Foto: Sky Sports

Analiza completă a rivalilor pe care îi au tricolorii pregătiți de Mirel Rădoi în cursa spre semifinalele Campionatului European din Italia și San Marino

Fiecare din cele 3 reprezentative a fost analizată la 4 capitole, reprezentând:

  • palmaresul la nivelul turneelor finale U21 (începând de la prima ediție U21 disputată în 1978)
  • parcursul din preliminariile acestei ediții / parcursul din anul 2018 (Italia, gazdă a turneului final, a disputat doar meciuri amicale)
  • profilul selecționerului
  • analiza lotului

Pentru fiecare din aceste capitole am evaluat de la 1* la 3*** forța adversarilor.

ANGLIA

Palmares european ***

Campioana all-time a… semifinalelor! Anglia s-a oprit de 6 ori în această fază a fazelor finale și a reușit de trei ori să o depășească: a pierdut finala din 2009, în vreme ce laurii i-a obținut demult, în 1982 și 1984. A ratat o treime din turneele finale, adică 7 din 21, dar a fost prezentă la ultimele 6 ediții. La Euro 2017 s-a oprit în semifinale, eliminată la penalty-uri de Germania, în timp ce la ediția precedentă a părăsit competiția în faza grupelor.

Parcurs în preliminarii ***

Deși într-o grupă complicată, cu Olanda, Ucraina și Scoția printre aspirantele la calificare, Anglia a demonstrat de ce era pe locul 3 în topul coeficienților la start. A câștigat grupa fără înfrângere, cu 8 victorii și 2 remize, ambele cu “portocala mecanică”. Cea mai bună defensivă din preliminarii alături de România, cu numai 4 goluri încasate în 10 meciuri, reprezentativa insulară a câștigat în vară și prestigiosul turneu internațional de la Toulon, 2-1 cu Mexic în ultimul act al competiției.

Aidy Boothroyd (stânga) alături de Gareth Southgate

Profilul selecționerului **

Jucător de ligi inferioare în Anglia, Aidy Boothroyd (47 ani) a antrenat la nivel de club în perioada 2005-2013, promovând cu Watford în Premier League și remarcându-se inclusiv la Colchester, Coventry și Northampton drept unul din cei mai promițători tineri tehnicieni englezi. Federația l-a recrutat în 2014 ca selecționer U20, ulterior U19, până în septembrie 2016. La U21 a atins semifinalele Euro 2017 pierzând la penalty-uri în semifinale cu Germania. Utilizează sistemul 4-2-3-1, cu opțiunea 4-3-3 în fața adversarilor mai slab cotați sau în anumite momente ale jocului.

Demarai Gray în duel cu Mihai Butean

Analiza lotului ***

Gunn (Southampton) – Alexander-Arnold (Liverpool), Tomori (Derby County), Clarke-Salter (Vitesse Arnhem), Chilwell (Leicester) – Cook (c – Bournemouth), Onomah (Sheffield Wednesday) – Lookman (Everton), Sessegnon (Fulham), Gray (Leicester) – Solanke (Liverpool)

Rezerve: Henderson (Sheffield United), Wan-Bissaka (Crystal Palace), Konsa (Brentford), Worral (Rangers), Kenny (Everton), Davies (Everton), Foden (Manchester City), Maddison (Leicester), Nelson (Hoffenheim), Abraham (Aston Villa), Calvert-Lewin (Everton)

Poate cea mai mare frământare pentru englezi este dacă și câți dintre jucătorii eligibili aflați în cicuitul naționalei de seniori vor fi în lotul pentru Euro. Asta nu pentru că aceia care au dus greul în preliminarii nu ar forma un grup de excepție, doar au câștigat Mondialul Under 20! Doar că venirea lui Winks (Tottenham), Gomez (Liverpool), Loftus-Cheek (Chelsea) ori Sancho (Dortmund) ar schimba clar identitatea primului 11, crescând poate și nivelul valoric din iarbă. Asta dacă îi excludem pe Rashford (Man. United) și Alli (Tottenham), eligibili la rândul lor!

