Nazlican Parlak, în meciul cu Selena ȘN Constanța

Nazlican Parlak este una dintre cele mai în formă straniere din Liga 1 Feminin. După 10 ani petrecuți în fotbalul din Turcia, a ales să vină în România, la Piroș Security Arad. Într-un interviu pentru FRF, Nazli a povestit cum și-a început cariera în fotbal, cine a fost idolul copilăriei sale și cum s-a acomodat în țara noastră.

În vârstă de 27 de ani, Nazlican Parlak este o jucătoare de origine turcă, iar în toamna acestui an s-a transferat la Piroș Security Arad. Ea joacă atât pe postul de atacant, cât și ca mijlocaș. Parlak evoluează în naționala feminină a Azerbaijanului, pentru care a jucat până acum patru meciuri, în preliminariile Campionatului European din 2021.

“Gheorghe Hagi a fost eroul copilăriei mele”

Povestea lui Nazlican Parlak în fotbal a început târziu, dar anterior a practicat alte sporturi. Nazli nu a devenit întâmplător fotbalistă. Iubirea pentru acest sport vine din familie, iar eroul copilăriei sale a fost un jucător român: Gheorghe Hagi.

Fotbalul feminin nu era foarte popular în Turcia, în copilăria mea, astfel că am început acest sport foarte târziu, la vârsta de 16 ani. Prima mea echipă a fost Kirecburnu Sports Club din Istanbul, orașul în care am locuit.

Eu am practicat înainte karate, baschet și gimnastică, dar fotbalul a făcut parte din viața mea încă de când eram mică. Iubirea pentru fotbal vine din familie. Noi suntem fanii echipei Galatasaray. Trebuie să îl menționez pe Gheorghe Hagi, el a fost eroul copilăriei mele. Sper să am ocazia să îl întâlnesc cândva. Am crescut uitându-mă la el. Îmi amintesc bucuria câștigării Cupei Uefa și a Supercupei Europei din 2000 de parcă ar fi fost ieri”, a spus Nazlican Parlak.

10 ani în fotbalul din Turcia

Înainte să ajungă în România, Parlak a jucat începând din anul 2010 doar în Turcia. Ea a trecut pe la echipe precum Kireçburnu Spor (2010-12, 2014, 2019-20), Marmara Üniversitesi Spor (2012-14), Fatih Vatan Spor (2014-16, 2017-19) și Ataşehir Belediyespor (2016).

De fiecare dată îmi doresc să joc și să arăt ceea ce pot în afara Turciei. Sincer, am mai avut ocazia să merg în alte țări înainte să vin aici, dar nu am făcut-o. Am ajuns în România prin intermediul unui manager turc. Pot spune că Dumnezeu a vrut să fie așa. Cred că este o alegere bună, sunt foarte fericită aici”, a spus Parlak.

Debut cu gol la Piroș Security Arad

Nazlican Parlak a debutat cu gol la Piroș Security Arad, pe 12 septembrie, în meciul cu nou-promovata Carmen București, din etapa a doua a Ligii 1 Feminin. Ea a înscris unicul gol al partidei în minutul patru, aducând prima victorie pentru Piroș în actuala ediție a campionatului. “Am înscris în primul meu meci la Piroș, a fost un debut minunat și asta m-a motivat. A fost un sentiment de neprețuit că prin golul meu am adus victoria și cele trei puncte echipei mele”.

Nazlican Parlak, în meciul de debut la Piroș Security Arad

În etapa a treia a campionatului, Nazlican a reușit un hat-trick, în meciul câștigat de Piroș cu 9-0 în fața celor de la Asociația Fotbal Club Fair Play București. “Am reușit hat-trick-uri de multe ori în trecut, dar cel din meciul cu Fair Play București a fost unul special. A fost pentru prima dată când m-am simțit așa de când am plecat din Turcia. Nu voi uita niciodată acele momente”.

În total, Parlak are în cont șase goluri în acest sezon din Liga 1 Feminin. Ea a bifat o dublă în ultima etapă turului, în confruntarea cu Selena ȘN Constanța, câștigată cu 10-0 de Piroș. Nazlican este a doua cea mai bună marcatoare de la gruparea arădeană, după Melisa Olariu, care are 10 goluri. “Obiectivul meu principal aici este să fiu cea mai bună și să îmi ajut echipa”, a spus jucătoarea de 27 de ani.

Nazlican Parlak, în meciul cu Selena ȘN Constanța

Piroș Security Arad a trecut printr-o perioadă extrem de dificilă, după ce antrenorul Florin Bugar a încetat din viață la data de 22 octombrie. “Deși am lucrat cu Florin Bugar pentru o perioadă scurtă de timp, s-a creat o legătură strânsă între noi. Îmi pare atât de rău pentru ce s-a întâmplat. A fost o perioadă grea pentru echipă. Trebuie să fim puternice și suntem. Ne gândim la el în fiecare meci și jucăm pentru victorie”, a declarat Parlak.

