Fotbalistii din Filiasi Florin Lungu, Daniel Rogoveanu si Ionut Tataru saluta publicul dupa meciul de fotbal dintre ACSO Filiasi si UTA Arad, contand pentru Cupa Romaniei, desfasurat pe Stadionul Orasenesc din Filiasi, joi 23 septembrie 2021. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Reprezentantul cluburilor de Liga 3 în CEx FRF face radiografia unui parcurs de poveste pentru echipa din Oltenia care scrie istorie în această ediție a Cupei.

Înaintea marelui duel cu Universitatea Craiova din sferturile de finală ale Cupei României 2021/22, ACSO Filiași trăiește încă visul frumos al calificărilor aproape miraculoase până în această fază a competiției.

Președintele Florea Spânu dezvăluie impactul asupra comunității, efectele pe care le dorește pe termen mediu și lung după acest parcurs și cum va aborda echipa sa marea provocare contra echipei-blazon a Olteniei!

Vă gândeați, la începutul parcursul de Cupă, sincer, că puteți ajunge până aici?

Cu siguranță nu ne-am gândit până aici, dar 4 ani la rând am ajuns până în Turul 4. De fiecare dată am pierdut la limită și după jocuri extraordinare. Fie la penalty-uri, fie din ghinion… Obiectivul nostru acum era să trecem de pragul acesta psihologic, de Turul 4.

Cu ce gânduri a început totul, cum a fost primul meci, 3-0 la CS Cârcea, colegă de județ?

Mai mereu jucam împotriva ei, e o echipă bună de Liga 4 care iese deseori din fazele preliminare. Am fost net superiori, știam că am făcut o echipă bună și că ne vom califica. Mai greu a fost cu Vedița Colonești, runda următoare, când ne-am făcut singuri viața grea. Am câștigat la lovituri de departajare după ce au executat toți jucătorii în prima serie!

Mai greu cu UTA, echipă de L1, sau cu Hermannstadt, de care ați trecut la penalty-uri?

Nu ne-am pus mari speranțe, sincer să fiu, când am văzut că vom juca împotriva celor de la UTA Arad. Dar i-am urmărit în meciul lor cu Sepsi, am bănuit că vor veni puțin pe vârfuri, ca să spun așa, și am zis că nu e imposibil. Am fost egalii lor de multe ori și uneori chiar am fost peste, fără să arătăm ca o echipă de Liga 3. Am marcat un gol frumos după o fază extraordinară, spun eu, exterior în vinclu! Dar mai greu a fost cu Hermannstadt, trebuie să recunosc. Am avut o repriză fantastică, dar a intrat în poartă când a trebuit. Portarul și ultimul executant sunt frați, împrumutați de la CS Mioveni, le mulțumesc și acum conducătorilor de acolo că mi-a oferit acești juniori!

Ce impact a avut asupra vieții echipei, pe de o parte, și apoi pentru întreaga comunitate din Filiași parcursul extraordinar din Cupa României până acum?

Un impact uriaș, cam toată lumea vorbește doar despre asta în zonă! Suntem norocoși să avem comunitatea aproape de sport și de fotbal. Cupa României e subiectul numărul 1 în Filiași! Nu mai vorbește nimeni de campionat, chiar glumeam că ar trebui să ne retragem și să jucăm doar în Cupă. Bucurie imensă, jucătorii au crescut în valoare și notorietate. Am pus orașul Filiași pe harta mare a fotbalului românesc!

Cum ați așteptat tragerea la sorți a sferturilor de finală, vă doreați Craiova?

Am spus clar că singura pe care nu ne-o doream era Craiova! Voiam club de Liga 2, pentru că poate nu ar fi fost impact mediatic atât de puternic și poate fi am jucat acasă, dacă nu ar fi fost televizat meciul. Am fi avut mai mult șanse. Acum, asta este. Jucăm cu Craiova, deși avem și doi jucători de bază suspendați…

Care ar fi rețeta pentru ca Filiași să meargă mai departe cu minunea, chiar și în fața Universității?

Vom juca pe “Ion Oblemenco”, deci trebuie să nu le iasă nimic jucătorilor Craiovei, să fie într-o zi proastă, iar nouă să ne iasă absolut totul! Poate vor menaja dintre titulari, funcție și de programul lor în Liga 1. În orice caz, e mai mult decât greu. Dar luptăm.

Cum vă propuneți să transformați această performanță din Cupă într-un punct de plecare și pentru viitorul fotbalului din Filiași?

După aceste performanțe foarte mari pentru nivelul nostru, ceea ce se discută este să facem un teren sintetic de dimensiuni normale și o pepinieră de copii și juniori care să furnizeze echipei de seniori nucleul de bază din Filiași și împrejurimi. Iar ceea ce se discută, cu primarul nostru, se și face!

Care a fost cel mai emoționant compliment pe care l-ați primit după aceste rezultate deosebite în Cupă?

Am primit sute de mesaje și mă bucur cel mai mult pentru mesajele primite de la colegii mei pe care îi reprezint, din toate zonele țării, la nivel de Liga 3, alături de cele de la colegii din Comitetul Executiv FRF.

Programul complet al sferturilor de finală din Cupa României 2021/22 este AICI

Avancronica duelurilor din această etapă este disponibilă AICI.