Chiar și fără cei rodați la seniori, Anglia e o forță și am simțit-o bine în amicalul, 1-2, pe care l-am disputat în martie 2018, în deplasare. Fotbaliști din academii de prim rang ale patriei fotbalului, aflați în lotul sau chiar în jurul titularilor de la prima echipă. O generație explozivă, pe tipar britanic parcă doar până la jumătatea terenului, de unde efervescența ofensivă a lui Gray ori Sessegnon, dublată de calitățile unor atacanți precum Solanke impune adversarilor respect și precauție.

FRANȚA

Palmares european **

În ciuda reputației fotbalistice, la acest nivel Franța a câștigat un singur titlu de campioană europeană (1988) și a pierdut o finală (2002), fiind prezentă la doar 8 din cele 21 de ediții ale turneelor finale. Mai mult decât atât, a absentat la ultimele 6 turnee! În ultima campanie a terminat sub Macedonia în grupă după eșecuri în Islanda și Ucraina, iar în campania 2015 a pierdut la baraj cu Suedia, 2-0 acasă și un incredibil 1-4 la retur!

Parcurs în preliminarii **

Norocoasă la tragerea la sorți a preliminariilor, Franța a s-a încălzit pentru Euro cu un parcurs facil, câștigând fără înfrângere o grupă cu Slovenia, Muntenegru, Kazahstan, Bulgaria și Luxemburg. Un singur pas greșit, remiza 1-1 de acasă cu Slovenia, dar în ultimul meci al preliminariilor, când totul era tranșat. Un detaliu interesant: Franța a marcat 23 din cele 24 de goluri reușite în preliminarii în a doua repriză! A fost condusă la pauză de Munenegru, Slovenia și Luxemburg (cu 2-0!), învingând finalmente, iar în restul partidelor a încheiat nedecis primele 45 de minute!

Sylvain Ripoll

Profilul selecționerului *

Sylvain Ripoll (47 ani) se află în funcție din mai 2017, după ce a fost vreme de peste un deceniu secundul lui Gourcuff la Lorient și apoi principal la același club în perioada 2014-2016. La această formație petrecuse și aproape zece sezoane ca jucător. În 17 partide cu Franța U21, oficiale și amicale, are o singură înfrângere, în meciul de pregătire cu Elveția, 1-2. Utilizează un sistem 4-3-3 extrem de ofensiv, care rareori trece în 4-1-4-1.

Moussa Dembele

Analiza lotului ***

Bernardoni (Nimes)Rosier (Dijon), Upamecano (RB Salzburg), Diallo (c – Dortmund), Hernandez (Atletico Madrid)Ndombele (Lyon), Tousart (Lyon), Aouar (Lyon)Bamba (Lille), Dembele (Lyon), Terrier (Lyon)

Rezerve: Kamara (Strasbourg), Amian (Toulouse), Diakhaby (Valencia), Niakhate (Mainz), Boscagli (Nice), Lopez (Marseille), Nkunku (PSG), Ntcham (Celtic), Coco (Guingamp), Mousset (Bournemouth), Augustin (RB Salzburg)

Franța vine cu o echipă extrem de promițătoare, construită pe nucleul produselor lui Lyon, pepinieră de tradiție în Hexagon care acum furnizează reprezentativei U21 un nou lot de mare valoare. E posibil să regăsim chiar 6 din cei 11 titulari din partea lui Lyon!

Pentru perechea de fundași centrali, Ripoll are nenumărate variante. Jucători de talent cu prezențe constante la club în primele ligi din Germania, Spania, Franța și Austria. Chiar o misiune dificilă la titularizare! Zonele laterale însă ridică o întrebare. Pentru că aici ar putea fi singurul punct nevralgic al francezilor, cu opțiunile Rosier, Amian, Boscagli sau Mukiele la un nivel sub cel al întregului prim 11. Vor juca în dreapta Pavard și în stânga Lucas Hernandez, deși sunt în circuitul naționalei mari?

La mijloc, decizia titularizării dă iar mari bătăi de cap. Fotbaliști de la PSG și Celtic, sau omogenitate printr-un trident lyonez care a impresionat în acest sezon și care aproape sigur va furniza staruri de nivel mondial la seniori? Deși sunt șanse mici, l-am putea regăsi aici chiar și pe Kinglsey Coman, de la echipa mare.

