Juniorii U16, tricolorii care deschid seria anuală de testări Vameval ale loturilor naționale

Reuniți la Centrul Național de Fotbal Buftea pentru primul cantonament din noul an, componenții reprezentativei U16 a României au participat miercuri la testul Vameval.

Acțiunea face parte dintr-un proiect susținut de UEFA care a debutat în toamna lui 2018 și prin care jucătorii de la loturile naționale de juniori ale României iau parte la testarea prin care le este evaluată capacitatea aerobă.

În septembrie anul trecut, tricolorii U15 au efectuat, în premieră la loturile naționale, sub îndrumarea lui Jean-François Domergue, fost campion european cu naționala Franței și manager dezvoltare UEFA pentru juniori, și a lui Loïc Borie, preparator fizic UEFA, testul Vameval.

„Rezultatele au fost bune, jucătorii au început pregătirea în urmă cu două săptămâni. E important să avem date care ne arată nivelul de pregătire aerob”, a spus selecționerul naționalei U16, Adrian Văsâi.

Tot miercuri, juniorii s-au pregătit în sala de forță a Centrului Național de Fotbal Mogoșoaia împreună cu preparatorul fizic Bogdan Ungureanu.

Tricolorii vor face joi deplasarea în Cipru, acolo unde pe 5 și 7 februarie vor disputa două meciuri de verificare în fața selecționatei acestei țări. Partidele se vor disputa pe Sotira Municipality Stadium, cu începere de la ora 11:00.

„Obiectivul principal pentru această perioadă este de a consolida relațiile de joc. Este primul stagiu de pregătire al anului și trebuie să ne asigurăm că la data debutului calificărilor vom fi la cel mai înalt nivel fizic, tehnic, mental”, spune Adrian Văsâi.

Lotul convocat pentru primul cantonament din 2019:

Portari: Robert Popa (Flacăra Horezu), Alexandru Borbei (ASU Poli)

Fundași: Sergiu Pârvulescu (Kids Tâmpa Brașov), Luca Ciontea (SC Dinamo 1948), Mario Nicolescu (Zaragoza), Eduard Avram (Gaz Metan Mediaș), Adrian Nicolae (FC Petrolul Ploiești), Gabriel Plumbuitu (Daco-Getica București)

Mijlocași: Andrei Pandele (FCSB), Cătălin Vulturar (UTA Arad), Dan Sârbu (FC Viitorul), Ștefan Bodișteanu (FC Viitorul), Sebastian Nechita (Juniorul Suceava), Luca Andronache (FCSB), Claudiu Negoescu (FCSB), Mădălin Ursu (ASU Poli), Romeo Niță (FCSB), Ionuț Bătănași (FCSB)

Atacanți: Robert Tudor (FCSB), Remus Mihai (FC Viitorul)

În toamnă, generația tricolorilor născuți în 2003 va începe drumul spre EURO U17 din 2020. România va găzdui o grupă cu Elveția (24 octombrie), Rusia (27 octombrie) și San Marino (30 octombrie).

Vor merge mai departe la Turul de Elită primele două clasate din fiecare cele 13 grupe de calificare, alături de 4 locuri trei. La turneul final găzduit de Estonia se vor califica învingătoarele din cele 8 grupe de la „Elită” plus cele mai bune 7 ocupante ale pozițiilor secunde.

„Trebuie să abordăm jocurile din toamnă cu încredere, faptul că jucăm pe teren propriu trebuie să reprezinte o motivație în plus. Noi, Rusia și Elveția vom lupta pentru primele două locuri în grupă”, a mai punctat Văsâi.

Selecționerul României U16 este cel care a adus cea mai recentă calificare a unei naționale de juniori la EURO, în 2011, la categoria de vârstă U17. „E greu să facem o comparație între cele două generații, dar ca dorință, spirit de sacrificiu și atitudine, jucătorii se aseamănă. Sper să obținem din nou calificarea, dar între timp avem două obiective intermediare, grupa de calificare din toamnă și Turul de Elită din primăvara anului viitor”.