Fațada Universității Tehnologice din Belgrad se află pe locul unde acum 100 de ani era Tribuna 1 a stadionului cu tribune din lemn

Locul în care România a debutat, acum 100 de ani, la Belgrad, nu mai păstrează nimic din vremurile de atunci.

Belgrad, 8 iunie 1922, România a disputat primul meci oficial din istorie! Meciul s-a jucat pe stadionul SK Jugoslavia. Deși la o cautare sumară pe internet numele te duce către stadionul lui Steaua Roșie Belgrad, nu este unul și același.

Partida de acum 100 de ani, cu 5.000 de oameni în tribune, s-a disputat pe un teren ce azi nu mai există. A fost demolat la finalul anilor 20. În Belgradul de azi, acesta se situa la intersecția bulevardului Kralia Alexandra cu strada Ruzveltova. Acum, aici se află Universitatea Tehnologică din Belgrad.


Peisajul s-a schimbat total. Terenul pe care tricolorii au bifat primul meci al Echipei nationale făcea parte dintr-un complex sportiv ce mai cuprindea încă un teren de fotbal, un hipodrom și terenuri de tenis. Din toată acea zonă mai există azi doar un parc. Restul suprafeței este ocupat, pe lângă Universitatea Tehnologică, de Biblioteca Svetozar Markovic și un hotel de lux.

Am vizitat locul alături de cel mai îndrăgit fotbalist român la Belgrad. Miodrag Belodedici a locuit în capitala Serbiei de azi timp de 4 ani și a evoluat pentru Steaua Roșie Belgrad trei sezoane, cucerind și Cupa Campionilor Europeni, în 1991, când a devenit primul fotbalist care cucerește trofeul cu două echipe diferite.

“Când locuiam aici, trecem des prin fața Universității Tehnologice, era în drumul meu spre antrenament. N-am știut că aici România mea a jucat primul meci. Acum, știind asta, se face pielea de găină. E uimitor câtă valoare oferă istoria unui loc”, a spus Belo, la câțiva metri distanță de locul în care, probabil, s-a auzit pentru prima oară “Hai, România!”, la un meci de fotbal.

“100 de ani de echipa națională… Cât timp! Iar acum noi suntem aici, în locul în care a început totul! Uimitor!”, a mai spus Belodedici. Sârbii, nici ei, nu știu exact ce a fost aici înainte Universitatea Tehnologică. Doar cei mai în etate cunosc câteva amănunte: “Era un complex sportiv, un hipodrom parcă. Și prima rivalitate fotbalistică din Belgrad a început aici. BSK Belgrad și SK Velika Srbija, aveau stadioanele unul lângă celălalt. Orașul s-a dezvoltat, totul a fost demolat, iar stadioanele au fost mutate mai la periferie, își amintește un localnic. SK Velika Srbija avea să devină ulterior SK Jukoslavia, gazda terenului pe care România a debutat. Ulterior, formația s-a transformat în Steaua Roșie Belgrad și a evoluat pe un stadion acolo unde azi se află celebrul “Maracana”.