Naționala de futsal a României va debuta mâine, joi, 6 octombrie, în preliminariile pentru 2024 FIFA Futsal World Cup. Tricolorii vor da piept cu Danemarca, într-o partidă contând pentru Grupa a 8-a a Main Round-ului preliminariilor pentru Campionatul Mondial.

Confruntarea dintre România și Danemarca va fi găzduită de Sala Sporturilor din Târgu Mureș și poate fi urmărită LIVE pe FRF.tv!

În naționala pregătită de Endre Kacso se află și doi debutanți. Este vorba despre doi dintre cei mai buni jucători din Liga I Futsal Fortuna în ultimii ani, brazilienii Daniel Araújo Carreteiro și André Luis Sasse. Cei doi au primit cetățenia română la începutul acestui an și sunt nerăbdători să evolueze sub tricolor.

„Le mulțumesc băieților că m-au primit foarte bine”

În vârstă de 24 de ani, născut la Massaranduba, Brazilia, André Luis Sasse a venit în România încă din vremea junioratului. André e campion de juniori al României cu Autobergamo Deva, dar și de seniori cu Imperial WET Miercurea Ciuc. Din acest sezon, André Luis Sasse s-a transferat la Portimonense, în puternicul campionat al Portugaliei.

„Aveam 9 ani atunci când am început futsalul. Mi-a plăcut din prima. A fost dragoste la prima vedere”, a mărturisit André Luis Sasse, care a venit în România la propunerea celebrului tehnician brazilian Ricardo Cámara Sobral, alias Cacau.

„André e un tip extraordinar, cuminte, modest, cu o educație aleasă, duce o viață sportivă desăvârșită. Ca jucător de futsal e fenomenal. Are o tehnică impecabilă, e un jucător complet”, îl caracteriza, nu cu mult timp în urmă, Dorin Popa, președintele echipei Autobergamo Deva.

André Luis Sasse a pășit cu emoție în cantonamentul naționalei României, dar spune că a fost primit cu brațele deschise. „Când am venit în România nu m-am gândit vreun moment că voi ajunge să joc pentru naționala tricoloră, nici măcar nu mi-a trecut prin cap! Știu însă că am muncit foarte mult și, la un moment dat, a apărut această șansă în viața mea. Le mulțumesc băieților că m-au primit foarte bine. Ce înseamnă să joc pentru România? O mare onoare, un izvor de mândrie și o frumoasă responsabilitate”, a spus André Luis Sasse.

„România, o spun din nou, e casa mea!”

Daniel Araújo Carreteiro evoluează și el de ani buni în Liga I. De trei sezoane, Daniel joacă la CS United Galați, echipă în tricoul căreia a cucerit titlul de campion, Cupa României și Supercupa!

„Rar am văzut un jucător atât de îndrăgostit de futsal! Daniel nu are grija zilei de mâine, provenind dintr-o familie înstărită, tocmai de aceea e de admirat pentru tot ceea ce face, pentru că face dintr-o pasiune nebună. E un om cu o educație sănătoasă, modest și muncitor”, este caracterizarea făcută de Florin Ignat, antrenor-jucător al echipei CS United Galați.

„Este o mare bucurie să debutez pentru echipa națională a României și, în plus, o uriașă mândrie. Atunci când am primit cetățenia română spuneam că familia mea din Brazilia a fost foarte fericită. Cu toții am fost fericiți! România, o spun din nou, e casa mea! Băieții m-au primit bine, atmosfera este foarte bună, suntem ca o familie”, a spus Daniel Araújo.

André și Daniel speră să debuteze cu o victorie în tricoul echipei naționale, deși sunt conștienți că meciul cu Danemarca nu va fi unul ușor. „Nici un meci nu va fi ușor. Cu atât mai mult meciul de debut cu Danemarca. Grup este una dificilă, cu Finlanda favorită prin prisma clasamentului UEFA. Credem însă că avem șansa noastră și trebuie să ținem cont de ea și să ne calificăm în Elite Round-ul preliminariilor pentru Cupa Mondială”, au spus cei doi.

Programul meciurilor din Main Round:

6 octombrie 2022: ROMÂNIA – Danemarca LIVE FRF.tv
11 octombrie 2022: Finlanda – ROMÂNIA
1 martie 2023: ROMÂNIA – Finlanda
5 martie 2023: Danemarca – ROMÂNIA

Lotul convocat de selecționerul Endre Kacso:

Portari: Theodor Badea Lungu (CFR Timișoara), Petrișor Toniță (United Galați), Andrei Dinicuta (Autobergamo Deva);

Jucători de câmp: Andor Balint (Odorheiu Secuiesc), Richard Iszlai (Odorheiu Secuiesc), Sergiu Gavrilă (Autobergamo Deva), Daniel Araújo(United Galați), Octavian Cireș (United Galați), Istvan Hadnagy (Kecskemet Futsal | Ungaria), Felipe Oliveira (Napoli Futsal | Italia), André Sasse (Portimonense | Portugalia), Paulo Fereira (Povoa Futsal Clube | Portugalia), Andrei Crăciun (United Galați), Darius Nastai (CFR Timișoara), Szabolcs Manya (Kecskemet Futsal | Ungaria), Tamaș Miklos (Odorheiu Secuiesc)

Articol de Adi Dobre