Mijlocașul tricolorilor, care mâine împlinește 21 de ani, oferă o radiografie profundă a situației pe care o parcurgem și prefațează cu umor duelul Islanda-România din FIFA 20 (azi, la 18:30, pe PRO X).

Tudor a părăsit Olanda acum 11 zile, când erau în jurul a 1.000 de cazuri de coronavirus raportate, și a retrăit această evoluție în România, care acum e la acest prag. Mijlocașul lui ADO Den Haag, împrumutat din Anglia de la Brighton, e înconjurat acum de familie și reînvață importanța lucrurilor simple cu inteligență, calm și optimism.

– Cum au reacționat olandezii în această perioadă? Cum ți se pare, comparativ, reacția românilor?
– Virusul s-a răspândit destul de rapid și în Olanda, și în țară, dar eu consider că reacția românilor a fost mai bună. Spun asta pentru că măsurile au fost luate la noi mai repede, iar oamenii par să fie mai conștienți de pericolul existent. Să sperăm că în România lucrurile vor sta mai bine decât acolo! Asta depinde de noi, de fiecare!

– Cu ce gânduri parcurgi tu această perioadă, cum vezi lucrurile, când crezi că fotbalul și viața vor reveni la normal?
– Sincer, îmi e și greu să răspund. Ceea ce știu e că, practic, noi controlăm tot ce se întâmplă acum, prin acțiunile noastre. Dacă înțelegem importanța distanțării sociale, a igienei, și stăm în casă cât mai mult, sunt sigur că efectele nu vor mai fi aceleași și ne vom reîntoarce la viețile noastre normale cât mai repede. Știu că este greu de acceptat să nu îți vezi prietenii, familia, să nu poți ieși din casă ca înainte. Și noi, sportivii, nu ne putem antrena, nu ne practicăm meseria. Dar cea mai importantă este sănătatea fiecăruia. Până la urmă, viața are prioritate. Iar fotbalul, deși este ceea ce toți iubim, cade în plan secund în astfel de momente.

– Ce semnale ai primit de la Brighton? Cum e situația?
– Am vorbit cu mai mulți oameni din club, din fericire toți sunt bine. Însă sunt oameni care suferă și sper ca ultimele decizii luate să ajute la prevenirea răspândirii. Cred, totuși, că pentru mult timp lumea nu luase în serios efectele virusului. Îmi doresc doar ca această perioadă să se încheie cât mai repede și cât mai bine. Atât acolo, cât și în restul țărilor afectate.

– Sunt lucruri care înainte de pandemie poate ți se păreau banale și acum le apreciezi altfel?
– Bineînțeles! Nici nu realizăm cât de mult înseamnă să pot ieși afară când vreau, chiar și pentru o banală plimbare până la magazin, să îmi cumpăr o sticlă de apă… Obișnuința, monotonia, învăluiau aceste lucruri. Acum însă, când nu mă pot bucura de ceva atât de simplu, reînvăț importanța lucrurilor mici, simple. Îmi doresc să văd totul cu alți ochi și să fiu recunoscător pentru tot, după această perioadă.

– Care e cel mai bun film și cea mai bună carte pe care le-ai parcurs în aceste zile?
– Deși nu e un film nou, abia acum am apucat să văd “Bohemian Rhapsody”, despre viața lui Freddie Mercury, și mi-a plăcut. Am citit recent o carte foarte interesantă, având ca subiect dezvoltarea mentală: “Arta subtilă a nepăsării” de Mark Manson.

– Fiindcă toți suntem în casă, tu ce îndatoriri casnice ai cu familia? Care sunt lucrurile de rutină de care te ocupi tu, de care ești responsabil?
– De obicei îmi place să contribui în bucătărie. La gătit. Începe să devină o pasiune! Iar perioada asta e numai bună pentru a învăța lucruri noi din arta gătitului.

– Care va fi primul lucru pe care îl vei face după ce lucrurile vor reveni la normal?
– Simplu, doar să mă bucur de faptul că pot ieși afară liniștit, fără griji. Apoi voi începe să alerg. Să mă antrenez, evident.

– Azi se joacă Islanda-România în FIFA 20, barajul de pe teren fiind amânat de UEFA. Duelul e live de la 18:30, pe PRO X. Cum aștepți evenimentul?
– Chiar m-am bucurat că duelul e atât de bine promovat de voi! Mi se pare o inițiativă foarte bună. Cum în perioada asta nu ne putem bucura de fotbalul real, avem ocazia să urmărim un meci, chiar dacă e virtual. Și pentru că este un meci al echipei naționale, trebuie să ne uităm toți, firește! Nu vreau să spun scorul corect, dar sigur batem Islanda! 

– Îți spun și un secret. Nu știm încă întreg primul 11 al României, dar știm sigur că tu vei fi titular! Ce crezi că vei simți, urmărindu-te în varianta virtuală, controlat de altcineva?
– Ha-ha…. Da, o experiență diferită, dar sigur frumoasă! Sper ca băieții noștri să facă o treabă cât mai bună și să ia deciziile potrivite. Le urez multă baftă! O să fiu cu ochii pe ei, dar și pe mine ?

– Ce mesaj transmiți colegilor tăi  de la naționalele 21 și de seniori cu care nu ai apucat să vorbești, dar și tuturor suporterilor români?
– Multă sănătate, putere și optimism! E o perioadă dificilă pentru toți, însă ÎMPREUNĂ putem trece peste asta! A lupta ÎMPREUNĂ, acum, înseamnă să stăm la distanță unii de alții, să stăm acasă. Sper că toți veți face asta. Să ne revedem cu bine!

Ciprian Tătărușanu, despre viața cu familia în Franța și un mesaj pentru viitor: “Virusuri vor mai veni, important e să ne găsească mai puternici”

Din Anglia, George Pușcaș le transmite românilor: “Stați în casă acum, doar așa vom putea ieși afară în siguranță cât mai repede!”