UEFA și Disney încurajează copiii din România să fie ”Incredibili” de activi acasă cu ajutorul programului online ”Play at home with Playmakers”.

Forul european a lansat marți, 5 mai, o extensie a primului program pan-european de grassroots dedicat fetelor între 5 și 8 ani, Playmakers, care folosește caractere din poveștile Disney să inspire fetele la mișcare.

Părinții și instructorii vor avea acces la șase capitole din cartea Incredibilii 2, care vor putea fi descărcate gratuit de pe platforma UEFA www.uefa.com/playmakers. În cele șase capitole, personajele principale parcurg diferite activități care implică citire, joacă, creativitate sau povestire.

Fata Elastică | Dl. Incredibil

Cu ajutorul mișcării și al imaginației, copiii vor putea să imite abilitățile personajelor din film, să se întindă precum Elastigirl sau să devină superputernici asemeni lui Mr. Incredible, desfășurând activități amuzante de care se pot bucura alături de familie acasă.

Campania este susținută în România și de jucătorii echipei naționale Alexandru Chipciu și Alin Toșca, care au acceptat să se implice alături de fetițele lor, dar și de jucătoarea naționalei feminine Andrea Herczeg, care a lansat provocarea nepoatelor sale.

Florentina Olar, căpitanul naționalei feminine, a declarat: „Inițiativa acestui proiect mi se pare «incredibilă» – fetele sunt întotdeauna binevenite în regatul fotbalului! Playmakers este combinația perfectă între animație și mișcare și o modalitate excelentă de a-i face pe copii cât mai activi în casele lor. Pe lângă faptul că sunt jucătoare de fotbal, sunt și mamă de aproape 2 ani. Copilul meu se «luptă» deja cu tehnologia, deoarece vrea să petreacă cât mai mult timp posibil vizionând clipuri video cu personajele sale preferate. Prin urmare, recomand tuturor părinților să sprijine acest proiect, descărcând materialele Playmakers și distrându-se cu fiicele lor“.

Teodora Meluță, jucătoare a echipei naționale a femeilor române și ambasadorul proiectului, a comentat: „Am crescut cu poveștile Disney și mă bucură implicarea sa în dezvoltarea fotbalului feminin. Fetele noastre au nevoie de un mediu sigur și familiar pentru a le introduce în acest sport frumos, chiar și atunci când trebuie să stea acasă. Acum pot face acest lucru descărcând activitățile atrăgătoare de la Playmakers“.

Răzvan Burleanu, președintele RFF: „A fi una dintre primele țări care a făcut parte din acest program pan-european este o declarație puternică pentru fotbalul românesc. Dacă suntem cu adevărat hotărâți să atragem mai multe fete în fotbal, trebuie să fim conștienți de mediul care va face acest lucru posibil. Pentru a spori participarea, trebuie să începem cu cei mai tineri participanți, motiv pentru care sunt convins că proiectul Playmakers va avea un real succes în România – mai ales că acum fetele se pot implica chiar de acasă”.

Joacă-te acasă cu „Playmakers”

Fiecare dintre cele șase capitole se bazează pe un personaj din Incredibilii 2 diferit – Elastigirl, Mr Incredible, Violet, Dash, Jack-Jack și Frozone – și încep prin explorarea personalității acestora. Copiii își pot recrea puterile folosind obiecte de uz casnic și imaginația lor într-o serie de activități concepute pentru a lucra la mișcarea lor, precum și la introducerea în abilitățile de fotbal de bază, cu accent pe distracție.

Fiecare capitol include, de asemenea, o activitate bazată pe sarcini, precum colorarea unei imagini cu Mr. Incredible sau jocul de rol tip interviu cu Elastigirl, membrii familiei fiind încurajați să posteze fotografii și videoclipuri online folosind hashtag-ul #UEFAPlaymakers, astfel încât copiii să poată vedea cum se descurcă și ceilalți în activitățile lor.

Ne bucurăm că am reușit să adaptăm programul Playmakers la o serie de activități care pot fi desfășurate acasă, unde copiii și familiile lor pot fi activi și se pot distra împreună. În aceste vremuri fără precedent, vrem să ne asigurăm că putem ajuta la furnizarea de modalități excelente de a menține copiii mici activi și motivați cu jocul și fotbalul. Sperăm că familiile din toată Europa se vor bucura să-și folosească imaginația prin intermediul poveștilor magice Disney, permițând tuturor să evadeze, măcar puțin, într-o altă lume, în timp ce stau în siguranță acasă”, a declarat Nadine Kessler, director UEFA pe fotbal feminin.

Playmakers – primul program UEFA pan-european dedicat dezvoltării fotbalului feminin

Proiectul ”Playmakers” reprezintă un primul pas către atingerea unuia dintre obiectivele principale ale strategiei de dezvoltare a fotbalului feminin lansată de UEFA anul trecut, ”Time to action”, care urmărește dublarea participării fetelor la fotbal până în 2024.

Programul se adresează fetelor între 5 și 8 ani care nu practică fotbalul în prezent. Programul pilot a fost implementat de șapte asociații naționale: România, Austria, Scoția, Norvegia, Belgia, Polonia și Serbia – urmând a se derula sesiuni prin școli, cluburi și comunități locale. Se așteaptă ca mai multe asociații naționale să facă parte din program în 2021!

În România s-au format 34 de centre, printre care se află grădinițe, cluburi de fotbal feminin sau școli. Acestea provin din 15 județe ale României, instructorii centrelor înscrise în proiect participând deja la training-ul dedicat acestora la finalul lunii februarie. Mai multe detalii despre proiectul din România AICI!