”Tricolorii” știau că au neapărată nevoie de o victorie pentru a merge mai departe, așa că au început bine meciul, iar în minutul 22, Chivu reușea să deschidă scorul cu o execuție la care mulți spectatori și telespectatori au văzut mingea trimisă în poartă de Viorel Moldovan. Însă balonul centrat de Chivu, la primul său meci de referință la echipa națională, lovise bara și intrase direct în poarta apărată de Martyn. 
 
Foto: Niculae Profir
 
Același Chivu i-a ajutat însă pe englezi să revină în joc până în pauză, provocând un penalty transformat de Shearer. Iar Owen, înainte ca jucătorii să intre la cabine, a făcut 2-1 pentru Anglia. România avea nevoie de două goluri!
 
La reluare, voleul lui Dorinel Munteanu i-a făcut pe toți românii să strige de bucurie. Era 2-2 în minutul 48, iar ”tricolorii” mai aveau aproape o repriză pentru a marca golul calificării. 
 
Hagi, suspendat, s-a transformat în ”secundul” lui Ienei. ”Hai să facem ceva, să-l aruncăm pe Belo în față, să dăm mingea spre careul lor, poate iese un gol”, i-a spus ”decarul”, după cum avea să povestească selecționerul la finalul jocului. 
 
Ienei a mizat în schimb pe Ganea, rezerva care, după penalty-ul provocat de Phil Neville, a luat hotărât balonul (Dorinel Munteanu era desemnat să bată!) și a înscris, de la 11 metri, golul victoriei și al calificării în ”sferturile” EURO 2000.  Era minutul 89! Iar titlul din ziarele de a doua zi era deja pregătit: ”Sunteți mari! Vă mulțumim!”.
 
”România a dovedit că atunci când nu se mulțumește cu puțin și joacă repede și direct, cu motoarele ambalate, reprezintă cu adevărat o forță de calibru, capabilă să se bată de la egal la egal cu oricine și oricând” (Ovidiu Ioanițoaia, 21 iunie 2000)
 
Echipa României din meciul cu Anglia:
 
Stelea – Contra, Filipescu, Popescu (cpt.) (32 Belodedici), Chivu – Petrescu, Gâlcă (68 Roșu), D. Munteanu, Ad. Ilie (74 Ganea) – Mutu, Moldovan
 
Echipa Angliei trimisă acasă de ”tricolori”:
 
Martyn – G. Neville, Campbell, Keown, P. Neville – Beckham, Scholes (81 Southgate), Ince, Wise (75 Barmby) – Shearer (cpt.), Owen (66 Heskey)
 

► VIDEO: ANGLIA – ROMÂNIA 2-3 (20.06.2000)

 
”Înainte de a intra pe teren i-am arătat unui englez din tribună că îi batem cu 3-2” (Ionel Ganea)
 

Șansa încă unui meci

 
Suspendat la meciul cu Anglia, Hagi, care anunțase că prezențele sale de la EURO 2000 vor fi ultimele în tricoul echipei naționale, a primit șansa de a mai juca un meci pentru ”tricolori”. ”A fost cel mai frumos cadou pe care mi-l puteau face colegii, mi-au dat șansa să mai joc un meci la echipa națională. Nu mai e nicio șansă să mă răzgândesc, după turneul final, gata cu «naționala»!”, declara ”decarul” României după succesul cu britanicii.
 

Fără 4 cu Italia

 
Pentru meciul din ”sferturi”, cu squadra azzurra, România îl recupera pe Hagi, dar, în urma disputei cu Anglia, pierdea patru jucători importanți. Gică Popescu ieșea accidentat în minutul 32, suferind o ruptură musculară, în timp ce Petrescu, Contra și Adi Ilie au primit al doilea cartonaș galben al turneului, ceea ce însemna că erau suspendați la jocul cu Italia.