Foto: Jonathan Moscrop / PA Images / Profimedia

Radu Drăgușin este unul dintre cei mai promițători fotbaliști români. Fundaș central în vârstă de 18 ani, Radu evoluează pentru Juventus U19 și se află în Italia încă de la începutul stării de urgență. El va conduce din teren naționala de juniori a României la Campionatul European U19 găzduit anul viitor de țara noastră.

„Ultima dată am fost pe un teren de fotbal pe 11 martie, în ziua în care trebuia să jucăm cu Real Madrid în UEFA Youth League. Dar, din cauza situației, adversarii nu au mai făcut deplasarea. De atunci am intrat în izolare la domiciliu”, spune Radu. El nu este singur în apartamentul din Torino. „Mama mea a venit în vizită pe 25 februarie, ar fi trebuit să stea două săptămâni. Nu s-a mai putut întoarce în România, așa că a rămas alături de mine până acum. Mi-a recunoscut că într-un fel e mai bine, că e mai liniștită. Din țară și-ar fi făcut multe griji pentru mine. Acasă, la București, mai am două surori și un frate, sunt toți bine”.

Cum decurge ziua tânărului fotbalist de la Juventus? „Mă trezesc în jur de ora 9, iau micul dejun, apoi urmează 2-3 ore de cursuri. Școala a continuat și pe timp de pandemie, doar a fost redusă puțin activitatea. După masa de prânz urmează câteva clipe de relaxare, timp în care mă joc online cu prietenii pe mobil. Aici nu am Play Station, așa că mă descurc cum pot”.

Din mai, alergare în parc

Cel mai important moment al zilei este cel dedicat pregătirii fizice. „Timp de aproximativ o oră și jumătate îmi fac programul de antrenament pe care l-am primit de la club. Este împărțit pe diferite componente, forță, cardio, stretching în diferite zile. Lucrez acasă, am cam tot ce îmi trebuie, greutăți, o rolă pe care o folosesc pe durata exercițiilor, mă folosesc de greutatea corpului. Din fericire, din 4 mai, de când s-au relaxat măsurile impuse de autorități, pot ieși să alerg într-un parc din apropierea casei. Alerg pe pământ, deoarece staff-ul de la club ne-a recomandat să evităm să facem mișcare pe suprafețe dure”.

Radu își petrece o parte din timp și în bucătărie. „În această perioadă am avut timp să mă perfecționez. Am ajutat-o pe mama mea în bucătărie și mi-am îmbunătățit tehnica. Îmi place mult risotto ai funghi, fel de mâncare pe care am învățat să mi-l prepar singur”.

Meniu personalizat de la Juventus

Staff-ul condus de Lamberto Zauli, antrenor la Juventus U19, i-a pus la dispoziție lui Radu și un meniu personalizat: „Toți jucătorii am primit o dietă strictă, realizată special pentru fiecare dintre noi. E foarte important ca în această perioadă să nu luăm în greutate pentru a ne păstra într-o formă fizică bună. Sunt în permanent contact cu cei de la club, avem videoconferințe, discut des și cu colegii mei. Discut prin apeluri video și cu staff-ul naționalei și colegii de acolo. Sper să putem reîncepe cât mai curând”.

Această perioadă a reprezentat o adevărată provocare în cariera de până acum a lui Drăgușin. ”Am încercat să îmi umplu programul, să am cât mai multe activități în fiecare zi, pentru a nu mă plictisi și pentru a nu-mi pierde voința. Faptul că sunt la unul dintre cele mai mari cluburi din Europa mă motivează în toată această perioadă. La fel și participarea cu naționala sub 19 ani a României la Campionatul European găzduit anul viitor de țara noastră. Îmi doresc să joc la cel mai înalt nivel, iar pentru asta trebuie să mă pregătesc continuu, mai ales într-o situație ca aceasta, în izolare. Încă de la început mi-am dat seama că am două variante: să tratez această perioadă ca o minivacanță sau să muncesc în continuare pentru a rămâne în formă. Am ales varianta a doua. E mult mai ușor să te menții decât să nu faci nimic și apoi să începi aproape de la zero”.

Juventus a fost unul dintre cluburile din Serie A afectate de COVID-19: Rugani, Matuidi, Dybala au fost depistați pozitiv în martie. „Din fericire, nu cunosc niciun alt caz de îmbolnăvire. Momentan, în Italia, numărul de cazuri este pe un trend descendent. Sunt câteva zile cu cel mult o mie de cazuri, prin martie, în vârful pandemiei, erau și peste 6.000! Situația pare sub control acum, dar încă nu avem mai multe informații despre ce urmează. Așteptăm viitoarele decizii”.

Italia este pe locul 5 în topul țărilor cele mai afectate de coronavirus, cu peste 220.000 de cazuri și mai bine de 30.000 de persoane care și-au pierdut viața.

CITEȘTE ȘI:

FRF a obținut organizarea Campionatului European de juniori! Euro U19 se joacă în 2021 în România!

O zi în izolare cu Ionuț Nedelcearu: “Antrenamente, relaxare, treburi casnice, totul alături de Peaky”