FOTO: George Ilinca/SPORT PICTURES

Ca urmare a declarațiilor făcute de domnul George Becali la adresa Iulianei Demetrescu, în etapa precedentă, când aceasta a condus la centru meciul FC Voluntari – CS Mioveni, arbitrii au dorit să își arate solidaritatea față de colega lor.

Astfel, arbitrii români afișează înaintea meciurilor din această etapă mesajul: “Fără discriminare de gen”. Acțiunea se dorește a fi una de unitate și solidaritate, prin care să se conștientizeze că discriminarea de gen nu are ce căuta în societatea contemporană. Comisia Centrală a Arbitrilor sprijină demersul arbitrilor români și precizează că susține egalitatea de șanse, indiferent de gen, în arbitrajul românesc. Decizia a fost luată în cadrul unei întâlniri online la care au participat membrii CCA, observatorii și arbitrii, ideea fiind susținută de toți cei prezenți.

De asemenea, Federația Română de Fotbal, printr-un comunicat publicat în data de 6 mai, a dezaprobat comportamentul domnului George Becali și a precizat că astfel de declarații, care nu sunt demne de a fi reproduse, nu au ce căuta în fenomenul fotbalistic. În plus, FRF promovează activ implicarea femeilor în toate palierele activității fotbalistice, inclusiv prin promovarea meritorie în roluri de răspundere.

Având în vedere acele declarații reprobabile, prin demersul administrației federale s-a solicitat efectuarea verificărilor necesare, prin raportare la dispozițiile din Regulamentul Disciplinar al FRF, cu privire la faptele considerate de natură a afecta imaginea fotbalului și având potențial de promovare a discriminării.

Iuliana Demetrescu este cel mai bine cotat arbitru din fotbalul feminin românesc și printre cele mai apreciate femei din arbitrajul mondial. Pe lângă meciurile pe care le-a condus în România, în Cupa României Betano sau în Superligă, valoarea sa profesională este relevată la nivel internațional de prezențe la turnee finale europene și mondiale, precum campionate de junioare și EURO 2022, care s-a disputat anul trecut în Anglia, dar și partide oficiate constant în UEFA Women’s Champions League. În plus, în această vară, Iuliana Demetrescu va fi prezentă la Campionatul Mondial feminin din Australia și Noua Zeelandă, alături de Mihaela Țepușă.