Tehnicianul care încă pășește pe nisip să-și ajute elevii din postura de jucător (foto, cu numărul 10) e mulțumit că ”tricolorii” au obținut calificarea la faza decisivă pentru accederea în prima divizie: ”În Ungaria ne-am atins obiectivul, calificarea la Turneul Final de promovare. Aceasta este partea pozitivă. În schimb, s-a văzut vârsta înaintată a jucătorilor. Tocmai de aceea, principalul obiectiv pentru noul an este promovarea unor jucători tineri în lotul primei reprezentative. De doi ani avem patru juniori, acum în vârstă de 18 ani, care fac pregătire centralizată și care vor face pasul în curând spre echipa națională”. Rezultatele României care i-au asigurat calificarea în această fază: 2-6 cu Azerbaijan, 5-2 cu Anglia și 3-3, 3-2 la lovituri de departajare cu Moldova.
 

Improvizație cu ”fly-goalkeeper”

Un alt aspect trecut la capitolul plusuri de către Viorel Farcaș este reprofilarea unui jucător pe postul de portar, care, în această situație din fotbalul pe plajă, poartă numele de ”fly-goalkeeper”. ”Prin această improvizație, cu jucătorul Ionuț Florea trecut între buturi, am reușit să avem mai mult timp posesia și să compensăm efortul fizic. Ne-a ajutat să obținem două victorii din trei la o temperatură de peste 40 de grade Celsius”, explică antrenorul-jucător al ”tricolorilor”. Cum a fost ales Ionuț Florea în noul rol? ”Dintr-o întâmplare am remarcat că are și astfel de calități. La un antrenament nu aveam portar, așa că a luat el mănușile. A fost o mutare inspirată, ca dovadă că a reușit să apere câte o lovitură de pedeapsă atât contra Angliei, cât și împotriva Moldovei”
 
La Turneul Final de promovare în Divizia A România întâlnește, în perioada 20-23 august, reprezentativele Turciei, Azerbaijanului și Cehiei, în sistem grupă. De partea cealaltă se află Ungaria, Norvegia, Anglia și Estonia. Câștigătoarele celor două grupe se vor întâlni în finala care decide echipa promovată în prima divizie. ”Ne cunoaștem bine adversarii, avem o șansă importantă de a ne clasa pe primul loc și de a juca pentru promovare. Într-adevăr, Azerbaijan ne-a bătut la turneul de calificare, dar aici va fi un alt joc. Cred că vom lupta pentru promovare împotriva Ungariei, echipă în fața căreia avem rezultate foarte bune și pe care am învins-o și într-un amical disputat înaintea turneului de calificare”, spune Viorel Farcaș. 
 

Portar operat după turneul de calificare

La turneul de calificare din Ungaria, unul dintre portarii României a suferit o accidentare serioasă. ”În meciul cu Anglia, Laurențiu Gheorghe  (foto stânga) , introdus pentru o lovitură de la 9 metri, după ce a apărat-o, a fost lovit cu piciorul în pomete de un adversar. Din cauza desprinderii osului a fost operat zilele trecute în țară, iar acum se află la refacere în Constanța. În locul său, la Turneul Final din Estonia, va fi prezent Iulian Gândac, revenit în țară și în echipa națională după ce a fost plecat în afara țării cu locul de muncă”, explică antrenorul echipei de fotbal pe plajă a României.