La trialul desfășurat în luna aprilie a acestui an la Bitburg (Rheinland-Pfalz) au fost prezenți inclusiv copii de origine română născuți în Germania, cum este cazul lui Wieland, legitimat la FC Ingolstadt, club care din actualul sezon evoluează în Bundesliga. 
 

Programul unui junior din Bundesliga

Familia sa este de origine șvabă, de lângă Satu Mare, tatăl plecând după 1990 din țară. ”Tata a ajuns în Germania în 1991. Și el a jucat fotbal, în România, apoi a mai continuat puțin și aici”, își începe povestea Dominik. ”La început, când eram la grădiniță și în primii ani de școală, tata s-a ocupat mult de mine din punct de vedere sportiv. Mergeam zilnic la fotbal, lucra cu mine și pe partea tehnică, acum trag eu de el să ne ducem la fotbal. Apoi sigur că am intrat în programul de pregătire de la cluburi, la Ulm, Augsburg și Ingolstadt”, continuă tânărul internațional, care ne-a detaliat și ce presupune programul unui junior de la un club din Bundesliga: ”Stau la internat încă din prima zi de când sunt la FC Ingolstadt. La 7 dimineața merg la școală, după cursuri iau masa și îmi fac temele, iar după-amiaza, cam de pe la orele 5-6, am antrenamentul. Facem antrenamente de cinci ori pe săptămână, doar miercuri avem liber. Sâmbătă este mai lejer, avem și o analiză video, iar duminică este etapa de campionat”.
 

”Seamănă, ca stil de joc, cu Ionuț Lupescu”

Mijlocașul lui Ingolstadt s-a impus repede la echipa națională de juniori născuți în anul 1999 (Under 17 în acest sezon). ”Dominik a ieșit în evidență la selecția pe care Federația a organizat-o la Bitburg, în Germania, și a confirmat ulterior la echipa națională. La jocurile de pregătire de până acum a demonstrat că are calitățile necesare pentru a fi unul dintre titulari pe postul de mijlocaș defensiv. Are acea rigurozitate germană și pot spune că seamănă, ca stil de joc, cu Ionuț Lupescu”, l-a caracterizat Adrian Boingiu, antrenorul naționalei Under 17. ”Acțiuni precum cea de la Bitburg sunt foarte bune, pentru că astfel există o șansă mare și pentru copiii din străinătate să ajungă la echipa națională”, ne-a declarat și Dominik. 
 

”Colegii mă ajută să învăț limba română”

”Acum, după ce am ajuns la națională, mă simt foarte bine, mă înțeleg excelent cu colegii, care mă ajută să învăț limba română și mă sprijină mereu. La fel, domnul antrenor are încredere în mine. Atuurile mele ca mijlocaș central în fața apărării sunt pasele, tehnica și viziunea asupra jocului”, a ținut să precizeze internaționalul de juniori.
Naționala Under 17 a României va evolua, în perioada 24-29 octombrie 2015, la turneul de calificare pentru Turul de Elită, într-o grupă cu Ungaria, Georgia și Slovacia. La Turul de Elită, ultima rundă înaintea turneului final al Campionatului European Under 17 de anul viitor, se califică primele două clasate din grupă, plus cinci dintre cele treisprezece ocupante ale locurilor 3.
 
 
Meciurile jucate de Wieland la naționalele U16 și U17 ale României
* 4 iunie 2015, amical, România U16 – Polonia U16 1-1 (titular, a ieșit în min. 79)
* 6 iunie 2015, amical, România U16 – Polonia U16 0-2 (integralist)
* 10 august 2015, amical, România U17 – România U19 0-6 (titular)
* 25 august 2015, amical, România U17 – Scoția U17 1-1 (titular, a ieșit accidentat în min. 30)
* 1 septembrie 2015, Syrenka Cup, România U17 – Norvegia U17 4-1 (titular, a ieșit în min. 80)
* 3 septembrie 2015, Syrenka Cup, România U17 – Suedia U17 2-1 (integralist)
* 29 septembrie 2015, amical, România U17 – Croația U17 2-2 (titular, a ieșit în min. 68)
* 1 octombrie 2015, amical, România U17 – Croația U17 1-2 (a intrat în min. 41)
 

Inedit
* Dominik știe, pe lângă germană, limbile engleză și maghiară. Acum a început să învețe și limba română.
* A participat frecvent la acțiunile selecționatelor de juniori ale landului Baden-Wurttemberg. 
* Tatăl lui Dominik a evoluat, ca și fiul său, pe postul de mijlocaș central, jucând în Divizia C la Someșul Satu Mare.
 
Carte de vizită
Nume: Dominik Wieland
Data și locul nașterii: 25 septembrie 1999, Ochsenhausen (Germania)
Postul pe care joacă: mijlocaș central defensiv
Cluburi la care a evoluat: Biberach, SSV Ulm 1846, TSV Neu-Ulm, FC Augsburg, FC Ingolstadt (din 2014)
Palmares: câștigător ”Syrenka Cup” cu naționala Under 17 a României (2015)
 


CĂTĂLIN PARFENE, DEPARTAMENTUL DE SCOUTING (scouting extern)
 

Foto: Mediafax