În atac, puțin probabil să-l găsim pe Mbappe. Dar există Dembele de la Lyon și poate chiar Dembele de la Barcelona! Pe aripi, jucători de viteză și cu calități deja demonstrate în campionate de top. Un posibil minus ar fi la rezerva atacantului central, unde Mousset nu prinde primul 11 la Bournemouth.

CROAȚIA

Palmares european *

Din cele 12 ediții disputate de când Croația s-a născut ca stat (1991), reprezentativa U21 a bifat doar două turnee finale, în ambele oprindu-se în faza grupelor (2000 și 2004). În campania 2015, croații au câștigat grupa și au pierdut în play-off cu Anglia, 1-2 în ambele manșe, pentru ca în ultima campanie, 2017, să termine sub Suedia și Spania în grupa preliminară, asta deși au administrat un 3-0 greu de uitat ibericilor, pe stadionul din Burgos.

Parcurs în preliminarii **

Deși nici Cehia sau Belarus nu erau de ignorat în ecuația luptei pentru calificare, croații au avut de furcă în preliminarii, până la final, doar cu Grecia. Remiza 1-1 de la Atena făcea Croația favorită, însă un 1-2 cu Cehia în deplasare a complicat parcursul. Deși a învins pe final Grecia și acasă, 2-0, selecționata ex-iugoslavă a încheiat la egalitate de puncte cu elenii, beneficiind de raportul duelurilor directe. Meciul cheie al campaniei rămâne cel cu Belarus pe teren propriu, când croații au revenit de la 0-1 în minutele 90+3 și 90+6!

Nenad Gračan

Profilul selecționerului **

Internațional iugoslav a cărui carieră de fotbalist se leagă cu precădere de clubul din orașul natal, Rijeka, Nenad Gracan (56 ani) a intrat în al treilea deceniu de antrenorat. Este unul din puținii tehnicieni care au pregătit toate cele 4 echipe mari din Croația – Dinamo Zagreb, Rijeka, Osijek și Hajduk Split – și selecționer de tineret din 2013. A ratat Euro 2015 la play-off cu Anglia și Euro 2017 terminând în urma Spaniei în grupă. Fără a fi adeptul unui singur registru tactic, preferă un 4-3-3 în meciurile importante.

Duje Caleta-Car

Analiza lotului **

Posavec (Hajduk)Karacic (Lokomotiva Zagreb), Caleta-Car (Marseille), Benkovic (Celtic), Sosa (Stuttgart)Balic (Udinese), Vlasic (ȚSKA Moscova), Sunjic (Dinamo Zagreb) Halilovic (c – Milan), Jakolis (Admira Viena), Brekalo (Wolfsburg)

Rezerve: Letica (Bruges), Uremovic (Rubin Kazan), Simic (SPAL), Pongracic (RB Salzburg), Basic (Bordeaux), Moro (Dinamo Zagreb), Ivanusec (Lokomotiva Zagreb), Coric (Roma), Fiolic (Genk), Babic (Lokomotiva Zagreb), Majer (Dinamo Zagreb)

Vicecampioană mondială la seniori, Croația pregătește deja noul val de staruri. Între buturi, au două opțiuni cu minute la club, dar probabil va fi titular Posavec, cel care a câștigat bătălia cu Letica în preliminarii. Defensiva este una excepțională, cu jucători de 33 de milioane de euro, cumulat, care fixează nivelul înalt al jocului. Doar Uremovic și Karacic au o luptă strânsă pentru titularizare în flancul drept, ceilalți trei sunt titulari de drept. Titular la Salzburg, Pongracic mai are de așteptat! Asta spune mult despre valoarea medie a lotului croat.

La mijloc, pe partea central-defensivă, deși vine din liga internă, Sunjic e aproape sigur de locul său, pentru că joacă în mod constant. Balic și Basic sunt rezerve în Serie A și Ligue 1. De fapt, aceasta e și problema importantă a Croației pe mai departe, înspre ofensivă. Halilovic, Coric și Fiolici, extrem de talentanți, nu au însă meciuri în mod regulat. Situația e compensată doar de Vlasic.

Iar în avanposturi, titularul de drept Jakolis vine de la o echipă modestă la care nu a dat randamentul scontat în acest sezon. În vreme ce opțiunile de pe bancă sunt reduse valoric.

Articol de Gabriel Berceanu