După ce am prezentat povestea lui Alex Pașcanu, juniorul român legitimat la campioana Angliei, Leicester City, alți trei tineri ”tricolori” descriu pentru FRF.ro impactul pe care fotbalul britanic îl are asupra lor.

În episodul de astăzi, Marco, fiul fostului internațional și actual selecționer al României U21, Cristi Dulca, dezvăluie cum s-a acomodat la Swansea, club cu care a semnat la finalul lui august 2015. ”După trei săptămâni în care s-a antrenat cu echipa U21 a celor de la Swansea, i-au propus să rămână. Inițial, cu o bursă, până la 18 ani, apoi încă două sezoane cu contract de profesionist”, explică Cristi Dulca.

Marco împlinește 17 ani pe 11 mai, dar țintește deja sus. ”Vreau să joc în Premier League”, spune el, hotărât, într-un interviu acordat FRF.ro.

– Cât de repede ai reușit să te acomodezi cu viața de acolo, cu fotbalul britanic?
– Sincer să fiu, au trecut câteva luni până să mă acomodez, nu neapărat cu viața de aici, dar mai ales cu stilul de joc, fizic, rapid. M-am adaptat mai repede cu ajutorul colegilor și persoanelor din jurul echipei, din staff și din club.

– Ce ți s-a părut cel mai greu la început?
– Prima dată mi s-a părut complicat antrenamentul din sală, pentru că nu eram pregătit sută la sută fizic. Dar acum nu am nicio problemă cu acest aspect.

– Cine te-a ajutat să treci peste unele momente mai grele pe care poate le-ai avut departe de casă?
– Nu au fost multe astfel de momente, dar familia a fost mereu alături de mine și m-a încurajat. Chiar dacă de la distanță. Am primit și sfaturi bune de la colegii mei, care între timp mi-au devenit adevărați prieteni.

”Vlad Dragomir va ajunge mare”

– Ce te-a impresionat cel mai mult la fotbalul britanic?
– De departe disciplina! Nu doar cea din teren, dar mai ales cea din afara lui. În plus, am văzut jucători de mare calitate.

– Spune-mi un jucător de acolo care crezi că va ajunge mare în câțiva ani.
– Să nu credeți să sunt subiectiv, dar Vlad Dragomir, colegul meu de la naționala Under 17, este unul dintre aceștia. Este un jucător talentat, apreciat la Arsenal, și are tot viitorul în față.

– Cum decurge o zi din viața ta acolo?
– Ziua începe cu micul dejun la academie, după care avem de făcut teste. La ora 10:00 avem mobilitate, iar apoi urmează o oră și jumătate de antrenament în sală. Ieșim apoi pe teren la ședința de pregătire. De trei ori pe săptămână avem și colegiu dimineața.

– Ce practică pe care ai întâlnit-o acolo crezi că ar ajuta dacă ar fi folosită și cu juniorii din România?
– Cred ca antrenamentele în sală și educația ar putea ajuta juniorii de acasă. Să nu uităm seriozitatea și disciplina, dar astea cred că le poți avea doar dacă ai educație.

– Care a fost cel mai frumos moment in Anglia?
– Primul gol pe care l-am marcat, atunci când mi-am ajutat echipa să se califice în următoarea rundă a Cupei Țării Galilor la Under 19. Jucăm finala acestei competiții săptămâna viitoare și sper să obțin acest trofeu.

– Care este visul tău în carieră?
– Visul meu este să joc în Premier League pentru Swansea sau pentru altă echipă din acest campionat puternic.

– La naționala de seniori a României în cât timp ți-ai propus să debutezi?
– Orice jucător își dorește să îmbrace tricoul primei reprezentative, dar știu că mai e mult de muncă până la acel moment. Aș fi fericit dacă în doi-trei ani aș avea această oportunitate de a juca pentru naționala României.

”Este o mare bucurie pentru mine că a reușit pe propriile picioare să ajungă la o echipă de acest nivel, de Premier League. Îl susțin și îmi doresc să aibă o carieră cât mai frumoasă”
Cristian Dulca

Alți doi juniori români care evoluează în Anglia, Vlad Dragomir (Arsenal) și Nicolae Carnat (Wolverhampton), le vor împărtăși cititorilor FRF.ro din experiența lor în Albion în următoarele două episoade.