Din lotul României, nu mai puțin de 12 fotbaliști au crescut în fotbalul din străinătate ori s-au format acolo, ajungând înainte de a împlini 20 de ani peste hotare.

Toți cei trei atacanți din lotul nostru pentru meciurile din această lună, plus compartimentele fundașilor și mijlocașilor acoperă această categorie specială de jucători, un nou val, apărut încă de acum câțiva ani, dar care câștigă tot mai mult teren în structura lotului primei reprezentative.

Este vorba de jucători născuți în străinătate, plecați din copilărie în alte țări sau care au făcut subiectul unor transferuri la cluburi din afara României pe perioada junioratului, maximum până la împlinirea vârstei de 20 de ani. Practic, jucători a căror formare și desăvârșire a fost profund influențată, prin diferite contexte, de fotbalul vest-european.

Italia, dar și Anglia, Franța, Spania….

Alibec, Pușcaș și Bîrligea, adică toate cele trei vârfuri din lotul nostru, sunt pe filieră italiană în contextul acesta special. Primii doi, ajunși la Inter Milano, iar ultimul, la Cantera Ribolla apoi Palermo.

Trendul Peninsulei se menține și spre mijlocași, unde îi avem pe Marius Marin, ajuns de foarte devreme la Sassuolo, și pe Ianis Hagi, format inclusiv de Fiorentina. Apoi, Tudor Băluță cu experiența la Brighton în Anglia și Screciu, cu anii petrecuți în Belgia, la Genk și Lommel.

Defensiva ne oferă 5 fotbaliști! Andrei Rațiu și Bogdan Racovițan, născuți și crescuți în Spania, respectiv Franța, plus Rus (ajuns în Ungaria), Drăgușin (Italia), Manea (Belgia).