Cupa Satelor, competiție inițiată de FRF, se bucură de un real succes la Vaslui. Competiția dedicată Under 13 a devenit o oportunitate de selecție a unor copii pentru fotbalul de performanță.

Alexandru Moisei, Denis Gurguță și Mihai Năzăreanu, fotbaliști descoperiți în 2019 la Cupa Satelor, au făcut parte din echipa antrenată de profesorul Mihai Tătaru, de la liceul vasluian, care a ajuns până în faza sferturilor Campionatului Național U17.

„Tot la Cupa Satelor a fost descoperit Diego Burlacu. Acesta a fost adus la LPS Vaslui, însă a fost remarcat imediat și s-a transferat la Academia lui Cristian Ciocoiu de la Bacău. Între timp, Diego, care în 2019 juca pentru echipa din Lipovăț la faza județeană a Cupei Satelor, a făcut pasul către echipa națională a României U16”, a precizat Adrian Racoviță, referent zonal al FRF și vicepreședinte al AJF Vaslui.

La LPS Vaslui se regăsesc și alți jucători descoperiți la Cupa Satelor. Ștefan Sava, Alin Manolea, Denis Potorac și Surugiu Nicu au făcut parte din echipa comunei Ferești, pregătită de profesorul George Huhurez, care a câștigat faza județeană a acestei competiții în 2019.
De asemenea, Alberto și Andrei Apetroaie (Solești) au ajuns la LPS Vaslui, după ce au fost descoperiți la Cupa Satelor. De la Lipovăț au fost aduși la liceul vasluian Răzvan Furcoi, Vlad și Eduard Hristea, iar Vlad Bîclea (Iana) evoluează la Juniorul Bârlad, având ca antrenor pe profesorul Ovidiu Mangu.

„Și la ediția 2023 a Cupei Satelor am remarcat o serie de copii cu reale calități, care vor fi aduși la LPS Vaslui. De la campioana județeană, UAT Gârceni, au fost selecționați Cosmin Mitru, Florin Mărgean, Cătălin Tofan și Horia Scutelnicu. Tot la Gârceni am descoperit o fată cu reale calități, fiind cu mult peste mulți dintre participanți. Este vorba despre Ana Maria Bivol, pe care dorim să o aducem la viitoarea echipă de fotbal feminin de la LPS Vaslui. Robert Moisii, Eduard Feraru, Mateo Lupu, de la Ferești, Andrei Căpraru, Andrei Melinte, de la Zorleni, Gabriel Șușu, Eduard Brânză, de la Laza, și Andrei Siminescu, de la Epureni, au fost îndrumați să vină la LPS Vaslui pentru a face pasul către fotbalul de performanță. Le mulțumim profesorilor de sport din aceste comune, pentru implicare și descoperirea de noi talente”, a mai spus Adrian Racoviță.

La ediția din acest an, comuna Gârceni a câștigat faza județeană a Cupei Satelor, iar la faza regională s-a clasat pe locul 4.

Articol de Cristian Lapa (VASLUI)