Alexandru Pașcanu, jucător remarcat în urma acțiunii de selecție a Departamentului de Scouting al FRF de la Tremblay-en-France, din noiembrie 2015, este un adevărat talisman pentru naționala Under 18: cu el în echipă, România a câștigat toate partidele disputate!

Legitimat la proaspăta campioană a Angliei, Leicester City, de nouă ani, Alex este originar din Bârlad. ”Printr-un program al universității la care învățau în București, părinții mei plecau în vacanțele de vară la muncă în Anglia. Când eu aveam patru ani și jumătate, au decis să ne stabilim aici, iar cu timpul am obținut și cetățenia britanică. În vara lui 2006 am fost văzut de un scouter de la Leicester, am fost chemat la club pentru a da probe alături de alți 300 de copii, iar în aprilie 2007 am fost ales și înscris la academie, la categoria Under 9”, ne povestește Alex.


Pașcanu îi face marcaj lui Vlad Dragomir, juniorul român de la Arsenal

Peste tot în defensivă: fundaș central, dreapta și stânga

De atunci, puștiului i s-a reînnoit contractul de la academie an de an: din cei 14 juniori care formau echipa Under 9 a lui Leicester City, au mai rămas până în acest sezon la club doar patru băieți. Printre ei, bineînțeles, și Alex, care a primit o bursă de la club.

”Până la Under 12 ne-au fost dezvoltate calitățile individuale, fiind nevoit să joc aproape pe toate posturile. Începând cu Under 13 și Under 14 am fost antrenați pe poziții, antrenorii dezvoltându-mi calitățile de fundaș. La Under 16, antrenorul de atunci, Inigo Idiakez, m-a încurajat zicându-mi că postul de fundaș central mi se potrivește cel mai bine, chiar dacă în același timp jucam și pe stânga, și pe dreapta”, rememorează apărătorul lui Leicester principalele momente ale evoluției sale. Bascul Idiakez, cel care l-a îndrumat pe tânărul nostru fotbalist, este fostul jucător al lui Real Sociedad, stabilit acum în Anglia.

Cot la cot cu campionii Premier League la antrenamente

Polivalența în defensivă l-a ajutat pe Alex să joace aproape meci de meci în acest sezon din Premier League Under 18. Mai ales ca fundaș central, dar uneori și ca fundaș dreapta sau fundaș stânga. A debutat și la echipa Under 21 a lui Leicester. Ba chiar s-a antrenat cot la cot cu seniorii, cei care au devenit campioni în Premier League, oferind astfel una din marile surprize ale fotbalului european.

”Antrenamentele cu U21 au intensitate mai mare, iar meciurile necesită un aport fizic ridicat. În ceea ce privește echipa mare, am avut oportunitatea de a vedea cât de mult trebuie să muncești la nivelul respectiv și cât de rapid este jocul”, recunoaște Pașcanu. Opinia unui ”insider” de la Leicester City despre succesul neașteptat al clubului în acest sezon de Premier League? ”Atuurile echipei mari sunt determinarea, munca, unitatea, pasiunea. Au arătat cum cu multă muncă, bani puțini și jucători necunoscuți se poate forma o campioană a Angliei”.

Prima convocare, primul trofeu, primul gol la națională

Prezent la acțiunea de selecție a FRF din noiembrie 2015, de la Tremblay-en-France, Alex Pașcanu i-a impresionat pe antrenorii de la loturile naționale. ”Trialul a fost interesant, am cunoscut oameni profesioniști care, în ciuda vremii nefavorabile, au stat pe teren alături de băieți și au făcut tot ce e omenește posibil pentru a descoperi jucători care să ducă fotbalul românesc acolo unde îi este locul”, mărturisește fundașul lui Leicester.

A urmat firesc convocarea la echipa națională Under 18. De fiecare dată când Pașcanu a fost folosit de antrenorul Costel Enache, România a câștigat! ”Pașcanu are flexibilitate tactică bună, care îl ajută să joace pe orice poziție în linia de apărători cu aproape același randament”, îl caracterizează Enache. ”Succesul de la turneul Roma Caput Mundi și primul meu gol pentru echipa națională, în finala cu Albania, sunt cele mai frumoase momente din scurta mea carieră de până acum de fotbalist”, încheie Alex.

”În toți acești ani am muncit foarte mult, atitudinea și seriozitatea sunt foarte importante”
Alex Pașcanu, fundaș România Under 18

”Pașcanu are determinare, atitudine pozitivă, este un jucător de echipă. Se prezintă foarte bine din punct de vedere fizic, disciplinat tactic, echilibrat mental și cu potențial tehnic bun pentru poziția lui în teren”
Costel Enache, antrenor România Under 18

Meciurile lui Alex Pașcanu la naționala Under 18 a României:

• 21 noiembrie 2015, acțiunea de selecție de la Tremblay-en-France: a jucat în trialul pentru naționala Under 18
• 29 februarie 2016, turneul ”Roma Caput Mundi”: a intrat în min. 59 în 5-1 cu Anglia (selecționata U18 a colegiilor)
• 1 martie 2016, turneul ”Roma Caput Mundi”: integralist în 1-0 cu Grecia (selecționata U18 a regiunii Pellas) – a evoluat pe postul de fundaș central
• 3 martie 2016, turneul ”Roma Caput Mundi”: titular, a ieșit în min. 41 (la pauză) în 2-1 cu Italia (selecționata U18 amatori) – a evoluat pe postul de fundaș central
• 4 martie 2016, finala turneului ”Roma Caput Mundi”: a înscris un gol, integralist în 5-0 cu Albania – a evoluat pe postul de fundaș stânga în prima repriză și fundaș central în a doua parte
• 25 martie 2016, amical: titular, a ieșit la pauză în 2-0 cu Ceahlăul Piatra Neamț-Juniori A – a evoluat pe postul de fundaș central
• 28 martie 2016, amical: integralist în 1-0 cu Republica Moldova – a evoluat pe postul de fundaș central
• 30 martie 2016, amical: integralist în 5-2 cu Republica Moldova – a evoluat pe postul de fundaș dreapta

Cătălin Parfene, Departamentul de Scouting
Foto: arhiva personală a jucătorului