FOTO: SPORT PICTURES

Jucătorul de 35 de ani a ajuns în 2018 la FC Kisvarda, prima sa aventură externă, iar în aceste zile este blocat acolo, după ce efectele COVID-19 au oprit fotbalul, inclusiv cel din țara vecină.

Clubul maghiar a luat decizia ca jucătorii să rămână în zonă, până la rezolvarea situației, campionatul OTP Bank Liga întrerupându-se în 14 martie. Cele trăite în aproximativ trei săptămâni sunt povestite sincer de goalkeeper-ul lansat în fotbal de Unirea Alba Iulia.

“Sunt momente grele, întrucât trebuie să stăm izolați. Mesajul meu pentru români este acela de a respecta restricțiile impuse de autorități, doar așa putem scăpa mai repede de acest virus. Impactul social este asemănător în toată lumea și fiecare stat încearcă să ajute populația, în funcție de posibilități”, explică portarul ce a mai evoluat în țară la Rapid București, Gloria Buzău, FC Brașov, CFR Cluj, ACS Șirineasa și FC Voluntari.

Program exclusiv pentru vârstnici la magazine

Kisvarda este o localitate mică, aproximativ 16.000 de locuitori, situată în nord-estul țării vecine, aproape de Slovacia și Ucraina.

“În această perioadă complicată, locuitorii respectă restricțiile dure impuse de autorități. Sunt tot mai puține persoane pe străzi, cele care ies din casă folosesc măști și mănuși pentru a se proteja. Există în magazinele alimentare programe diferite, cu vârstnicii ce au o perioadă de timp alucată pentru a se aproviziona (9.00-12.00), însă nu ești servit dacă nu te încadrezi în respectiva categorie de vârstă căreia îi este destinat intervalul orar. În plus, exigența autorităților se îndreaptă și spre verificare “la sânge” a documentelor, dar și a distanțelor între domiciliu și magazine”, povestește Mincă.

Performanța fizică monitorizată de club

Clubul reînființat în 2013 a decis ca până la lămurirea situației, echipierii “roș-albi”  să se pregătească individual la domiciliu, după un program dat de club, fiindu-le monitorizată prin soft-uri performanța fizică.

“Este clar că fiecare dintre noi ne dorim să începem cât mai repede activitatea, însă în aceste clipe prioritatea tuturor este sănătatea, dacă vom reuși să trecem cu bine, vom avea și fotbal”, conchide Mincă.

Oficialii Kisvarda FC au decis, după o ședință din această săptămână, să prelungească perioada de antrenamente individuale, nepermițându-le jucătorilor să plece. De altfel, zilele trecute, clubul maghiar a luat o decizie dură și a reziliat contractele unilateral cu românii Gheorghe Grozav și Iasmin Latovlevici, motivul fiind dat de plecarea acestora în țară în timpul pandemiei de coronavirus.

ARTICOL DE DAN HENEGAR (ALBA IULIA)