Andrei Spier, 51 de ani, posesor al licenței de antrenor UEFA PRO și cu o vastă experiență în fotbalul din Germania, în special, este cel care a preluat destinele reprezentativei U18 a României. Spier, care a lucrat ani buni pentru Federația Germană de Fotbal, a explicat pentru site-ul www.frf.ro ce planuri are la prima experiență ca antrenor în România.

– Domnule Spier, cum ați primit vestea că veți fi selecționerul reprezentativei Under 18 a României?
– Nu am antrenat în România, dar am experiență internațională. Am antrenat mulți ani în Germania, dar și în Africa. Sunt convins că voi reuși să fac față marilor responsabilități.

Sunt tinerii români mai puțin talentați decât tinerii din Germania?
– Cred că poporul român este unul foarte talentat, sportiv, cu un potențial imens, doar că trebuie făcută o selecție aprofundată în toate colțurile țării. Trebuie depistați acei copii care nu au posibilitatea să se prezinte la cluburile mari, acei copii care joacă fotbal de plăcere. În viitorul apropiat trebuie făcută o selecție pe măsură în țară, dar și în străinătate, unde sunt foarte mulți copii români talentați.

”Sunt bucuros să fac parte din acest proiect, de a aduce un suflu nou în fotbalul românesc. Îmi voi pune toată puterea și cunoștințele în spiritul acestei mișcări”

– Credeți că vă va fi greu să-i convingeți pe tinerii români din străinătate să reprezinte România?
– Nu va fi greu pentru că este o onoare și o mândrie să joci pentru țara ta. Este o șansă care ți se acordă, iar cei care nu sunt dispuși să participe, nu vor să joace pentru România să nu vină, noi nu-i forțăm!

Care sunt principiile de la care nu vă abateți niciodată în relația cu jucătorii?
– Disciplina e foarte importantă, dar cred că și selecția trebuie să fie făcută cu corectitudine. Trebuie o minte limpede, o viziune despre cum se pot dezvolta acești tineri jucători pe viitor. Caracterul și talentul jucătorilor este foarte important, dar trebuie să cunosc și anturajul jucătorului. Toate aceste lucruri trebuie făcute cu ajutorul unui grup de specialiști, iar aici mă refer la departamentul de Scouting și la colegii mei antrenori.

– Care este caracteristica principală pe care o luați în calcul când alegeți un jucător?
– Caracterul este foarte important, jucătorii trebuie selectați în așa fel încât să nu distrugă spiritul de echipă. Ei trebuie să înțeleagă că fotbalul le oferă o șansă enormă în viață, se pot realiza cu ajutorul fotbalului și pot fi mândri că reprezintă România. Trebuie să dezvoltăm tinerii fotbaliști. Ei abia intră în ciclul profesionist și trebuie ajutați nu doar prin ce reprezintă antrenamentele, ci și să-i sprijinim în viața privată.

Ce le veți transmite jucătorilor tineri pentru a-i convinge să pună fotbalul pe primul plan?
– Trebuie să renunțe la unele plăceri ale vieții, aici mă refer la discoteci, la nopțile pierdute și tot ce nu are legătură cu viața sportivă. Pentru a face performanță e nevoie de o viață sportivă ordonată. Întotdeauna, dintre doi jucători cu aceleași calități îl voi prefera pe cel disciplinat. Calitate fără caracter nu se poate, așa că îl prefer pe jucătorul care nu se opune performanței.