La 4 zile distanță de testul cu Irlanda de Nord de pe Arena Națională, tricolorii se duelează cu reprezentativa sud-americană pe stadionul lui Atletico Madrid!

Columbia, pregătită din 2022 de tehnicianul argentinian Nestor Lorenzo, este neînvinsă în toate cele 17 meciuri cu acesta selecționer! Iar linia de invincibilitate se întinde chiar și pe alte 3 partide anterioare mandatului său. În acest interval, sud-americanii au învins Mexic, Paraguay, Japonia, Germania, Brazilia și, recent, Spania, meci disputat la Londra, vineri seara!

O reprezentativă în care regăsim numeroși fotbaliști din campionatele de top ale lumii, precum Munoz și Lerma (Crystal Palace), Duran (Aston Villa), Sinisterra (Bournemouth), Zapata (Torino), Lucumi (Bologna), Sanchez (Galatasaray), Barrios (Zenit), în frunte cu vedeta Luis Diaz de la Liverpool.

Victima nopților magice

De trei ori ne-am duelat cu Columbia, ultima dată în 2006, un amical încheiat 0-0 la Chicago, în SUA. 

Dar de neuitat rămân, în ordine cronologică inversă, victoria cu 1-0 de la Lyon, grupele Campionatului Mondial 1998, printr-un gol fantastic marca Adrian Ilie, și succesul cu 3-1 din grupele World Cup 1994, cu reușita de poveste a lui Gică Hagi.

Să nu uităm, la acea ediție, sud-americanii erau considerați printre favoriți la titlul mondial! La turneul din SUA, în echipa lor se aflau Valderrama, Valencia, Asprilla, Rincon sau Cordoba. 

Ambele victorii din duelurile oficiale au venit pentru România cu Anghel Iordănescu selecționer, tatăl celui care astăzi ocupă această funcție, Edward Iordănescu.