Pentru Federația Română de Fotbal, dezvoltarea fotbalului la nivel de copii și juniori prin îmbunătățirea activității centrelor și academiilor și creșterea standardului competițiilor reprezintă un obiectiv strategic.

Investițiile în centre de copii și juniori oferă oportunitatea ideală pentru descoperirea tinerelor talente care, integrate în sistemul competițional adecvat, contribuie direct la dezvoltarea fenomenului fotbalistic și, implicit, la rezultatele echipelor naționale.

În acest context, Administrația FRF a propus în Comitetul Executiv dezvoltarea procesului de clasificare extinzând aria de evaluare prin includerea centrelor de copii și juniori din cadrul structurilor sportive de fotbal amator (fotbalul de bază), participante la competițiile organizate de Asociațiile Județene de Fotbal (AJF). Propunerea a fost validată în ședința Comitetului Executiv din 14 decembrie 2023, când a fost prezentat și regulamentul.

Clasificarea introdusă în fotbalul juvenil amator se bazează pe mai multe cerințe, propunându-și să conducă la dezvoltarea eficientă, sigură și controlată a pepinierelor fotbalului amator, oferindu-le acestora posibilitatea de a obține noi surse de finanțare, dar și pentru lărgirea bazei de selecție, cu obiectiv declarat, descoperirea și promovarea tinerelor talente din mediul rural și cooptarea acestora în sfera performanței sportive la nivel de fotbal profesionist.

Manualul care va sta la baza clasificării fotbalului amator va fi disponibil în curând pe site-ul frf.ro.

Obiectivele clasificării fotbalului amator sunt următoarele:

• Creșterea permanentă a nivelului fotbalistic din România prin dezvoltarea asistenței în formare și competiție pentru cei mai tineri jucători.
• Crearea standardelor de calitate la nivel administrativ și sportiv pentru centrele de copii și juniori, astfel încât părinții să poată opta pentru cel mai bun cadru sportiv și tehnic adaptat talentului copiilor.
• Asigurarea și îmbunătățirea infrastructurii fotbalistice la nivelul centrelor de copii și juniori pentru a furniza jucătorilor și spectatorilor facilități de nivel înalt.
• Asigurarea integrității și creșterea nivelului calitativ al competițiilor de copii și juniori organizate de AJF.
• Stabilirea unor standarde ale centrelor de copii și juniori din fotbalul amator din România, la nivel de personal tehnic și administrativ, infrastructură, facilități sportive, rezultate și educație.

În cadrul ședinței Comitetului Executiv din 14 decembrie 2023, a fost aprobat și noul manual de clasificare a academiilor de copii și juniori.

Au fost operate modificări punctuale asupra unor criterii de evaluare și asupra ponderii criteriilor care stau la baza calculării punctajului total.

Manualul este disponibil aici.