Etapa a patra a preliminariilor Cupei Mondiale FIFA 2014, zona Europa, grupa D, a adus cu sine, din păcate, și prima înfrângere a echipei noastre naționale în actuala campanie, 1-4 pe Arena Națională din București împotriva Olandei.

După o lovitură liberă executată în bara transversală de Gabriel Torje (minutul 5), batavii au deschis scorul în minutul 9 (Jeremain Lens). Gheorghe Grozav a ratat o bună oportunitate (minutul 11), pentru ca, în urma unei lovituri libere executate de Rafael van der Vaart (29), Bruno Martins Indi să majoreze avantajul vizitatorilor.

Jucătorii pregătiți de Victor Pițurcă nu s-au resemnat, au continuat să lupte, Ciprian Marica reducând diferența (40) după o superbă acțiune individuală. Din păcate, van der Vaart avea să refacă handicapul de două goluri în minutul 45+2, el transformând o lovitură de pedeapsă.

Repriza a doua a fost una mai degrabă de luptă, fără prea multe ocazii de gol, Robin van Persie stabilind scorul final în minutul 86.

Selecționerul Victor Pițurcă a utilizat aceeași formulă de echipă ca în urmă cu patru zile, când România a învins Turcia, la Istanbul, cu 1-0: Ciprian Anton Tătărușanu – Gabriel Sebastian Tamaș, Vlad Iulian Chiricheș, Nicolai Dorin Goian, Răzvan Raț-Dincă – Alexandru Bourceanu (61 Costin Lazăr), Doru Mihai Pintilii – Gabriel Andrei Torje (66 Adrian Popa), Gheorghe Teodor Grozav (74 Adrian Mutu), Bogdan Sorin Stancu – Ciprian Andrei Marica.

– Meciul 636 este unul de uitat pentru microbistul român. Olanda ne-a bătut pentru a 8-a oară, aceasta fiind a 195-a înfrângere a naţionalei, a 47-a de pe teren propriu. Totodată, a fost primul insucces suferit pe Arena Națională, tocmai în ziua în care cei 53.329 de spectatori prezenți la meci au doborât recordul de asistență pe cel mai mare stadion al țării.

– Ultima înfrângere la trei goluri diferenţă de pe teren propriu s-a petrecut la 06.09.2008, 0-3 cu Lituania la Cluj, iar ultima oară când am primit acasă cel puţin patru goluri a fost la 29.03.2003, România – Danemarca 2-5, pe fostul stadion Naţional.

– A fost a doua înfrângere (din tot atâtea posibile) suferită cu arbitrul scoţian Craig Thomason la centru, după 1-2 la Klagenfurt cu Austria, la 01.04.2009.

– Gabriel Tamaş s-a aflat la meciul 60, iar Adrian Popa a debutat, devenind al 782-lea fotbalist care a îmbrăcat tricoul reprezentativei.

– Steaua a devenit clubul care totalizează cele mai multe selecţii, într-o ierarhie a cluburilor de care au aparţinut de-a lungul timpului jucătorii care au evoluat pentru naţională. Până la acest meci, se afla la egalitate cu Dinamo, cu 1.358, acum Steaua având 1.363.

Tot aseară în grupa noastră, Ungaria – Turcia 3-1 și Andorra – Estonia, clasamentul prezentându-se astfel (toate echipele au disputat câte patru partide): 1. OLANDA 12 puncte, 2. Ungaria 9 puncte (10-5), 3. ROMÂNIA 9 puncte (8-4), 4. Turcia 3 puncte, 5. Estonia 3 puncte, 6. Andorra 0 puncte

Grupa noastră intră în pauză până la începutul primăverii anului viitor, când avem programată o "dublă" de foc în deplasare, contra Ungariei (22 martie 2013) și Olandei (26 martie 2013). În aceleași zile vor mai avea loc meciurile Olanda – Estonia, Andorra – Turcia (ambele, la 22 martie), Turcia – Ungaria și Estonia – Ungaria (ambele, pe 26 martie).

FOTO: NICULAE PROFIR

NOTĂ: Rugăm unitățile mass-media, care vor prelua informațiile statistice de mai sus, să specifice sursa. Mulțumim!