După un debut precaut, 0-0 cu Franța, pentru jucătorii antrenați de Victor Pițurcă urma duelul cu Italia, echipa care i-a eliminat din ”sferturile” EURO 2000, scor 0-2. 
 
Cu un joc mult mai ofensiv, ”tricolorii” și-au creat ocazii și au izbutit să deschidă scorul în minutul 55, prin Adrian Mutu, care a profitat de o eroare a lui Zambrotta. Însă până când suporterii români s-au oprit din sărbătorirea primei reușite a României la EURO 2008, Panucci, în chiar minutul următor, a egalat. 
 
 
Echipa noastră a ratat uriașa șansă de a învinge Italia în ultimele zece minute. Adrian Mutu a avut mingea la punctul de la 11 metri pentru un 2-1 ce ar fi putut duce România în ”sferturi”, însă colegul său de la Juventus, Gianluigi Buffon, i-a ghicit intenția și i-a parat lovitura de pedeapsă. Scorul a rămas 1-1, iar calificarea se juca în ultima etapă, contra Olandei, deja calificată după 3-0 cu Italia și 4-1 cu Franța.
 

Regretul de la Berna

 
Victoria contra batavilor de la Constanța, din toamna lui 2007, decisivă pentru calificarea la EURO 2008, avea să rămână singura din palmaresul ”tricolorilor”. Deși au jucat în ultimul meci din grupa turneului final cu o echipă care avea locul întâi asigurat, jucătorii pregătiți de Victor Pițurcă au pus prea puțin în pericol poarta adversă și au cedat, scor 0-2, oferindu-le italienilor șansa unei noi prezențe în fazele superioare ale Campionatului European.
 
Jocul de la Berna a fost ultimul al echipei noastre la turneul final găzduit de Austria și Elveția, câștigat în cele din urmă de reprezentativa Spaniei. Grupa României de la EURO 2008 a fost descrisă de fostul internațional Ilie Dumitrescu: ”Generația mea, cea de la Mondialul ‘94, nu cred că trecea de grupa asta, cu Franța, Italia, Olanda. Nu ne-am fi făcut de râs, dar nici nu treceam”
 
Foto: Niculae Profir