosesc strategia asta.

– Ce fel de competiție e Serie B, eșalonul secund din Italia?
– O competiție foarte grea. Nu degeaba se spune, de ani buni, că e cel mai greu eșalon secund din lume. E un amestec de jucători tineri cu potențial și jucători foarte experimentați. Un campionat unde se pune mare accent pe tactică, unde contează extraordinar factorul fizic. E o luptă etapă de etapă și rareori se distanțează cineva foarte mult, tocmai pentru că există și un echilibru.