Cea mai mare victorie românească din istoria confruntărilor fotbalistice româno-ungare a fost izbutită de naționala antrenată de Victor Pițurcă aseară târziu, pe Arena Națională din București, 3-0 în preliminariile Cupei Mondiale FIFA 2014.

Jocul a început ideal pentru tricolori – Ciprian Marica deschizând scorul în minutul 2 – și a continuat, având și susținerea unui public fantastic (căruia Federația Română de Fotbal, jucătorii și staff-ul tehnic îi mulțumesc și pe această cale), în același mod. Adică, pe fondul unei determinări totale, cu o superioritate evidentă a fotbaliștilor noștri, care au adus scorul la dimensiuni conform cu realitatea grație senzaționalului gol al lui Doru Mihai Pintilii (31) și a reușitei lui Cristian Tănase din minutul 88.

Iată-i pe cei care au adus atâta bucurie în sufletele și inimile românilor: Ciprian Anton Tătărușanu – Alexandru Mățel, Vlad Iulian Chiricheș, Nicolai Dorin Goian, Răzvan Raț-Dincă – Alexandru Bourceanu, Doru Mihai Pintilii – Gabriel Andrei Torje (58 Cristian Tănase), Bogdan Sorin Stancu, Alexandru Iulian Maxim (64 Adrian Popa) – Ciprian Andrei Marica (79 Ovidiu Ștefan Hoban).

Mulțumind încă o dată spectatorilor, îi așteptăm în număr și mai mare marți, 10 septembrie a.c., când, tot pe Arena Națională și tot de la ora 21.00, România va întâlni Turcia.

Până atunci, urmare a celorlalte rezultate înregistrate în grupa noastră (Estonia – Olanda 2-2 și Turcia – Andorra 5-0), clasamentul grupei D este următorul (toate echipele au jucat câte 7 meciuri): 1. OLANDA 19 puncte, 2. ROMÂNIA 13 puncte, 3. Ungaria 11 puncte, 4. Turcia 10 puncte, 5. Estonia 7 puncte, 6. Andorra 0 puncte

– A fost al 643-lea meci al echipei noastre naţionale (al 263-lea disputat pe teren propriu), a 286-a victorie.

– Ne-am confruntat pentru a 22-a oară cu Ungaria, bilanţul direct rămânâdu-ne nefavorabil. Acum însă avem 5 victorii, 6 egaluri şi 11 înfrângeri, golaveraj 25-47. Totodată, a fost victoria la cel mai mare scor prin care am câștigat în fața naționalei vecine. Ungaria nu ne-a mai învins de la 13.05.1981, iar la București nu a mai marcat de la acel 2-2 de la 14.05.1972, din sferturile Campionatului European.

– Răzvan Raţ a ajuns la 90 de partide în echipa noastră naţională, fiind al şaptelea care a atins această cifră, după (luând în ordine cronologică) Bölöni, Hagi, Gheorghe Popescu, Dan Petrescu, Dorinel Munteanu şi Stelea. Alte cifre rotunde au fost atinse de Gabriel Torje și Vlad Chiricheş, a 30-a şi, respectiv, a 20-a partidă ca „tricolori”. 

– A fost al 213-lea meci susţinut de reprezentativa noastră în București, al 9-lea jucat pe Arena Naţională, bilanţul de până acum pe noul stadion ajungând la 4 victorii, 4 egaluri şi 1 înfrângere, golaveraj 18-9. A fost însă cea mai importantă victorie de până acum de pe noua arenă.

– Undiano Mallenco ne-a condus pentru a doua oară la centru pentru a doua victorie după cea cu Belarus din 2006. Meciul contra Ungariei a devenit astfel al 16-lea arbitrat de un spaniol, bilanțul cu ibericii la centru fiind îndulcit. Am câștigat 4 meciuri, de 6 ori am terminat la egalitate şi de alte 6 ori am pierdut, golaveraj 20-23.

– Vlad Chiricheș a fost pentru a doua oară căpitan, dar pentru prima oară într-un meci oficial.

– Ciprian Marica a marcat pentru a 22-a oară, rămânând acum singur pe locul 6 all-time, după Hagi, Mutu, Bodola, Viorel Moldovan și Bölöni. Tănase s-a aflat la a 6-a sa reușită, iar Pintilii la prima.

Rugăm unitățile mass-media, care vor prelua aceste date furnizate de Comisia de Statistică și Istorie a FRF, să specifice sursa. Mulțumim!

FOTO: NICULAE PROFIR