Fundația Terre des hommes a lansat proiectul european „Mediu Sigur pentru Copii în Sport”, pe care îl va implementa în următorii doi ani în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și cu Federațiile Române de Fotbal și Gimnastică.

În cadrul programului, Fundația Terre des hommes va investi în training-uri și resurse de învățare printre care 20 de cursuri de formare pentru 120 de profesioniști și zeci de sesiuni de informare pentru copii.

„Un mediu sigur pentru copii” înseamnă a preveni orice formă prin care copilul poate fi afectat negativ – emoțional, verbal sau fizic – în cadrul spațiilor în care se antrenează sau face sport recreațional sau de performanță.

„Mă bucur că Federația Română de Fotbal este parte a acestui proiect. Ne uităm la fotbal ca la un fenomen social, iar o federație are și rolul de a reglementa, nu doar de a antrena. Sunt 200.000 de copii și tineri care joacă fotbal, amploarea acestui fenomen ne obligă astfel să ne angajăm și în acest proiect pentru siguranța lor”, a declarat Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal.

Sportivii Larisa Iordache și Nana Falemi au devenit ambasadori ai proiectului „Un sportiv are nevoie să știe că se poate sprijini pe cineva, mai ales când are moralul la pământ din diferite motive. Copiii trebuie să se bucure de sport, altfel nu poți face această muncă”, a transmis Larisa Iordache.

„Doar dacă oferi încredere poți aștepta și crea performanță. Mă alătur proiectului pentru a-i inspira pe cei din țară să asigure un mediu cald, prietenos copiilor care fac fotbal. Eu țin minte din copilărie că pe terenul de fotbal ne simțeam siguri, ca și cum acasă, acesta trebuie să fie sentimentul”, a spus Nana Falemi.

În următorii doi ani, Fundația Terre des hommes, cu sprijinul partenerilor săi, va dezvolta politici de protecție si siguranță și va implica copiii și profesioniștii din sport în crearea acestora. Ulterior va oferi o certificare în plus cluburilor care respectă standardele de protectie si siguranță.

„Noi am aderat la acest proiect de la prima lectură a lui, pentru că el corespunde dorinței noastre de a schimba mentalități –sportul de performanță este muncă, dar este și bucurie. Siguranța copiilor în gimnastică este cu atât mai importantă pentru că la noi performanța apare la vârste mici. Da, au existat probleme în gimnastică, de aceea ne dorim ca antrenorii și sportivii noștri să beneficieze de sprijin, așteptăm cu interes să dezvoltăm împreună materiale de suport care să prevină astfel de situații”, a declarat Virginia Oprișan, Secretar General Federația Română de Gimnastică.

Fundația Terre des hommes își propune să se asigure prin acest proiect ca tinerii și copiii să beneficieze de politici speciale de siguranță și protecție în timp ce practică diverse sporturi. Pentru început acordurile au fost semnate cu Federațiile de Fotbal și Gimnastică, dar Fundația invită și alte federații și organizații sportive să se alăture proiectului. „Ne dorim ca toți profesionișii din domeniu să fie mai bine informați și încurajați să respecte drepturile copiilor, să reacționeze corect la orice situație de încălcare a drepturilor copilului în mediul sportiv, iar copiii să fie informați despre drepturile lor”, a spus Kirsten Theuns, Delegat Național Terre des hommes.