După cum bine se știe, Marina da Gloria din metropola braziliană Rio de Janeiro va găzdui mâine, 30 iulie a.c., tragerea la sorți a grupelor de calificare la Cupa Mondială FIFA 2014, al cărei turneu final va fi găzduit de Brazilia.

Condusă de secretarul general al FIFA, Jerome Valcke (asistat de 10 foste sau actuale glorii ale fotbalului brazilian, câte două pentru fiecare tragere), ceremonia va viza 166 de țări din cinci zone geografice (Africa, Asia, Europa, CONCACAF – adică America de Nord, Centrală și Caraibele – și Oceania), în condițiile în care, conform tradiției, țările din America de Sud (CONMEBOL) vor juca fiecare cu fiecare, tur-retur, fără a mai fi necesară tragere la sorți, ci simpla stabilire a programului.

Evenimentul, care se va întinde pe durata a aproximativ 100 de minute, va debuta la ora 21.00 (ora României), tragerile la sorți efectuându-se în următoarea ordine, între paranteze fiind trecute numele gloriilor braziliene menționate mai sus: Africa (Cafu și Neymar), Asia (Zico și Lucas – noua vedetă a lui Sao Paulo), CONCACAF (Bebeto și Felipe Bastos – noul star al lui Vasco da Gama) și Oceania (Mario Zagallo și Lucas Piazon – vedeta naționalei Under 17 a Braziliei, care, recent, a contribuit la clasarea ei pe locul 4 la Cupa Mondială FIFA U17 din Mexic).

În jurul orei 22.20, va veni și rândul Europei, cele 53 de țări afiliate la UEFA (toate înscriindu-se în competiție), care vor depinde de Ronaldo Luiz Nazario de Lima și de Paulo Henrique Ganso, actual internațional brazilian și vedetă a lui FC Santos.

Urnele

Aceste 53 de reprezentative au fost împărțite, în funcție de actualul clasament FIFA-Coca Cola, în șase urne.
URNA 1: Spania
, Olanda, Germania, Anglia, Portugalia, Italia, Croația, Norvegia și Grecia
URNA 2: Franța, Muntenegru, Rusia, Suedia, Danemarca, Slovenia, Turcia, Serbia și Slovacia
URNA 3: Elveția, Israel, Republica Irlanda, Belgia, Cehia, Bosnia-Herțegovina, Belarus, Ucraina și Ungaria
URNA 4: Bulgaria, ROMÂNIA, Georgia, Lituania, Albania, Scoția, Irlanda de Nord, Austria și Polonia
URNA 5: Armenia, Finlanda, Estonia, Cipru, Letonia, Republica Moldova, Macedonia, Azerbaijan și Insulele Feroe
URNA 6: Țara Galilor, Liechtenstein, Islanda, Kazahstan, Luxemburg, Malta, Andorra și San Marino

Sistemul de disputare

Vor fi alcătuite (evident, câte o națională din fiecare urnă) opt grupe a câte șase echipe și o grupă cu cinci reprezentative. Deci, 9 grupe, în cadrul cărora se va juca sistem fiecare cu fiecare, tur-retur, în perioada 7 septembrie 2012 – 15 octombrie 2013.
Câștigătoarele celor 9 grupe se vor califica direct la turneul final, iar cele mai bune 8 dintre cele 9 ocupante ale pozițiilor secunde vor merge la play-off (patru duble întâlniri eliminatorii, pe 15 și 19 noiembrie 2013), menit să desemneze ultimele patru reprezentante ale Europei la turneul final.
Ținând cont de relațiile politice tensionate existente între țările respective, se va proceda astfel încât Rusia și Georgia, respectiv Armenia și Azerbaijan, să nu se afle în aceeași grupă de calificare.