De 1 Decembrie și la centenarul echipei noastre naționale, vă prezentăm un material special dedicat celor mai buni marcatori ai României din ultimul deceniu.

S-au împlinit 100 de ani de la primul meci disputat în istorie de tricolori, iar astăzi toți suporterii români sărbătoresc Ziua Națională. Prilej pentru a ne aminti de performerii ofensivei noastre din ultimii 10 ani, cei mai buni marcatori pentru România în fiecare an din ultimul deceniu!

2013: Marica, 6 goluri în 8 meciuri!

Fotbalistul lui Schalke la acea vreme, Ciprian Marica a reușit să marcheze de 6 ori în 8 partide pentru România din 2013. Un hattrick în amicalul cu Trinidad-Tobago, gol împotriva Ungariei și dublă cu Estonia, ambele partide în preliminariile CM 2014.

Al doilea cel mai bun marcator al anului a fost Bogdan Stancu, legitimat la acel moment în Turcia, la Orduspor. Cu 4 reușite în 11 apariții pe durata celor 12 luni.

2014: Trei pe primul loc

Naționala a disputat doar 8 partide în 2014, ceva mai puține, iar titlul de golgheterul anului la națională este unul… împărțit! Claudiu Keșeru, Paul Papp și Bogdan Stancu au înscris, fiecare, de câte două ori. Cu mențiunea că primii doi au reușit performanța în doar 2 apariții, față de cele 4 necesare lui Stancu.

Dubla lui Papp a fost împotriva Irlandei de Nord, 2-0 la București, meci extrem de important în parcursul tricolorilor spre turneul final EURO 2016.

2015: Budescu, erou pentru EURO

Cu doar două reușite, Constantin Budescu, legitimat pe atunci la Astra Giurgiu, a fost golgheterul naționalei pe 2015. Dar ce goluri! Dubla lui Budi în 3-0 din deplasare cu Insulele Feroe a consfințit calificarea naționalei la Campionatul European din Franța.

Ați 5 tricolori au punctat pe tabelă în acel an, cu Stancu și Keșeru revenind din categoria golgheterilor anului precedent, 2014.

2016: Intră în scenă Stanciu!

Fotbalist la FCSB în 2016, Nicolae Stanciu apare în contextul echipei naționale cu o intrare fulminantă. Cinci goluri marcate, golgheterul anului la prima reprezentativă! Depășindu-i pe Adi Popa și Bogdan Stancu, fiecare cu câte 3 reușite.

Stanciu a marcat în meciurile cu Ucraina, RD Congo, Georgia, Lituania dar și în 5-0 cu Armenia din preliminariile CM 2018.

2017: Tot trei pe o poziție

Avem iarăși un clasament al golgheterilor cu trei fotbaliști în top, și tot cu câte două goluri marcate fiecare, ca și în 2014. Pe lângă Bogdan Stancu, aflat și în lista eficienței din urmă cu trei ani, apar Gheorghe Grozav și Constantin Budescu.

O diferențiere întrei cei trei poate fi făcută dacă ne raportăm la numărul de meciuri în care au reușit să înscrie. Grozav este singurul care a avut nevoie de 5 partide pentru goluri, ceilalți doi, doar de 4.

2018: Come-back Nicu Stanciu

De data asta provenind din tricoul celor de la Sparta Praga, mijlocașul Nicolae Stanciu e iarăși golgheterul anului! Cu 4 goluri acum. Două marcate în amicale, contra celor din Israel și Chile, două în Liga Națiunilor, cu Serbia și Lituania.

Pe poziția secundă îl avem pe George Țucudean, doar 3 goluri reușite în 7 partide pentru prima noastră reprezentativă pe durata lui 2018.

2019: Duel strâns, câștigat de Keșeru

Atacantul Claudiu Keșeru a fost golgheterul anului, cu 6 goluri marcate, față de doar 5 ale mai tânărului vârf George Pușcaș! Legitimat atunci la Ludogoreț, Claudiu reușea randamentul de excepție în numai 8 meciuri pentru România, față de cele 10 necesare atacantului de la Palermo.

Keșeru a înscris cu Suedia, dublă cu Norvegia, și trei goluri cu Insulele Feroe, dintre care două la Cluj-Napoca și unul în returul din deplasare. Toate în partide oficiale, din preliminariile EURO 2020.

2020: Apariție-surpriză, Nedelcearu

Cu doar 7 meciuri programate pentru România în calendarul sportiv de acum doi ani, era cumva de așteptat să avem o luptă strânsă pentru titlul de golgheter. Maxim, Pușcaș și Nedelcearu, fiecare cu câte 2 goluri, s-au aflat pe prima poziție în acest top.

Din postura de fundaș central, Ionuț Nedelcearu a reușit o dublă în amicalul cu Belarus de la Ploiești, primele sale goluri pentru România!

2021: Trio din noul val

Alex Cicâldău, Ianis Hagi și Dennis Man au fost cei mai buni marcatori anul trecut pentru echipa națională. Toți trei componenți ai fostei generații U21, semifinalistă europeană în 2019. De remarcat faptul că Man a reușit golurile în numai 7 meciuri, față de 10, câte au fost necesare pentru Cicâldău și Hagi.

Man a marcat cu Islanda și Liechtenstein în preliminariile CM 2022, Hagi, cu Macedonia de Nord și Germania, în cadrul aceleiași campanii. Unde se regăsește și dubla lui Cicâldău, contra Armeniei.

2022: Premieră în ultimul deceniu!

Pentru prima oară în ultimii 10 ani de echipă națională avem 4 fotbaliști pe același nivel de randament ofensiv, golgheterii anului pentru tricolori! George Pușcaș și Alex Cicâldău au marcat de 2 ori fiecare în 8 partide, în vreme ce Dennis Man și Denis Drăguș tot de 2 ori, dar în numai 3 meciuri.

Reușitele lui Drăguș sunt cele mai recente, contra Sloveniei și Moldovei, în ultimele meciuri din 2022 pentru România, amicalele din noiembrie.