”Pentru prima dată din 1990 încoace, un stadion românesc va fi neîncăpător la un meci al echipei naționale”, anunța ProSport în avancronica partidei disputate pe 5 iunie 1999. 
 
Venit după o victorie a ”tricolorilor” în Azerbaijan, 1-0, și o remiză, 0-0, a contracandidatelor la calificare Slovacia și Ungaria, meciul împotriva maghiarilor, încă neînvinși în oficialele cu România, se anunța decisiv în drumul spre EURO 2000. A fost o seară care a rescris cărțile de statistică despre duelul cu vecinii noștri și care a marcat debutul unei dominații ticolore în fața urmașilor marelui Puskas. 
 

FOTO: ROMÂNIA – UNGARIA 2-0 (05.06.1999)

 
Lucru posibil și cu ajutorul lui Gheorghe Hagi, convins să revină la echipa națională, deși își anunțase retragerea după Mondialul din ‘98, pentru un ultim joc oficial în tricoul României. 
 
De altfel, ziarele din acea perioadă scriau că ”noi îl avem pe Hagi, ei îl au pe Illes, care nu-i însă Puskas”. Un stadion care se anunța arhiplin și o întreagă națiune așteptau revenirea ”Regelui” și un succes istoric contra maghiarilor. Chiar dacă, în ziua dinaintea partidei, selecționerul Victor Pițurcă glumea cu ziariștii: ”Să vedem dacă va juca Hagi!”. ”Decarul” naționalei știa însă ce are de făcut: ”Suporterii să stea liniștiți că-i batem pe unguri. Bineînțeles, și cu ajutorul lor”
 
Adrian Ilie, în minutul 2, și Dorinel Munteanu, în minutul 14, au decis soarta unei partide în care Hagi a strălucit încă o dată. Chiar dacă doar în prima repriză, el ieșind la pauză, accidentat la umăr. A fost ziua în care, la finalul jocului, coechipierii l-au purtat pe brațe pe jucătorul de cinci stele (calificativul maxim primit în caseta meciului din ProSport), pe gazon, pentru a saluta publicul care a umplut stadionul Steaua. Hagi avea să fie convins încă o dată că despărțirea definitivă de echipa națională a României nu trebuie încă să se producă!
 

VIDEO: ROMÂNIA – UNGARIA 2-0 (ILIE 2, D. MUNTEANU 14)

 
Echipa României contra Ungariei: 
 
Lobonț – Petrescu, Filipescu, Gh. Popescu, Nanu – Fl. Petre, Hagi- cpt. (46 Lupescu), Gâlcă, D. Munteanu – Moldovan (61 Ganea), Ad. Ilie (88 Craioveanu)
 
În aceeași seară, Portugalia învingea Slovacia cu 1-0, ceea ce însemna că în lupta pentru prima poziție rămâneau Luis Figo & Co. și ”tricolorii” conduși încă o dată din teren de Hagi. Decisivele pentru EURO rămăseseră deplasarea României în Slovacia și partida noastră de pe teren propriu cu lusitanii. 

Foto: Niculae Profir

 

Bilete pentru fani, cadou pentru Hagi

 
La partida România – Ungaria din 1999, Bergenbier a oferit 1.000 de bilete gratuite suporterilor prin intermediul ziarului ProSport. De asemenea, la antrenamentul oficial dinaintea partidei, reprezentanții sponsorului echipei naționale i-au oferit lui Gheorghe Hagi, drept mulțumire pentru revenirea alături de ”tricolori”, un dozator de bere și un tablou cu o caricatură a sa. Iar la ora jocului, în diferite localuri din țară, fanii care nu au putut ajunge la stadion au primit din partea sponsorului câte o bere gratis la fiecare gol al României.
 
”Victoria rămâne victorie. Se vor uita toate amănuntele, se vor uita toate momentele de conjunctură și va rămâne scris că România a învins Ungria. Și că această victorie e cu atât mai prețioasă, cu cât ai noștri așteptaseră revanșa mai bine de 60 de ani” (Ioan Chirilă, 7 iunie 1999)
 
»»» MÂINE: finalul campaniei de calificare la EURO 2000 și debutul la turneul final găzduit de Belgia și Olanda