Alexandru Pascanu

Într-un interviu acordat frf.ro, Alexandru Pașcanu, 20 de ani, realizează bilanțul pentru 2018, anul în care naționala U21 s-a calificat la EURO după două decenii. Fundașul lui Leicester descrie spiritul tricolorilor, analizează șansele de la turneul final și dezvăluie planurile sale de viitor.

– Alex, cum a fost anul 2018 pentru tine?
– A fost un an reușit în care am realizat o performanță istorică. În 2018 m-am simțit bine atât la echipa de club, cât și la echipa națională.

– Bănuiesc că nu e cazul să te mai întreb care este performanța de care ești cel mai mândru.
– E clar: calificarea la EURO!

– Care a fost momentul în care ți-ai spus: „gata, nu mai putem rata calificarea”?
– Când conduceam cu 3-0 pe Liechtenstein, în ultimul meci din campanie.

– Abia atunci?
– Da. Abia atunci m-am relaxat puțin, am început să realizez ce atmosferă frumoasă era în tribunele stadionului din Ploiești. Atunci am simțit și realizat cu adevărat că mergem la EURO! Concentrarea a fost foarte mare la toate jocurile, pe toate le-am considerat decisive.

– S-a schimbat ceva în viața ta după obținerea acestei performanțe?
– S-au schimbat multe lucruri în bine. De la percepția oamenilor despre echipa noastră: am dovedit că puteam realiza orice, pornind cu șanse mici de calificare, în viziunea multora. Dar cu sacrificiu și ambiție am reușit! În același timp, după calificarea a început lumea să mă cunoască mai bine, am primit și numeroase cereri de prietenie pe rețelele de socializare.

– Cum e viața la Leicester?
– Sunt acolo de la vârsta de opt ani, mă simt bine. Asta e cel mai important.

– Simți că ai putea primi șanse la prima echipă acolo?
– Momentan joc pentru echipa Under 23. Sunt mulți colegi care se gândesc la cluburi din ligile inferioare unde să joace constant, dar eu îmi doresc să ajung la primă echipă și sper să am șanse. Recent, m-am antrenat din ce în ce mai des cu seniorii. Și cred că decizia cea mai bună pentru mine este să rămân aici măcar până în vară.

– Ai fost unul dintre oamenii importanți în parcursul naționalei U21, integralist în preliminarii. Ce sentimente aveați voi, jucătorii, la începutul drumului și cum s-a schimbat pe parcurs?
– La început poate că am fost singurii care au crezut că ne putem califica. Dar ne-am propus să tratăm fiecare meci separat, să încercăm să câștigăm de fiecare dată. Pas cu pas am crescut în joc și ne-am dat seama cu adevărat că putem ajunge la turneul final.

– Ce ați învățat de la Daniel Isăilă și Mirel Rădoi pe parcursul acestor preliminarii?
– Atât mister Isăilă, cât și mister Rădoi sunt antrenori foarte buni. Amândoi ne-au dat multă încredere, ne-au făcut să intrăm pe teren în ambele meciuri cu Portugalia cu gândul de a câștiga. A fost o dezamăgire când am aflat că domnul Isăilă pleacă, dar apoi m-am bucurat să lucrez cu domnul Rădoi, care a fost un mare jucători și simt că este și va fi un mare antrenor.

– Urmează un an 2019 important. Cu ce gânduri mergem la EURO?
– Mergem să câștigăm meciuri. Avem o grupă grea, dar nu a fost ușoară nici cea din preliminarii. Iar acolo ne-am descurcat foarte bine. Sperăm să facem un turneu final pe care să ni-l amintim mereu cu bucurie.

– Joci în Anglia, cunoști mulți dintre viitorii adversari de la EURO. Crezi că englezii se consideră mult superiori echipei noastre, așa crezi că vor aborda jocul?
– După tragere am vorbit cu Demarai Gray, colegul meu de la Leicester, i-am zis că ne vom întâlni la EURO, iar el mi-a spus, mai în glumă, mai în serios: „Ah, va fi un meci ușor cu voi!”. Dacă într-adevăr gândește așa și nu a făcut-o doar să mă tachineze, s-ar putea să aibă o surpriză la ora meciului.

Demarai Gray

– În final, care sunt obiectivele tale pentru noul an?
– Îmi doresc foarte mult să reușim calificarea la Jocurile Olimpice, deci să fim între primele 4 echipe de la EURO, să debutez la naționala de seniori unde am avut o experiență plăcută în toamnă și să ajung la un nivel cât mai înalt cu echipa de club.

– Un mesaj pentru susținătorii tăi și ai naționalelor României?
– Sărbători Fericite și un An Nou cât mai bun, plin de fericire. Să realizăm și cu ajutorul susținerii lor cât mai multe pentru România! La Mulți Ani!