Psihologul Silviu Ioniță (dreapta), alături de selecționerul Mirel Rădoi și antrenorul cu portarii Eugen Anghel, la EURO 2019

Proiectul educațional Football Management Skills continuă în online în această perioadă. Săptămâna trecută, juniorii și junioarele de la loturile naționale au discutat cu psihologul reprezentativei României, Silviu Ioniță, și cu echipa sa.

În octombrie 2019, membrii Comitetului Executiv al FRF au aprobat implementarea unui program educațional la toate reprezentativele. Obiectivul este construirea noilor generații de tricolori cu jucători mai bine adaptați fotbalului profesionist, capabili să își consolideze stabilitatea financiară, expunerea media adecvată, să aibă un regim nutrițional sănătos, un echilibru mental și un traseu sportiv în spiritul integrității.

Cu toate că activitatea fotbalistică este întreruptă, modulele se desfășoară online prin intermediul videoconferințelor. Un aspect extrem de important în condițiile în care competițiile sunt oprite este cel mental.

„În această perioadă este important cum gestionezi toate aspectele vieții. Rutina zilnică a unui sportiv de performanță, somn, program de antrenament, recuperare, alimentație adecvată, a fost distrusă. Sunt sportivi care nu pot adormi decât dimineața, cărora le lipsește socializarea din grupul din care făceau parte, care trec prin diferite emoții, ca într-un roller coaster. Reperele lor obișnuite au dispărut și e greu să fie înlocuite, dar primul pas este acela de conștientizare. A situației și a posibilităților. Toată această perioadă va cerne sportivii cu adevărat profesioniști”, spune Silviu Ioniță.

Psihologul care a fost alături de tricolorii U21 la performanța de la EURO 2019 a adăugat: „Psihologii de la loturi sunt în permanentă legătură cu jucătorii, le transmit fișe de lucru pentru a-i ține în priză, avem materiale pe care le distribuim și care au rolul de a-i ajuta în aceste vremuri, dar și sugestii de filme care le pot oferi o motivație în plus. De asemenea, suntem contactați și individual pentru discuții. E important pentru un sportiv de performanță să nu încerce să controleze ceea ce nu poate. Poți controla somnul? Da! Poți controla regimul alimentar? Da! Te poți pregăti acasă, chiar dacă nu ai aceleași condiții ca pe terenul de joc? Da, în așa fel încât să îți menții tonusul muscular. Poți decide când se vor relua competițiile? Nu! De aceea, trebuie să ne concentrăm pe ceea ce se află în mâinile noastre”.

Programul educațional Football Management Skills cuprinde 7 module:

  • Relația cu Media & Social-Media
  • Anti-doping & Nutriție
  • Management financiar
  • Educație
  • Integritate
  • Mental Coaching
  • Egalitate și Diversitate & Responsabilitate socială

Începând din martie, întâlnirile pe tema ”Anti-doping și nutriție” cu medicii loturilor naționale, cele privind ”Relația cu Media și Social Media” cu departamentul comunicare al FRF, precum și cele referitoare la ”Integritate” s-au mutat și ele în online.

CITEȘTE ȘI:

Programul FMS de asistență în dezvoltarea tricolorilor se desfășoară online în această perioadă