Naționala de futsal a României a încheiat victorioasă dubla-test cu selecționata similară a Albaniei desfășurată în acest weekend la Sala Polivalentă din Chiajna. După ce sâmbătă, 13 aprilie, România s-a impus cu scorul de 3-1 (1-1), ieri, duminică, 14 aprilie, prima noastră reprezentativă a câștigat cu scorul de 3-2 (1-1).

„Au fost două meciuri foarte utile”, spun tricolorii, care luna viitoare își vor afla adversarii din Main Round-ul calificărilor pentru turneul final al Campionatului European din 2026, competiție care va fi găzduită de Letonia și Lituania.

La 35 de ani, Andrei Crăciun, jucătorul campioanei CS United Galați, a fost în premieră căpitanul naționalei României! Unul dintre cei mai valoroși jucători din Liga 1 Futsal Fortuna și om de bază la prima reprezentativă, Andrei Crăciun nu și-a putut ascunde emoțiile, dar s-a dovedit a fi căpitanul perfect în absența accidentatului Petrișor Toniță, trăgând în permanență echipa după el și fiind un exemplu pentru ceilalți coechipieri. Pentru Andrei Crăciun, meciurile cu Albania reprezintă borne importante din cariera sa la echipa națională a României.

„Avem o națională tânără”

– Andrei, în primul rând felicitări! Ce concluzii putem trage după această dublă-test cu Albania?

– Mulțumim! Au fost două meciuri foarte utile pentru această perioadă în care nu ne aflăm, să spunem așa, la capacitatea maximă, pentru că mai avem ceva timp până la debutul în preliminariile EURO 2026. Așa cum ne așteptam, am întâlnit un adversar foarte tare, care ne-a dat mari bătăi de cap, cu doi brazilieni de mare calitate. Nu știam foarte multe despre actuala generație a naționalei Albaniei, care ne-a surprins plăcut. Cu un futsal în mare creștere, cu o tehnicitate extraordinară. De determinarea lor știam! Spuneam după primul joc de la Chiajna, de sâmbătă, că ne așteaptă un al doilea meci mult mai greu. Așa a fost. E bine însă că am reușit să învingem în ambele partide. Să nu uităm nici amănuntul că nu am avut foarte mult timp la dispoziție pentru a ne pregăti împreună.

– Cum vezi actuala generație a echipei naționale?

– O echipă bună, de viitor. Dacă scoatem din ecuație câteva nume, inclusiv pe al meu, avem o națională tânără, cu jucători care vor să învețe în permanență, care ascultă sfaturile celor mai experimentați, care cresc într-o atmosferă foarte bună. În ciuda faptului că în campionat suntem adversari, la echipa națională suntem prieteni.

„Am debutat într-un meci contra Albaniei” 

– Când ai aflat că vei fi căpitan al naționalei României?

– În prima zi, la primul antrenament, imediat după reunire.

– Ce înseamnă banderola de căpitan al primei reprezentative?

– În primul rând o mare mândrie, o onoare! Apoi o imensă responsabilitate. Căpitanul e cel care dă tonul la cântec! Căpitanul e cel care trebuie să fie un exemplu pentru ceilalți, să îi încurajeze, să fie alături de ei. Mă bucur că am reușit să mă achit de sarcini. Am dat tot ceea ce am avut mai bun în mine în aceste două jocuri, am reușit să marchez în ambele partide. Am simțit din partea colegilor același respect de care m-am bucurat până acum.

– Când ai debutat la națională?

– În 2018, la Arad. Și tot într-un meci contra Albaniei! Aveam 29 de ani, iar selecționer era Robert Lupu, cel care mi-a dat foarte mare încredere la acel moment. Am și marcat la debutul meu pentru prima reprezentativă!

„Prezența lor m-a motivat foarte tare”

– Ai avut suporteri speciali la Chiajna?

– Toată familia! Părinții, câțiva dintre cei mai buni prieteni, o mătușă cu soțul ei, soția, băiatul, Darius, care la patru ani și jumătate știe toți jucătorii de la United Galați și de la echipa națională, chiar dacă le mai stâlcește numele! Prezența lor m-a motivat foarte tare.

– Înapoi la Liga 1 Futsal Fortuna!

– Așa este! Chiar azi, în prima zi a săptămânii, avem un prim antrenament. Așadar, la treabă! Ne așteaptă un meci foarte greu în weekend la Odorheiu Secuiesc. Dorim să ne păstrăm prima poziție în clasament până la sfârșitul play-off-ului. Cu cine vom juca finala? Urmează jocul direct dintre CSM Deva și CFR Timișoara. Pentru mine, CFR Timișoara e cea mai plăcută surpriză a sezonului, dar cred că CSM Deva va încheia sezonul înaintea bănățenilor. Iar dacă vom întâlni în finală CSM Deva, îi asigur pe toți iubitorii futsalului că istoria din Cupa României nu se va mai repeta.

Articol de Adi Dobre