Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat astăzi, înaintea ședinței de Guvern, aprobarea unui memorandum prin care statul va finanța de la bugetul de stat academiile de fotbal publice sau private, pe baza clasificării făcute de Federația Română de Fotbal.

Este vorba despre o inițiativă a FRF, lansată din toamna 2023, ca statul să co-finanțeze alături de FRF Academiile de fotbal. “Cred că după performanța fotbaliştilor noştri la Euro 2024, care a declanşat în noi toţi şi emoţie, şi mândrie naţională, trebuie să facem paşi concreţi ca să asigurăm naţionalei o resursă constantă de tineri valoroşi”, a declarat Marcel Ciolacu.

În discuțiile cu Guvernul, FRF a solicitat finanțarea de la bugetului statului a top 20 Academii. În argumentația FRF se relevau două direcții în care investițiile sunt esențiale pentru a forma cantitativ și calitativ cei mai buni tineri jucători. Pe de o parte, rezultatul la nivel intern va fi apariția unui număr mare de fotbaliști care vor ridica valoarea competițiilor naționale, iar calitativ, la nivel extern, vor apărea jucători exponențiali în top 5 ligi europene. Pe de altă parte, vârfurile ambelor componente vor alcătui aria de selecție extinsă pentru loturile naționale, loturi care beneficiind de jucători cu o formare corectă vor avea șanse mai mari pentru calificările la turneele finale (JO 2028, EURO 2028, CM 2030).

În privința mecanismului de finanțare de la bugetul statului, FRF propune o metodologie bazată pe programul de monitorizare și clasificare a Academiilor pentru copii şi juniori. Primele 20 de Academii din top vor beneficia de această subvenție a statului.

FRF evaluează anual toate Academiile de fotbal și întocmește clasamentul lor în funcție de punctajul obținut. Pentru licențierea cluburilor de seniori și participarea în competițiile naționale, trebuie îndeplinit un anumit punctaj al academiilor de fotbal aferente. Neîndeplinirea baremurilor la academii are ca efect refuzul licențierii echipei de seniori sau amendă penalizatoare. Numărul Academiilor de fotbal care au solicitat evaluare a crescut în ultimul an de la 50 la 115. 64% dintre academiile care au intrat în procesul de reevaluare în 2023 au obținut punctaj mai bun față de 2022. Clasamentul Academiilor pe 2023 îl găsiți aici.

FRF a investit din fonduri proprii în Academiile de copii 2,4 milioane euro în 2022. Mai menționăm că, până la acest proiect, FRF nu a fost beneficiară a fondurilor din bugetul de stat.