Foto: Valentin Macrea / Sport Pictures

Marți, 30 noiembrie, încep sferturile de finală ale ediției 2021/22 a Cupei României, partidele vor fi transmise în direct de Digi, Look și Telekom.

Chiar dacă avansăm spre fazele superioare ale competiției, numărul surprizelor nu scade în Cupa României, competiția-spectacol care a oferit mereu suporterilor prilejul de a vedea echipa favorită în fața unor provocări din eșalon superior!

Iată cele mai mari surprize produse în sferturile de finală ale Cupei începând din sezonul 2011/12, practic din ultimul deceniu!

Minunea Sibiului

FC Hermannstadt (L2) – FCSB 3-0 – sezon 2017/18

În sezonul în care a disputat și finala Cupei, Hermannstadt din Liga 2 a obținut poate cea mai răsunătoare victorie din istoria clubului. Un meci cu peste 10.000 de spectatori pe Municipalul din Sibiu, succes la scor de neprezentare, partidă dominată și goluri venite în minutele 11, 29 și 62, pe axa Rusu-Blănaru-Rusu.

Duelul amânat cu o zi din cauza terenului înghețat a fost adjudecat categoric de gazde, în ciuda diferenței de valoare și de eșalon, trupa lui Pelici eliminând o echipă în care apăreau Tănase, Fl. Coman, Man sau Budescu!

Consolarea Cupei la Iași

Poli Iași – Universitatea Craiova 3-2 – sezon 2019/20

La finalul sezonului regular din Liga 1, moldovenii erau antepenultimii în campionat, în vreme ce oltenii, doar la 6 puncte în spatele liderului. Unii cu grijile retrogradării, alții cu lupta la titlu. Tocmai de-aceea nimic nu prevestea deznodământul din Cupă!

Breeveld (12) și Horșia (42) au punctat miraculos pentru Poli în prima repriză, dar forța oaspeților lăsa de înțeles că va veni revirimentul. Și a venit! Două goluri de la Dan Nistor, primul în minutul 55 din penalty, al doilea în minutul 90 și toate gândurile erau spre prelungiri. Doar că același Breeveld care a deschis tabela a și închis-o în minutul 90+2!

“Agonia” elimină deținătoarea trofeului

ACS Poli Timișoara – CFR Cluj 0-0, 0-0 prel, 6-5 pen. – sezon 2016/17

Cu un Miriuță pe bancă și trofeul Cupei proaspăt în vitrină după ediția precedentă, CFR Cluj era una din favoritele la titlu și în campionat. Venea la Timișoara cu un prim 11 în care se regăseau Camora, Deac sau Omrani, în vreme ce gazdele pregătite de regretatul Ionuț Popa erau aproape de colaps, pe penultimul loc în L1!

Dar Cupa are farmecul ei și îl dovedește în fiecare ediție! Iar pe Bega, ACS Poli a jucat mai bine de o repriză în 10 oameni după eliminarea lui Șeroni însă a avut forța de a rezista timp de 90 de minute și apoi în prelungiri pentru un 0-0 care a dus la lovituri de departajare. Curileac a scos penalty-urile lui Larie și Deac, iar restul e istorie!

Revelație de la retrogradare

Gaz Metan Mediaș – Astra Giurgiu 1-0 – sezon 2017/18

Abia se încheiase sezonul regular în Liga 1, cu ardelenii pe penultimul loc în campionat, iar giurgiuvenii calificați în play-off! Nimic nu prevestea rezultatul din Cupă, așadar, cu atât mai mult cu cât Astra era finalista ediției precedente, iar Mediașul nu era o competitoare tradițională în fazele finale ale Cupei României.

Cu toate acestea, trupa lui Edi Iordănescu s-a văzut eliminată prin golul marcat de Rondon în minutul 27, de o echipă bătăioasă și ermetică pusă în teren de Cristi Pustai. Același Rondon a ratat un penalty, în vreme ce Astra a irosit o șansă uriașă la 0-0 prin Balaure și a trimis balonul în bară prin Urko Vera la 0-1.

Din Liga 2, în semifinale!

U Cluj (L2) – Viitorul Pandurii Tg. Jiu (L2) 1-3 – sezon 2020/21

Poate că rezultatul nu e o surpriză în sine, având în vedere că cele două echipe erau colege de eșalon iar la ora partidei ardelenii erau pe locul 7, iar gorjenii pe 9, în campionat. Dar, dacă ne gândim la tradiția importantă a gazdelor, inclusiv în Cupă, plus la faptul că valoarea lotului clujenilor era aproape dublă la acel moment, intrăm în ecuația unei surprize.

Mai mult, desfășurarea partidei prin care o echipă de L2 reușea să ajungă în semifinalele competiției! Universitatea a condus încă din minutul 1 și scorul s-a menținut la pauză. Oaspeții au egalat în minutul 69, a urmat eliminarea lui Luchin de la clujeni, iar Viitorul Pandurii a scris istorie!

Programul complet al sferturilor de finală din Cupa României 2021/22.

Avancronica duelurilor din această ediție.