Ciprian Marica este unul dintre ”tricolorii” din actuala generație care, deși încă nu se născuse la momentul victoriei în fața campioanei mondiale, admiră performanța echipei pregătite atunci de Mircea Lucescu. Și atacantul echipei naționale are multe amintiri plăcute din meciurile contra ”squadrei azzurra”, pe care le împărtășește într-un interviu acordat site-ului frf.ro. 

– Ciprian, azi se împlinesc 31 de ani de la singura victorie oficială împotriva unei campioane mondiale. Când ai auzit prima oară desspre această mare victorie, ținând cont că nu erai încă născut în '83?
 
– Greu de spus, gândește-te că eu ”am deschis ochii” în fotbal abia prin 1994, când era apogeul echipei naționale. Hagi era idolul copilărieri mele, însă, urmărind și înregistrări ale meciurilor din anii '80, am admirat acea generație de excepție.
 
– Și tu ai amintiri deosebite contra Italiei: ai debutat la echipa națională împotriva ”squadrei”, ai și marcat un gol și un autogol în amicalul din 2010. Cum e să marchezi împotriva Italiei?
 
– E adevărat, am debutat la Ancona, contra Italiei. În perioada aceea era să și ajung la Inter, înainte de Șahtior! E o bucurie de nedescris să marchezi oricând în echipamentul naționalei, sigur că, împotriva  unei echipe ca Italia, e ceva cu totul special. În amicalul din 2010, jucat în Austria, la Klagenfurt, am făcut un meci, nu zic numai eu, bunicel. Am deschis scorul în prima repriză, dar la pauză au intrat la ei foștii campioni mondiali din 2006, Pirlo, De Rossi, Gilardino. S-a înclinat un pic terenul… Dacă mă întrebi de autogol, nu-mi amintesc! (râde) Glumesc, centrase Pirlo, Quagliarella a prelungit cu capul, mingea m-a lovit, ce era sa fac?! Italia în 2010 era… Italia! Echipă tare, chiar dacă după meci am simțit că ne-a lipsit puțin ca să-i batem!
 
– Cu ce jucător din generația de atunci ți-ar fi plăcut să fii contemporan?
 
– Supergenerație, numai când te gândești la Ștefănescu, Balaci, Boloni, Geolgău, Cămătaru… Realist vorbind însă, m-am născut la doi ani după acea victorie, i-am văzut jucând doar la televizor, în retrospective, și nici nu cred că se compară fotbalul de atunci cu cel de acum. Existau alte sisteme, alta logică!
 
– Când vom mai reuși să învingem o campioană mondială într-un joc oficial?
 
– În preliminariile EURO 2016 n-avem nicio campioana mondială în grupă, sperăm, tocmai de aceea, să le batem pe toate! Firește, victoriile din meciurile oficiale sunt neprețuite, dar vă asigur, cu toată modestia, că și calitatea de a fi căpitan al echipei naționale în meciuri amicale cu Brazilia sau Argentina e ceva ce voi ține minte toată viața!
 
REMEMBER ROMÂNIA-ITALIA '83
Citește și: