16 aprilie 1983. Pe un ”23 August” neîncăpător, reprezentativa României învingea Italia cu 1-0 în preliminariile Euro 1984. A fost prima și singura victorie oficială a ”tricolorilor” în fața unei campioane mondiale.

Pe tot parcursul zilei, site-ul Federației Române de Fotbal va publica o serie de materiale și interviuri speciale pe care le dedică unui succes nemaiîntâlnit în ultimii 31 de ani. Veți putea citi un interviu cu Boloni și veți putea revedea prima pagină a ziarelor din acea perioadă.
 
După mai bine de trei decenii, Dino Zoff, 72 de ani, păstrează încă proaspăt în memorie golul pe care i l-a marcat Boloni. Un gol care a eliminat-o pe campioana mondială en titre din cursa pentru calificarea la Euro și care i-a scurtat cariera fostului mare portar al Italiei. ”Nu așa aș fi vrut să îmi închei cariera”, spune Dino Zoff într-un interviu acordat în exclusivitate site-ului frf.ro. 
 
 
– Domnule Zoff, pe 16 aprilie, pasionații fotbalului din România își amintesc mereu de dumneavoastră. 
 
(râde) Bănuiesc care este motivul.
 
– În urmă cu 31 de ani, România a bătut Italia, campioană mondială, cu 1-0.
 
– Da, îmi aduc aminte. Chiar și după atâția ani. În plus, râdeam pentru ca s-a mai întâmplat să mi se mai aducă aminte de acel meci.
 
– Mai țineți minte, cum a fost posibil ca România să câștige?
 
– În primul rând, trebuie spus că a fost un meci echilibrat. Ambele echipe au jucat bine atunci. Rămân la părerea că, după aspectul jocului, ar fi trebuit să fie 0-0. A existat însă aceea lovitură liberă executată de Boloni și meciul s-a rupt în două.
 
– Da, Boloni, țineți minte perfect…
 
– Cum să nu?! Orice portar ține minte golurile primite (râde).
 
– Ați mai avut posibilitatea să vă întâlniți cu Boloni de atunci?
 
– Nu, dar dacă l-aș vedea i-aș strânge mâna și l-aș felicita. Respect pentru Boloni. A executat foarte bine acea lovitură liberă. 
 
– Acea înfrângere a fost una dintre marile dezamăgiri ale carierei?
 
– Sunteți pe aproape. Ne-a durut mult. A fost mare dezamăgire în acea seară. Eram campioni mondiali și ratam calificarea la Campionatul European. Ne-a fost mare rușine. Nu vreau să vă spun cum am fost primiți acasă și ce a trebuit să suportăm. Mă enervează și acum acel eșec. Poate de aceea am și spus că trebuia să se termine egal.  Nu așa mi-aș fi dorit finalul carierei. Voi vă bucurați mereu când vă aduceți aminte de acel meci, noi nu.
 
– Cu ce a fost România superioară în acea seară?
 
– România avea atunci o echipă foarte bună, numai că noi, după Mondialul spaniol, păream obosiți. România pur și simplu a profitat. Sigur, și ăsta e un merit, bravo!
 
DINO ZOFF
• A fost unul dintre cei mai mari portari din istoria fotbalului. A apărat poarta Italiei timp de 16 ani! A fost campion european în 1968, dar și campion mondial 14 ani mai târziu, în 1982!
• A adunat 112 selecții pentru “squadra azzurra” și a stabilit un record mondial de 1142 de minute fără gol primit.
 
16.04.1983, Bucureşti
ROMÂNIA – ITALIA 1-0 (1-0), preliminarii CE 1984
Stadion: ”23 August”. Spectatori: 80.000. Marcator: Bölöni (24). Arbitri: Michel Vautrot –René Lopez şi Joël Quiniou (toţi Franţa).
A marcat: Boloni (24)
ROMÂNIA: Moraru – Rednic, Iorgulescu, Ştefănescu / cpt., Ungureanu – Augustin (70 Andone), Bölöni, Klein, Balaci – Geolgău (87 Cîrţu), Cămătaru. Antrenor: Mircea Lucescu.
ITALIA: Zoff / cpt. – Gentile, Collovati, Scirea, Cabrini – Marini, Tardelli, Antognoni (57 Dossena) – Conti, P. Rossi, Bettega (70 Altobelli). Antrenor: Enzo Bearzot.