Ediția 2023 a turneului final UEFA U21 s-a desfășurat în Georgia și România și a bătut recorduri în ceea ce privește asistența pe stadioane.

EURO U21 2023 s-a încheiat după ce 15 meciuri au fost disputate în țara noastră: 7 la Cluj-Napoca și 8 în București. Meciul de deschidere, prima partidă a tricolorilor, cu Spania, a adus pe stadionul Steaua 21.227 de spectatori, cea mai mare asistență în România la o partidă Under 21! Referitor la spectatori, turneul din Georgia și România a fost un succes. În total, 319.005 spectatori au urmărit meciurile de la această ediție a EURO U21, doborând recordul anterior de 243.995 stabilit în Polonia, în 2017!

Din punct de vedere al organizării, a fost o adevărată provocare, complexitatea a fost mai mare decât EURO 2020. În loc de 4 meciuri pe un singur stadion, de data aceasta România a organizat 15 partide pe 4 stadioane, în două orașe. Adică patru echipe de operare, cu tot ce înseamnă, adică voluntari, securitate, ceremonii, ticketing, acreditări, hospitality, transport, servicii pentru echipe, media etc. Toate pozițiile de coordonare au fost asigurate de români, angajați FRF sau externi. Managerul de Evenimente FRF, Alexandru Cândea, a fost cel care a coordonat întreg proiectul în România. În total, echipa de organizare a fost formată din 65 de români, iar dintre aceștia 28 au fost angajați FRF. Moștenirea după acest turneul final este chiar această experiență a echipei de organizare, iar fotbalul românesc are azi experți pe toate cele 4 stadioane: Steaua, Giulești, Cluj Arena și „Dr. Constantin
Rădulescu”.

Spre deosebire de EURO 2020, toate conceptele de la EURO U21 au fost realizate de FRF, ca o confirmare a încrederii acordate de UEFA, după meciurile organizate cu succes în 2021, pe Arena Națională. În plus, nici de data aceasta nu a fost înregistrat niciun incident major de securitate.

Cu o zi înainte de ultimul meci disputat la București, o delegație a Federației Slovace de Fotbal a venit la București pentru a înțelege bunele practici în organizarea unui eveniment sportiv major. Slovacia va găzdui ediția 2025 a EURO U21, iar UEFA a invitat managerii de proiect de la Bratislava pentru a discuta cu echipa de organizare de la București.

„După găzduirea EURO 2020, am demonstrat în acest an că putem livra pachetul complet al unei competiții majore, de la planuri de operare, securitate, marketing și comunicare până la formarea voluntarilor, gestionarea deșeurilor și implementarea de măsuri antirasiste și anti- programe de discriminare. Din punct de vedere al organizării, EURO U21 a fost un succes în România și le mulțumesc pentru asta tuturor celor implicați, atât angajați FRF, cât și experți din afara Federației”

Răzvan Burleanu, președinte Federația Română de Fotbal

URMEAZĂ EURO U19, ÎN 2025

România va găzdui un nou turneu final peste doi ani, când e programat EURO Under 19. Ediția din 2021, programată în România, a fost anulată din cauza pandemiei, iar UEFA a decis ca România să fie gazdă în 2025. Tricolorii, generația 2006, sunt calificați la EURO din postura de țară gazdă. Va fi a doua prezență, după cea din 2022. În total vor fi 8 echipe prezente, împărțite în două grupe. Stadioanele care vor găzdui meciuri sunt: Giuleși și Arcul de Triumf, în București, “Anghel Iordănescu” la Voluntari și “Ilie Oană” la Ploiești.