Naționala de futsal a României a debutat cu dreptul în preliminariile pentru FIFA Futsal World Cup 2024. România a zdrobit Danemarca, scor 5-1 (2-1), și se pregătește acum pentru duelul cu Finlanda, favorita Grupei a 8-a de calificare.

Meciul cu Danemarca a marcat foarte multe debuturi la naționala României, inclusiv debutul într-o campanie oficială a selecționerului Endre Kacsó. De la numirea sa în funcția de selecționer, Endre Kacsó a demarat o acțiune de întinerire a lotului, iar primele concluzii sunt generatoare de optimism.

Endre Kacsó: „Sunt mulțumit de toți jucătorii”

Naționala noastră a avut emoții la primul meci din Main Round-ul calificărilor la Cupa Mondială. România s-a văzut condusă, deși evoluase foarte bine până la reușita danezului Mats Farck, apoi a reacționate perfect, două goluri înscrise rapid și totul a reintrat în grafic. Cu două linii distincte (lina I: Octavian Cireș, Felipe Mancha Oliveira, André Luis Sasse, Paulo Ferreira; linia a II-a: Iszlai Richárd, Daniel Araújo, István Hadnagy, Szabolcs Mánya), selecționerul Endre Kacsó a apelat de-a lungul partidei, mai ales pe final, și pe tinerii Andor Bálint, Sergiu Gavrilă și Miklós Tamás. Aceștia s-au ridicat la nivelul pretențiilor echipei naționale. În poartă, Petrișor Toniță s-a achitat excelent de sarcini.

„A fost un meci greu, foarte greu, cu o echipă a Danemarcei masivă, arțăgoasă. Până la urmă am reușit să ne ducem la bun sfârșit planul tactic pentru această partidă. Sunt mulțumit de toți jucătorii, pentru atitudinea lor, pentru determinarea și spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă. Vreau să mulțumesc și publicului din Târgu Mureș pentru atmosfera creată, pentru faptul că ne-au împins de la spate. Ne-am simțit extraordinar”, a spus selecționerul Endre Kacso.

„Nu m-am mașteptat să marchez patru goluri”

Eroul partidei de joi seară de la Sala Sporturilor din Târgu Mureș a fost, fără îndoială István Hadnagy. Jucătorul echipei maghiare SG Kecskemét Futsal, 26 de ani, a făcut o partidă perfectă, cele patru goluri reușite în poarta extraordinarului Nis Bo Andersen reprezentând rezultatul unei evoluții de excepție.

„Sincer, nu m-am mașteptat să marchez patru goluri, deși îmi propusesem să îi fac viața grea portarului danez. Mă bucur nespus că, prin golurile mele, am ajutat echipa. Mă bucur de asemenea pentru cele trei puncte, acesta fiind cel mai important aspect al partidei cu Danemarca. A fost un meci greu. La acest nivel nu mai există meciuri ușoare. Danemarca a fost cea care a deschis scorul, dar am reactionat bine și am răspuns repede. Cât contează faptul că evoluez în Ungaria, la Kecskemét? Contează mult. Campionatul maghiar e unul foarte puternic, cu un nivel ridicat. Toți jucătorii, toată echipa, evoluează foarte bine, ceea ce te determină să te autodepășești, să faci față concurenței. Atmosfera de la Sala Sporturilor din Târgu Mureș a fost una fantastica. Sala a fost aproape plină. A fost o plăcere, o onoare și o mândrie să joc într-un astfel de meci. Echipa a jucat foarte bine, toți băieții, ne-am ajutat unul pe celălalt. Sperăm să obținemm un rezultat bun și în Finlanda, deși suntem conștienți că ne așteaptă un meci infinit mai greu”, a spus István Hadnagy.

Naționala de futsal a României va pleca duminică dimineață spre Finlanda.

Programul complet al echipei României din Main Round:

6 octombrie 2022: România – Danemarca 5-1 (2-1)
11 octombrie 2022: Finlanda – ROMÂNIA
1 martie 2023: ROMÂNIA – Finlanda
5 martie 2023: Danemarca – ROMÂNIA

Lotul convocat de selecționerul Endre Kacso:

Portari: Theodor Badea Lungu (CFR Timișoara), Petrișor Toniță (United Galați), Andrei Dinicuta (Autobergamo Deva);
Jucători de câmp: Andor Balint (Odorheiu Secuiesc), Richard Iszlai (Odorheiu Secuiesc), Sergiu Gavrilă (Autobergamo Deva), Daniel Araújo(United Galați), Octavian Cireș (United Galați), Istvan Hadnagy (Kecskemet Futsal | Ungaria), Felipe Oliveira (Napoli Futsal | Italia), André Sasse (Portimonense | Portugalia), Paulo Fereira (Povoa Futsal Clube | Portugalia), Andrei Crăciun (United Galați), Darius Nastai (CFR Timișoara), Szabolcs Manya (Kecskemet Futsal | Ungaria), Tamaș Miklos (Odorheiu Secuiesc)

Articol de Adi Dobre