Victoria României din 16 aprilie 1983, 1-0 în fața campioanei mondiale Italia, a declanșat un val de reacții în presa europeană în urmă cu 31 de ani. 

Site-ul Federației Române de Fotbal prezintă azi, într-o zi istorică pentru fotbalul românesc, pagina întâi din ”La Gazzetta Sportiva”, așa cum se numea ediția de duminică a ziarului ”Gazzetta dello Sport”.
 
Duminică, 17 aprilie 1983, ”La Gazzetta Sportiva” titra pe prima pagină: ”La nouă luni după triumful mondial, scoși din Europa! România marchează, azzurrii penalizați și spunem adio”.
 
Mai jos, vă prezentăm și cronica meciului România – Italia 1-0 publicată în ”La Gazzetta Sportiva”:
 
”Înfrângerea de la București scoate naționala din cursa de calificare • În patru meciuri am obținut doar trei puncte • Zoff, învins în minutul 23 cu un șut de la distanță al lui Boloni, atacant dorit de Verona • Bearzot nu acuză echipa, Sordillo da!
 
Cele patru partide fabuloase, cu Argentina, Brazilia, Polonia și Germania, care ne-au dus spre triumful mondial, au intrat deja în muzeul de istorie. Ele aparțin trecutului, precum părerile lui Garibaldi. Acea echipă care ne-a încântat nu mai există. 
 
Să ieșim din Europa, fără să lăsăm urme, e dur pentru o campioană mondială, se digeră foarte greu, este ca o imensă înfrângere. 
 
Trăim un coșmar. E foarte prost ce se întâmplă pentru tot fotbalul italian. Deja aveam un semnal de alarmă de la amicalul cu Elveția, disputat imediat după Mondiale. După prestațiile jenante cu Cehoslovacia, România și Cipru se găseau mereu scuze. Ele ascundeau singurul adevăr. Acela că echipa de la Campionatul Mondial a dispărut. Rossi nu mai era Rossi, la fel ca și ceilalți jucători. Nu mai au chef, dorință de victorie. Trebuie să avem curajul să luăm o decizie. Continuăm în Europa cu o echipă plină de glorie, dar fără dorință, ori aducem jucători noi. Decizie grea pentru Bearzot, care își iubește campionii, dar care ne trag acum în jos.
 
Aventura s-a terminat la București. Realitatea e greu de acceptat, dar procesele nu ajută la nimic. Naționala trebuie reconstruită cu răbdare în anii următori pentru că urmează Campionatul Mondial din 1986. Ceea ce mai trebuie să facem este să renunțăm să ne mai victimizăm. Ieri am vorbit mult de arbitraj. Toți am văzut ce s-a întâmplat, dar dacă ne spunem părerea despre arbitraj în direct la TV nu e bine. Singurele victime au fost cei din fața televizoarelor”.
 
REMEMBER ROMÂNIA-ITALIA '83
Citește și: