Învinsă în cele trei meciuri pe care le-a disputat în prima fază din preliminariile europene ale Cupei Mondiale – Bahamas 2017, echipa națională de fotbal pe plajă a României a ratat calificarea în cel de-al doilea tur și, totodată, a ieșit din cursa către turneul final. Vineri, sâmbătă și duminică, la Jesolo, în Grupa B, formația pregătită de Viorel Farcaș a bifat eșecuri cu Anglia (4-6), cu Portugalia (0-11) și cu Moldova (3-7).

”Triplă” a lui ”Maci” cu englezii

Primul ”cinci” al tricolorilor în confruntarea cu Anglia, de vineri, a arătat astfel: Ionuț FLOREA – Ionel POSTEUCĂ, Marian MĂCIUCĂ, Iulian RĂVOIU, Marian POSTEUCĂ. Rezerve la începutul duelului au fost: Laurențiu GHEORGHE – Adrian TĂNASE, Liviu CROITORU, Raj CĂRĂULEANU, Viorel FARCAȘ.

Scorul a fost deschis în minutul 3, de Cameron O’Rourke. Însă românii au marcat de două ori, prin Ionuț Florea (minutul 6) și Marian ”Maci” Măciucă (11), și au intrat în avantaj în prima pauză. Trei goluri s-au înscris și în repriza secundă: ”Maci” (19) a majorat diferența, Scott Lawson (21) a punctat pentru 2-3, iar Marian Măciucă (foto) (22) a bifat ”tripla”.

Ultima parte a disputei a adus o revenire spectaculoasă a britanicilor. Tom O’Neill (26), James Temple (34) și Mitchell Day (35 și 36) au stabilit rezultatul final: 6-4 în favoarea Angliei.

Fără gol cu deținătoarea trofeului

Sâmbătă, la meciul cu Portugalia, Viorel Farcaș a titularizat următorii jucători: Laurențiu GHEORGHE – Iulian RĂVOIU, Ionel POSTEUCĂ, Marian MĂCIUCĂ, Marian POSTEUCĂ. Rezerve la startul partidei au fost: Ionuț FLOREA – Adrian TĂNASE, Liviu CROITORU, Raj CĂRĂULEANU, Viorel FARCAȘ.

Campioana mondială și-a arătat valoarea și, după o victorie cu 15-0 cu Moldova în prima rundă a seriei, a repurtat un nou succes la diferență mare. Lusitanii au avut nevoie de șapte minute pentru a deschide scorul: Alan Cavalcanti a șutat de la distanță și l-a învins pe Laurențiu ”Lala” Gheorghe. Peste trei minute, aflat în apropierea porții, Jordan Santos a majorat diferența, apoi, în minutul 11, într-o fază în care ”Lala” a apărat de două ori, mingea a ajuns la Rui Coimbra și acesta, cu poarta goală, a punctat pentru 3-0. Rui Coimbra a bifat ”dubla” în același minut, cu un șut de la mică distanță.

Spectacolul oferit de portughezi a continuat în repriza secundă. Bruno Torres (minutul 14), din apropiere, a marcat cel de-al cincilea gol. Apoi, dintr-o lovitură liberă, Bruno Novo (15) a trimis balonul în vinclul din stânga lui Laurențiu Gheorghe. Jose Maria (16) a înscris din apropiere, iar Jordan Santos (24), cu un șut de la distanță, a stabilit scorul cu care s-a intrat în ultima pauză: 8-0. De remarcat este faptul că, deși a primit multe goluri, ”Lala” a avut numeroase intervenții bune la acțiunile adversarilor.

În minutul 25, în faza care a deschis cea de-a treia repriză, Bruno Torres a finalizat din apropiere un schimb de pase frumos al campionilor mondiali. Jordan Santos (28) și-a trecut în cont ”tripla”, cu un șut din preajma porții tricolorilor, iar Be Martins (31) a scăpat singur cu Ionuț Florea și a stabilit scorul final: 11-0.

Conduși de moldoveni din minutul 2

În meciul cu Moldova, disputat duminică, primul ”cinci” al României a arătat astfel: Ionuț FLOREA – Iulian RĂVOIU, Ionel POSTEUCĂ, Marian MĂCIUCĂ, Marian POSTEUCĂ. Rezerve la începutul partidei au fost: Laurențiu GHEORGHE – Adrian TĂNASE, Liviu CROITORU, Raj CĂRĂULEANU, Viorel FARCAȘ.

Leonid Podlesnov a marcat repede, în minutul 2, cu capul, după o degajare a portarului Ruslan Istrati. Peste două minute, Adrian Tănase a trimis mingea în bara transversală. Adversarii au punctat din nou, prin Andrei Negara (minutul 10), cel care a șutat de la mijlocul terenului, însă în prima pauză s-a intrat cu diferență de doar un gol. Ionuț Florea a executat bine un aut, balonul a ajuns la Marian Măciucă, iar cel poreclit ”Maci” a înscris cu capul (12).

În repriza secundă, scorul a fost modificat de două ori. Dionis Ciopa (14) a punctat cu capul de la numai doi metri, iar Leonid Podlesnov (18) și-a așezat mingea cu capul și a trimis-o sub bara transversală. Tricolorii nu au reușit să întoarcă rezultatul în favoarea lor nici după ultima pauză. Sergiu Nicolaiciuc (27) a marcat printr-un voleu, Victor Iordachi (28) a trimis balonul în bara transversală, iar Ionel Posteucă (33) a făcut 2-5 cu un șut pe jos. Apoi, Dionis Ciopa (34) a înscris, deși a fost atacat de Adrian Tănase și Ionel Posteucă, Iulian Răvoiu (35) a marcat dintr-o lovitură liberă executată din jumătatea de teren proprie și Leonid Podlesnov (35), după ce a rămas singur cu Ionuț Florea, a stabilit scorul final: România – Moldova 3-7.

Grupa a fost câștigată de portughezi

Iată toate rezultatele înregistrate în Grupa B: Anglia – România 6-4, Moldova – Portugalia 0-15, Anglia – Moldova 0-3, Portugalia – România 11-0, România – Moldova 3-7, Portugalia – Anglia 8-1. Clasamentul final arată astfel: 1 Portugalia 9p (34-1), 2. Moldova 6p (10-18), 3. Anglia 3p (7-15), 4. România 0p (7-24). Meciurile s-au disputat pe terenul Lido di Jesolo – Arenile Piazza Brescia.

Echipele care se clasează pe locurile 1 și 2 și cele mai bune două dintre formațiile care se clasează pe locul 3 în cele șapte grupe din prima fază se califică în turul secund. În faza a doua vor fi alcătuite patru serii din câte patru echipe, iar formațiile care se vor clasa pe locul 1 se vor califica în Cupa Mondială – Bahamas 2017.

Pe locul 42 în lume

În clasamentul mondial publicat la începutul acestei luni, România ocupă locul 42, cu 257 de puncte. Față de ierarhia precedentă, tricolorii au căzut cinci poziții. Pe plan european, românii se află pe locul 17. Adversarele pe care formația pregătită de Viorel Farcaș le-a avut în prima fază a preliminariilor Cupei Mondiale – Bahamas 2017 ocupă următoarele locuri în clasamentul mondial:  Portugalia – locul 1 (3.281 p), Anglia – locul 27 (441 p), Moldova – locul 58 (127 p)