Fotbalul feminin: Turcia vs România

După ce a jucat timp de un deceniu în Turcia, Nazlican Parlak a făcut o comparație între fotbalul feminin din România și cel din țara sa natală. “Fotbalul feminin din Turcia se aseamănă cu cel din România în ceea ce privește calitatea jocului și a jucătoarelor, dar condițiile sunt mai bune în România. Super Liga din Turcia este încă la nivel de amatoare. Multe jucătoare nu au contracte, iar meciurile se joacă pe teren sintetic”.

Cel mai frumos moment al carierei

În octombrie 2019, Nazlican Parlak trăia cel mai frumos moment al carierei, pe Estadio Municipal de Riazor. Chiar dacă naționala Azerbaijanului a fost învinsă cu 4-0 de Spania, atmosfera de pe stadion a făcut ca acel meci să fie o amintire placută pentru Nazli. “Cel mai frumos moment de până acum al carierei mele a fost meciul pe care l-am jucat cu echipa națională împotriva Spaniei, în preliminariile Campionatului European din 2021. Au fost 15.000 de suporteri spanioli în tribune și atmosfera a fost incredibilă”.

Nazlikan Parlak (în albastru), în meciul cu Spania

Întrebată care a fost cea mai dificilă adversară pe care a înfruntat-o de-a lungul timpului, Parlak a preferat să numească o echipă, iar aceea a fost naționala Spaniei. În schimb, jucatoarea născută la Istanbul a precizat care este coechipiera de la Piroș Security Arad cu care se înțelege cel mai bine pe teren. “Mă înțeleg foarte bine cu Elena Răduc. Ea este tot mijlocaș și înțelege adesea intențiile mele în timpul meciurilor”, a spus Nazlican.

Baschetul, cel mai mare hobby

Pe lângă fotbal, Nazlican adoră să joace baschet. Este cel mai mare hobby al ei și sportul care i-a oferit principala sursă de inspirație. “Singurul nume pe care pot să îl iau ca un exemplu în viața mea este legendarul baschetbalist Kobe Bryant. Am luat mereu ca exemplu disciplina sa în muncă, determinarea și faptul că nu renunța niciodată. În fotbal, un jucător care mă inspiră este Cristiano Ronaldo. La fel ca acești mari sportivi, și eu mă antrenez întotdeauna suplimentar”.

 Viața în România

Întrebată ce îi place cel mai mult în România, Nazlican a răspuns: “Cel mai mult îmi plac colegele mele de echipă. Dacă ești fericit cu oamenii de lângă tine, te bucuri de orice. Sunt foarte fericită aici. Sigur că imi este dor de casă, de familie și de prieteni, dar am un scop aici și îmi iau meseria în serios. Nu mă gândesc decât la fotbal. Datorită colegelor mele din echipă, nu m-am simțit niciodată străină aici. Au făcut totul pentru a mă face să mă simt bine și continuă să o facă. Le sunt recunoscătoare”.

Nazlican Parlak, a doua de pe rândul de jos, de la stânga la dreapta

După câteva luni petrecute în România, Nazli spune că a învățat deja multe cuvinte în limba română, dar are unul preferat: “Cuvântul care îmi place cel mai mult și mă face să râd este ‘spiriduș’. Colegele mele glumesc pe seama faptului că sunt mică de înălțime și mă amuză când îmi spun așa”.

Studierea limbii române este una dintre activitățile pe care jucătoarea din Turcia le desfășoară în timpul liber. “Citesc multe cărți, mă plimb, învăț limba română și ies cu prietenii”. 

Nazlican nu are încă un fel de mâncare preferat cu specific românesc: “Kebabul este mâncarea mea favorită. E greu să renunți când ești crescut cu mâncarea turcească”.

Sfaturi pentru fetele care vor să devină fotbaliste

Mijlocașul de la Piroș Security Arad a oferit și câteva sfaturi pentru fetele care vor să joace fotbal. “În opinia mea, oricine poate fi jucător de fotbal la orice club. Cel mai important este să fii un jucător bun și să faci diferența. Ca să reușești asta trebuie să muncești foarte mult, ca în orice job. Eșecuri vor fi întotdeauna. Trebuie să înveți din fiecare înfrângere și să nu renunți. Succesul nu are limite, trebuie să muncească în fiecare zi pentru a fi mai bună decât ieri”, a concluzionat Nazlican Parlak.