Liga I la futsal a programat în week-end și în prima zi a acestei săptămâni ultimele trei etape ale play-off-ului. Marile rivale Imperial WET Miercurea Ciuc și CS United Galați, principalele candidate la titlul de campioană a României în sezonul 2020-2021, s-au calificat, conform așteptărilor, în marea finală.

Gazdele de la Imperial WET au învins, la limită, în toate cele trei etape găzduite de Sala Sporturilor „Zsolt Erőss” din Miercurea Ciuc, asigurându-și prezența în finală încă de la finalul primei zile. Egalul smuls sâmbătă de FK Odorheiu Secuiesc, la primul punct contabilizat în play-off, 4-4 cu CS United Galați, a relansat lupta pentru cel de-al doilea loc în finala Ligii I.

Florin Ignat, eroul gălățenilor

Partida de duminică dintre CS United Galați și Autobergamo Deva a devenit astfel aproape decisivă pentru stabilirea celei de-a doua finaliste! Autobergamo Deva avea o singură variantă, victoria, o victorie ce trebuia obligatoriu urmată a doua zi de un succes în fața celor de la FK Odorheiu Secuiesc, dar și de un eșec al gălățenilor în fața gazdelor de la Imperial WET Miercurea Ciuc.

Fără antrenorul-jucător Mimi Stoica, rămas acasă în izolare, lipsită de aportul celui mai bun jucător său, Cristian Obadă, în continuare accidentat, Autobergamo a făcut o primă repriză foarte bună. Formația condusă de pe margine de Adrian Moț a condus cu 2-0 și a dat impresia că poate răsturna ierarhia Ligii I. United Galați, care avea nevoie de un punct pentru a ajunge în finală, a reușit însă să marcheze până la pauză și să egaleze la reluare. Golurile au fost marcate de antrenorul-jucător Florin Ignat, care a tras în permanență echipa după el.

În aceste condiții, meciurile de luni, din ultima etapă a play-off-ului, au contat doar pentru palmares.

„Deva a câștigat un jucător: Sergiu Gavrilă!”

„Din terțe motive, pe care o să le dezbatem la momentul potrivit, am ratat calificarea în finala campionatului, clasându-ne pe locul 3. Dar am câștigat un jucător care va fi exponențial pentru Deva: Sergiu Gavrilă! Bravo, Sergiu! Deva are mare încredere în tine! Peste câteva zile, în Final Four-ul Cupei României sunt convins că vei fi același jucător”, a scris luni seară Dorin Popa, președintele echipei Autobergamo Deva, pe pagina sa de Facebook.

„Ne-am încălzit pentru Final Four-ul Cupei României”

Fără punct în primele șase etape ale play-off-ului, FK Odorheiu Secuiesc a jucat fără complexe la Miercurea Ciuc și a obținut două remize. „Ne-am încălzit pentru Final Four-ul Cupei României”, a spus Jakab Zoltan, managerul echipei din Odorheiu Secuiesc.

A patra finală consecutivă

Finala din acest sezon va fi cea de-a patra consecutivă și a cincea din istorie pentru CS United Galați! Anul trecut, finala Ligii I nu s-a mai disputat din pricina pandemiei, finală în care Imperial WET și United Galați erau ca și calificate.

„Faptul că am ajuns din nou în finală dovedește că la Galați se face treabă bună, oamenii sunt dedicați și dau de dovadă de constanță și de continuitate. Am pierdut anul trecut mai mulți jucători de bază, Grigoraș, Mimi Stoica, Lașcu, Obadă, cu toții internaționali, doi din dreapta Prutului, ceilalți doi din stânga Prutului. Faptul că înlocuitorii acestora, toți jucători tineri, au făcut față și au pus umărul la această performanță este o mândrie pentru noi. În ultimul meci de la Miercurea Ciuc, e adevărat fără miză, am avut chiar o linie formată din jucători U21. United – Imperial va fi un duel tare, echilibrat, în care șansele sunt împărțite. Fie ca cel mai bun să învingă! Ne bucurăm că, în perspectiva finalei, nu avem jucători accidentați sau suspendați”, a spus Cristian Ștefu, președintele echipei CS United Galați.

CS United Galați a pierdut toate finalele disputate până acum: 2010-2011 cu City’US Târgu Mureș, 2016-2017 cu Autobergamo Deva, 2017-2018 cu Informatica Timișoara, 2018-2019 cu Imperial WET Miercurea Ciuc.

Harghitenii țintesc al doilea titlu

Pentru Imperial WET Miercurea Ciuc, finala din acest an reprezintă prilejul revanșei după eșecul din sezonul trecut, când, din pricina pandemiei, campionatul a fost „înghețat” chiar înaintea finalei. Aflată pe primul loc în acel moment, CS United Galați a fost declarată câștigătoare a sezonului 2019-2020.

Imperial WET Miercurea Ciuc și CS United Galați s-au mai întâlnit în finala Ligii I în sezonul 2018-2019. Harghitenii deveneau în premieră campioni ai României chiar la Galați după cel de-al patrulea meci al finalei.

Iată rezultatele turneului de la Miercurea Ciuc:

Sâmbătă, 20 martie – Etapa a 4-a

CS United Galați – FK Odorheiu Secuiesc 4-4
Autobergamo Deva – Imperial WET Miercurea Ciuc 1-2

Duminică, 21 martie – Etapa a 5-a

FK Odorheiu Secuiesc – Imperial WET 2-3
United Galați – Autobergamo Deva 2-2

Luni, 22 martie – Etapa a 6-a

Autobergamo Deva – FK Odorheiu Secuiesc 5-5
Imperial WET – United Galați 3-2

Clasament:

  1. Imperial WET 18p;
  2. United 10p;
  3. Autobergamo 7p;
  4. Futsal Klub Odorheiu Secuiesc 2p

Finala Ligii I se va desfășura luna viitoare. Câștigătoarea va fi declarată echipa care va contabliza prima trei victorii. Primele două meciuri se vor juca la Miercurea Ciuc (17 și 18 aprilie), iar următoarele două la Galați. În cazul în care finala va avea nevoie de un duel  decisiv, acesta va avea loc la Miercurea Ciuc, pe terenul echipei care a încheiat play-off-yl pe prima poziție.

Autobergamo Deva și FK Odorheiu Secuiesc vor juca în finala mică, pentru locul 3, dispută programată într-o singură manșă.

Articol de Adi Dobre